Αγροτικά

«Μποναμάδες»… με δόσεις για τους Ήλειους αγρότες

mponamades_me_doseis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τη ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου µπαίνουν τα χρήµατα της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των αγροτών της Ηλείας καθώς και όλης της χώρας, ενώ όλη την επιδότηση θα πάρουν αυτοί στους οποίους, λόγω του προβλήματος με την μη ψηφιοποίηση των ενοικιαστηρίων δεν είχαν πιστωθεί οι λογαριασμοί τους με την προκαταβολή.

Όπως είναι γνωστό το ζήτημα αυτό διευθέτησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας και η εταιρεία ΓΑΙΑ επιχειρείν που είχε την ευθύνη για την συμπλήρωση ηλεκτρονικά όλων των στοιχείων των αγροτών που απαιτούντο για να πάρουν την ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και δέκα ημέρες περίπου. Είναι γνωστό πως είχαν υπάρξει αντιδράσεις από τους αγρότες οι οποίοι ενώ είχαν προσκομίσει τα συμβόλαια ενοικίασης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων δεν πήραν την προκαταβολή της επιδότησης λόγω της μη καταχώρησής τους. Αυτοί οι παραγωγοί στις 22 του μηνός θα πάρουν όλο το ποσό της ενίσχυσης. 

Εξισωτική

Στις 29 και 30 του µήνα, δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα,  θα πιστωθούν  οι λογαριασµοί των δικαιούχων µε την εξισωτική του 2013 και 2014 αντίστοιχα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ενδέχεται η µεταφορά των χρηµάτων να πραγµατοποιηθεί και από το Σάββατο 27 του µήνα, εάν αυτό είναι εφικτό λόγω των αργιών.

Αντίστοιχα, µία µέρα µετά, στις 30 ∆εκεµβρίου, ο γενικός του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί την πληρωµή της εξισωτικής του 2014, στους δικαιούχους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι προβλήµατα ενδέχεται να έχει, εξαιτίας του ζητήµατος των επιλέξιµων βοσκοτόπων.

ΦΠΑ: Άγνωστος  Χ

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραµένει το τι πρόκειται να γίνει µε τη δεύτερη δόση του αγροτικού πετρελαίου και την επιστροφή του ΦΠΑ, που βρίσκοναι «παγιδευµένα» στο θέµα των συµψηφισµών, παρά τις δεσµεύσεις της πολιτικής ηγεσίας από τον Νοέµβριο για «άµεση» πληρωµή. Ωστόσο, το γεγονός ότι µπαίνουµε σε εκλογική περίοδο φαίνεται ότι επιταχύνει τις διαδικασίες.

Παναγιώτης Παυλόπουλος 

Όλη η επικαιρότητα