Lifestyle

Μy name is Diamantis… Dimitris Diamantis!

diamanths_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία του παρουσία για το 2013, το σημερινό My name is φιλοξενεί έναν νεαρό μουσικό που δεν κατάγεται από την Ηλεία…

Γεννημένος, μεγαλωμένος και μουσικά γαλουχημένος στην Θεσσαλονίκη και στις μουσικές σκηνές της, ο Δημήτρης Διαμάντης από το 2008 κινείται σε ποπ-ροκ και έντεχνα μονοπάτια με διάφορες acoustic live εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας…

 

Από τον Γιώργο Γουβιά

gougio@hotmail.com

 

Πως προσδιορίζεις το μουσικό σου ύφος; Ποιοι είναι οι μουσικοί και τα γκρουπ που σε επηρέασαν;

Αν και με φοβίζουν λίγο οι προσδιορισμοί στην μουσική,  θα μπορούσα να πω πως κινούμαι σε pop-rock μονοπάτια αλλά έχω διάθεση να μπλέκω στοιχεία και από άλλα είδη στα τραγούδια μου (funk, dance, house κ.α.). Από πολύ μικρός είχα ροκ ακούσματα συγκροτημάτων όπως οι Queen (Freddie Mercury), Whitesnake, Led Zeppelin, Pearl Jam αλλά και Βασίλη Παπακωνσταντίνου που έχουν σημαδέψει το πώς «ακούω» και ερμηνεύω την μουσική, στιχουργικά αλλά και τεχνικά.

– Αν η ζωή σου ήταν τραγούδι ποιος θα ήταν ο τίτλος;

Α, αυτό είναι εύκολο! Το λατρεμένο τραγούδι από τους Queen με το τίτλο “The show must go on”, με εκφράζει απόλυτα σε σχέση με την κάθε επιλογή, επιτυχημένη ή αποτυχημένη που έχω κάνει μέχρι τώρα στην ζωή μου… Δηλαδή αισιοδοξία με δόσεις ελπίδας, πασπαλισμένη με λίγο πρακτικό πνεύμα!

– Πιστεύεις ότι η Θεσσαλονίκη είναι τελικά η πόλη που «γεννά» συνέχεια καινούργια πράγματα στη μουσική και όχι μόνο;

Νομίζω πλέον πως κάθε πόλη στην Ελλάδα έχει να προσφέρει νέες μουσικές ιδέες  στην ελληνική (και όχι μόνο) δισκογραφία. Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ ενεργή  καλλιτεχνική κοινότητα ενώ είναι αρκετά φιλόξενη σε νέες ιδέες και ανθρώπους που πειραματίζονται και αυτό μάλλον με την σειρά του βοηθάει τις νέες ιδέες να κινούνται πιο εύκολα… Μπορεί βέβαια να φταίει και ο άνεμος Βαρδάρης που πνέει μουσική μέσα στο ηλιοβασίλεμα της παραλιακής!

– Η διάκριση σου στον διαγωνισμό «Open Mic» και η μετέπειτα συνεργασία σου με τον παραγωγό Νίκο Κουρή έχει σημαδέψει την μέχρι τώρα πορεία σου;

Η επιτυχία μου στον διαγωνισμό Open Mic σίγουρα βοήθησε στο να «ανοίξουν» πολλές πόρτες που μέχρι τότε ήταν κλειστές σε τοπικό (και μη) επίπεδο, παράλληλα με τις εμφανίσεις με rock συγκροτήματα στα οποία συμμετείχα ως τραγουδιστής.  Στον διαγωνισμό βέβαια γνώρισα και τον φίλο και παραγωγό Νίκο Κουρή, ο οποίος με έχει βοηθήσει σημαντικά τόσο σε δημιουργικό επίπεδο (μαζί με το record label Masterworks 24100) στα τραγούδια μου που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2012-2013, όσο και στην καλύτερη κατανόηση του σκηνικού της μουσικής – δισκογραφίας. Ο Νίκος είναι για μένα φίλος, παραγωγός και μέντορας και του οφείλω ένα τεράστιο «ευχαριστώ».

– Θαρρείς ότι το διαδίκτυο προσφέρει ευκαιρίες ανάδειξης νέων καλλιτεχνών;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διαδίκτυο προσφέρει πραγματική ελευθερία στην προώθηση νέων τραγουδιών. Είναι πλέον πολύ εύκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να κάνει μια δισκογραφική προσπάθεια,  να την κυκλοφορήσει μόνος του μέσω iTunes και Youtube  και αν αξίζει, να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια από τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά όμως, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της «υπερ-κυκλοφορίας» αριθμού τραγουδιών σε τέτοιο σημείο που είναι πλέον τεράστιος αριθμός νέων κυκλοφοριών και πολλές φορές χάνονται μέσα στο πλήθος τα τραγούδια που αξίζουν.

– Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η εμφάνιση για έναν καλλιτέχνη;

Η εμφάνιση, όπως και για κάθε άλλο επάγγελμα που έχει να κάνει με το κοινό, είναι αρκετά σημαντική καθώς πλέον ο ακροατής είναι ταυτόχρονα και θεατής, ενώ ψάχνει κάτι που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του ακουστικά αλλά και οπτικά, σαν συνολική αίσθηση. Χρειάζεται πάντως μια ισορροπία μεταξύ εμφάνισης και φωνής… μόνο με εμφάνιση αλλά χωρίς φωνή, δεν κάνεις καριέρα που να αντέχει στον χρόνο!

– Οι live εμφανίσεις είναι αυτές που καταξιώνουν έναν τραγουδιστή;

Είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες καταξίωσης, καθώς είναι ο βασικότερος τρόπος προώθησης των τραγουδιών ενός τραγουδιστή. Στα live βέβαια βγαίνεις με μαγικό σχεδόν τρόπο από το τυποποιημένο άκουσμα και δίνεις ένα κομμάτι της ψυχής σου στην ερμηνεία… δένεσαι με το τραγούδι και τον κόσμο, του οποίου η αγάπη ανατροφοδοτεί αυτήν την μαγεία! Προσωπικά πάντως, πιστεύω πως προηγείται η ποιότητα στην παραγωγή ενός νέου τραγουδιού ή δίσκου και ακολουθεί ο παράγοντας των live εμφανίσεων, γιατί χωρίς μουσική ποιότητα παραγωγής, όσο συναίσθημα και να βάλει κάποιος στο live, δεν θα κερδίσει τις εντυπώσεις βασιζόμενος μόνο σε αυτό.

– Τι θεωρείς ως καινούργιο όσον αφορά τα μουσικά ακούσματα παγκοσμίως;

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για την μουσική, γιατί τα τελευταία 40 χρόνια, τα έχουμε ακούσει πραγματικά όλα και το «καινούργιο» είναι πλέον πολύ σχετικό! Παρ’ όλα αυτά, μου κεντρίζει το ενδιαφέρον ως πρωτότυπο, το «πάντρεμα» διαφόρων μουσικών ειδών όπως έχουν κάνει π.χ. στο εξωτερικό οι Muse και Arctic Monkeys αλλά και στην Ελλάδα οι Koza Mostra και οι Μπλε.

– Ποια είναι τα σχέδια σου για το κοντινό μέλλον;

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω κάποιες εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσω την δραστηριότητα μου στην Καλαμάτα ενώ στα άμεσα πλάνα μου είναι να ολοκληρώσω και την παραγωγή ενός νέου τραγουδιού με στοιχεία dance rock…Από εκεί θα δούμε που θα με πάει – αφήνω την μουσική να με πάρει από το χέρι!

– Τι κάνει τον Δημήτρη Διαμάντη να χαμογελά;

Το χαμόγελο για μένα βρίσκεται παντού και κυρίως στις απλές στιγμές, με φίλους, με την σύντροφό μου αλλά και σε στιγμές δημιουργίας. Άλλωστε έχω ως προσωπική φιλοσοφία μου το motto, στο οποίο βασίστηκα για το τελευταίο μου τραγούδι (σ.σ. με τίτλο «Χαμογελάω»), που λέει πως «Μέρα χωρίς χαμόγελο, είναι χαμένη μέρα»!

                                         .                                     

Ακούστε τα τραγούδια του Δημήτρη Διαμάντη:

http://www.youtube.com/watch?v=vPWWm5J0YO8&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=j9wrNOu3bfo&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=njKSplm6q-8

 

 

 

 

Όλη η επικαιρότητα