My Name Is

My name is Diamantopoulos… Panagiotis Diamantopoulos!

diamantopoulos_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας αλλά ήρθε μικρός και μεγάλωσε στον Πύργο όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων (σ.σ. επί της οδού Πατρών)…

Ως σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης και ως ένας από τους πλέον αρμόδιους μας μιλά για το ποδήλατο και την ποδηλασία που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στην Ηλεία…

 

Από τον Γιώργο Γουβιά

gougio@hotmail.com

– Υπάρχει ποδηλατική κουλτούρα στην περιοχή μας;

Ναι, υπάρχει ποδηλατική κουλτούρα στην περιοχή μας! Και θα έλεγα ότι, πλέον, το ποδήλατο έχει ξεφύγει από το να χαρακτηρίζεται αυτό που λέμε «μόδα»… είναι μια συνήθεια της σύγχρονης εποχής.

– Πιστεύεις ότι η κρίση ώθησε πολύ κόσμο ν` ασχοληθεί με την ποδηλασία;

Η χρήση του ποδηλάτου είχε ξεκινήσει πριν από την κρίση αλλά οι επιπτώσεις που αυτή επέφερε τα τελευταία χρόνια έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση σε περισσότερο κόσμο ώστε ν` ασχοληθεί περισσότερος κόσμος.

– Υπάρχει κόσμος που χρησιμοποιεί το ποδήλατό  καθημερινά ως βασικό μέσο μετακίνησης;

Το ποδήλατο αποτελεί, πλέον, συνειδητή επιλογή που εξυπηρετεί τόσο τις υποχρεωτικές μετακινήσεις από και προς τους χώρους εργασίας όσο και τις ανάγκες για αναψυχή, άθληση και αδιέξοδο από τις ολοένα και πιο πιεστικές απαιτήσεις της καθημερινότητας.

– Πλέον οι εταιρίες κατασκευάζουν ποδήλατα τα οποία καλύπτουν μία ευρεία γκάμα αναγκών. Ποιες βλέπεις ότι είναι οι μελλοντικές τάσεις;

Η αλματώδης ζήτηση των ποδηλάτων και οι απαιτήσεις των καταναλωτών ανάγκασαν τις εταιρείες του χώρου να δημιουργήσουν μια μεγάλη γκάμα μοντέλων ποδηλάτων ώστε να καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις. Έτσι εκτός από τις γνωστές κατηγορίες ποδηλάτων όπως είναι τα mountain bike και τα trekking bike υπάρχει και μια νέα τάση, αυτή των fitness bike.

– Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν δυναμική; Πώς κρίνεις την ανάπτυξη του συγκεκριμένου προϊόντος;

Όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν δώσει έμφαση στα ηλεκτρικά ποδήλατα μιας και αυτά προσφέρουν γρήγορη, ξεκούραστη, οικονομική και προπάντων οικολογική μετακίνηση.

– Η Πολιτεία κάνει αργά βήματα στην αποδοχή του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς. Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη του κλάδου;

Μιλώντας αυστηρά για την πόλη του Πύργου θα έλεγα ότι είναι πλέον αναγκαίο να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια για χρήση του ποδήλατου εντός της πόλης και όχι μόνο.

– Τι πρέπει να προσέχει κάποιος όταν αγοράζει ποδήλατο;

Όταν ο καταναλωτής αποφασίσει ν` αγοράσει ένα ποδήλατο αυτό που πρέπει να προσέξει βασικά είναι το σωστό μέγεθος, την βάση του σώματος του και το ύψος, και το ακόμα βασικότερο τη χρήση του… αν το θέλει για χωμάτινες ή αφάλτινες διαδρομές. Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα εξηγήσουμε στον καθένα που θα αποφασίσει ν` αγοράσει ποδήλατο. 

-Τι εξοπλισμό χρειάζεται ο νέος ποδηλάτης; Υπάρχουν κίνδυνοι στο σπορ αυτό και τι μπορεί να κάνει κανείς για να τους ελαχιστοποιήσει;

Γενικά η ποδηλασία είναι ένα ασφαλές άθλημα. Παρ` όλα αυτά χρειάζεται κατά την αγορά ποδηλάτου ο ανάλογος εξοπλισμός προκείμενου να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση για τον ποδηλάτη. Ο σωστός εξοπλισμός για έναν ποδηλάτη ξεκινά από το κράνος και συνεχίζει με γυαλιά, γάντια και διακριτικά σήμανσης (σ.σ. φώτα) για τις βραδινές ποδηλατικές εξορμήσεις!

– Τι είδους διαδρομές σου αρέσει ν` ακολουθείς;

Προτιμώ κυρίως τις χωμάτινες διαδρομές λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερη «ποικιλία» από μια «ξερή» ασφάλτινη διαδρομή… παράλληλα στις συγκεκριμένες «off road» διαδρομές μπορείς να έρχεσαι σε καλύτερη επαφή με τη φύση.

– Εκτός επαγγέλματος, που αφιερώνεις τον ελεύθερο χρόνο σου;  

Κύριο μέλημα είναι φυσικά η οικογένεια μου αλλά πάντα βρίσκω λίγο χρόνο να βγαίνω με φίλους και κάποιες φορές να πηγαίνω για ένα ποτό ή για να δω κάποια ταινία στον κινηματογράφο.  

 

Όλη η επικαιρότητα