My Name Is

My name is Kalomoiropoulos… Giorgos Kalomoiropoulos!

kalomoiropoulos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ένα χρόνο πριν γνωρίζαμε τον Γιώργο Καλομοιρόπουλο που ξεκινούσε την πορεία του ως Σεφ στο εστιατόριο «Αναγέννησις» στον Πύργο…

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα -έλκοντας την καταγωγή του από την Σαλμώνη- και μετά από την θητεία του σε ρεστοράν της Αθήνας και του Λονδίνου, έπαιρνε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ηλεία (σ.σ. αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Ρόδο)…

Πρόσφατα ταξίδεψε στην Τουρκία ως μέλος της «Εθνικής Ομάδας Μαγειρικής» (σ.σ. Λέσχη διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας)
συμμετέχοντας στον «1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας»

Το συγκεκριμένοι γεγονός μας έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και πάλι μαζί του…

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από συμμετοχή σου με την ομάδα της Λέσχης διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας στον «1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bursa της Τουρκίας (17-18-19 Οκτώβριου 2014); 

Αδιαμφισβήτητα για μένα ήταν πολύ μεγάλη τιμή που  μου έκανε η ομοσπονδία διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας να συμμετάσχω στην ομάδα που αντιπροσώπευσε την χώρα μας στον διαγωνισμό δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους. Είναι η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε έναν  διαγωνισμό γαστρονομίας, γνώρισα συναδέλφους από άλλες χώρες. Είδα την μαγειρική τους κουλτούρα, γεύτηκα διαφορετικές κουζίνες και όλο αυτό μόνο θετικές εντυπώσεις μου αφήνει.

Η Ελληνική αποστολή, κι εσύ προσωπικά, επιστρέψατε στην Ελλάδα «φορτωμένοι» μετάλλια… τι σημαίνει αυτό για σένα αλλά και την διεθνή θέση της Ελλάδας στο χώρο της μαγειρικής;

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική γαστρονομία είναι αρκετά φημισμένη στο εξωτερικό, είναι πολύ οι συνάδελφοι που έχουν βοηθήσει στην διάσωση της. Το ότι εμείς σαν ομάδα γυρίσαμε με 11 μετάλλια και 2 κύπελλα από την Μπούρσα είναι και αυτό ένα ακόμη λιθαράκι στην εξάπλωση της ελληνικής κουζίνας. Όσο για μένα μόνο χαρά και υπερηφάνεια μπορώ να νοιώσω για όσα κατάφερα να παρουσιάσω και να βραβευτώ για αυτά. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς γευστικά μία χώρα στην οποία πάει για πρώτη φορά; Σου δόθηκε αυτή ην ευκαιρία στη Τουρκία;

 

Γευστικά γνωρίζεις μια χώρα μόνο όταν δοκιμάζεις. Εγώ είχα την τύχη να το κάνω αυτό μέσα από τον διαγωνισμό.

Πες μας περισσότερα για την φιλοσοφία και τους στόχους της Λέσχης διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή με κεντρικό άξονα την λέσχη διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος έχουμε αναλάβει με ευθύνη την εκπροσώπηση της Eurotoque Hellas – Greece της Aregala Hellas – Greece και την Cooks Without Borders Hellas. Δημιουργήσαμε την Ομοσπονδία Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος με έδρα επίσης την Καλαμάτα, με σκοπό την ανάδειξη της Γαστρονομίας, των Ελληνικών Προϊόντων και του Έλληνα Παραγωγού. Ο σκοπός μας για την ανάδειξη της Ελληνικής Γαστρονομίας δεν σταματάει στα σύνορα της Ελλάδος αλλά έχοντας αντιπροσώπους σχεδόν σε όλη την υφήλιο προσπαθούμε να προβάλουμε την Ελληνική Γαστρονομία ανά τον κόσμο.

Ποιά είναι η συνταγή ενός επιτυχημένου σεφ;

 

Κατά την άποψη μου ένας σεφ πρέπει να έχει υπομονή και μεγάλο στομάχι! Να μπορεί να διαχειρίζεται και να δίνει την λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Να διαθέτει την τεχνική κατάρτιση και φαντασία αλλά το μεγαλύτερο προσόν του να είναι η αγάπη για αυτό που κάνει. 

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θεωρεί ότι η υψηλή γαστρονομία, ένα σωστά μαγειρεμένο και σερβιρισμένο πιάτο είναι προνόμιο των λίγων ειδικά σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε σήμερα. Ποιά είναι η άποψη σου;

 

Σε όλα τα καταστήματα, από ταβέρνα μέχρι και τα πιο γκουρμέ αν θέλετε να τα πούμε έτσι, υπάρχουν πιάτα για όλες της τσέπες και όλα τα γούστα. Ένα καλά μαγειρεμένο φαγητό δεν κοστίζει πολλά, ειδικά στην περιοχή μας υπάρχουν εστιατόρια που μπορείς να πας να ευχαριστηθείς το γεύμα σου και χωρίς πολλά χρήματα όπως η «Ροτόντα» η «Τριάδα» και αλλά πολλά καταστήματα.

Τα τελευταία χρόνια η δουλεία του μάγειρα έχει  γίνει μόδα γιατί όλη η Ελλάδα μαγειρεύει. Τι συμβουλή  θα έδινες στα νέα παιδιά;

 

Δυστυχώς πολλά παιδιά ακολούθησαν αυτό τον κλάδο χωρίς κάνεις τους να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται… Η δουλειά μας είναι σκληρή και επίπονη. Παίζουμε με τα δευτερόλεπτα και η πίεση είναι μεγάλη ανά πάσα στιγμή. Όπως είπα και παραπάνω αυτό που πρέπει να διαθέτει ένας μάγειρας είναι υπομονή, μεγάλο στομάχι και αγάπη για αυτό που κάνει. Και για τα νέα παιδιά ένα ακόμα σημαντικό είναι να μην καβαλήσουν το καλάμι, να είναι προσγειωμένοι και να έχουν όλες τις αισθήσεις τους εκεί, συγκεντρωμένες για να μαθαίνουν όσα πιο πολλά μπορούν.

Ποια είναι τα βασικά πιάτα που μπορεί να γευτεί κανείς το φετινό Χειμώνα;

Ακόμα βρίσκομαι σε συζητήσεις και δεν έχω καταλήξει το που θα βρίσκομαι τον χειμώνα. Αλλά με τα εστιατόριο που συζητάω στην Ηλεία έχουμε πει ότι θα δουλέψουμε ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με μια πιο μοντέρνα της μορφή. Ελπίζω λοιπόν να σας έχω σύντομα περισσότερα νέα και συνταγές. 
 

Από τον Γιώργο Γουβιά

gougio@hotmail.com

 

Όλη η επικαιρότητα