My Name Is

My name is Markopoulou… Liana Markopoulou!

markopoulou_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Λιάνα Μαρκοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρέστενα και η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα η μουσική! Κάνει τα πρώτα της βήματα ως dj στα μέσα της δεκαετίας του `90 και βρίσκεται στα decks πολλών μαγαζιών της Ηλείας ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και την ιδιότητα της ραδιοφωνικής παραγωγού. Φέτος… την ακούμε στο «Sherlock» και στο «Μικρό Καφέ» στον Πύργο καθώς και στο «Coupa Libre» στην Αμαλιάδα. Σήμερα απαντά στις ερωτήσεις μας….

Από τον Γιώργο Γουβιά

gougio@hotmail.com

Πως θα συστηνόσουν σε κάποιον που θα σε έβλεπε για πρώτη φορά;
Ως Λιάνα Μαρκοπούλου και πάντα δίνω το χέρι μου για χειραψία.

Πως σου «κόλλησε» το μικρόβιο της μουσικής;
Το μικρόβιο κυκλοφορούσε στο σπίτι, με τα πρώτα ακούσματα από τις κασέτες της μεγαλύτερης αδελφής μου, στους αυτοσχέδιους “πειρατικούς” ραδιοπομπούς που πολλοί θυμούνται, στο κρατικό ραδιόφωνο της δεκαετίας του ’80, αλλά και στο αυτοκίνητο του μπαμπά σε αμέτρητα ταξίδια. Είσαι δεν είσαι 12 ετών κι έχεις ήδη … εκτεθεί σε ακούσματα. Μετά, έρχεται η ελεύθερη ραδιοφωνία κι ακούς ακόμη πιο πολλά και διαφορετικά πράγματα. Μεγαλώνεις και πάντα, από κάπου ακούγεται μουσική. Έχεις ήδη “κολλήσει” το μικρόβιο και πια το μεταφέρεις…

Πως εκφράζεις καλύτερα αυτή τη «σχέση» σου με τη μουσική; Με το djing ή με το ραδιόφωνο;
Πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα… δυο ξεχωριστές αγάπες. Στο καθένα, καλείσαι να προσεγγίσεις ένα κοινό και να το παρασύρεις σ’ ένα μουσικό ταξίδι. Η μουσική είναι το μέσο και στα δυο, κι αυτό αρκεί. Στο καθένα δίνεις  και παίρνεις διαφορετικά πράγματα κάθε φορά.

Πόσο δύσκολο ήταν για σένα ν` ασχοληθείς με το djing γνωρίζοντας πως –κατά βάση- είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος;
Επειδή ξεκίνησε αυθόρμητα, πριν από πάρα πολλά χρόνια, δεν αντιλήφθηκα κάποια δυσκολία. Κοιτάζω μόνο πίσω και διαπιστώνω πως πολλοί συνεργάτες μ’ εμπιστεύτηκαν κι αυτό μάλλον κάτι σημαίνει.

Πως νιώθεις παίζοντας μουσικές μπροστά σε κόσμο;
Είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα, να διαλέγεις μουσικές με τον τρόπο που εσύ κρίνεις και να τις προσφέρεις στον κόσμο, για να περάσει ευχάριστα κάποιες ώρες. Βλέπεις ποιούς έχεις απέναντί σου κάθε φορά καθώς και τις πιθανές αντιδράσεις τους. Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση που αρχίζει και τελειώνει στο χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να πιει το ποτό του. Παράδοξο μεν, όμορφο δε.

Τι παραπάνω διαθέτει το ραδιόφωνο σε σχέση με το djing;
Στο ραδιόφωνο, υπάρχει ένα άλλο στοίχημα: Να “κερδίσεις” κάποιον, τον οποιοδήποτε. Είναι μαγικό το γεγονός ότι μπορεί και να μη μάθεις ποτέ ποιοι και πόσοι είναι οι «συνταξιδιώτες» σου, κι αυτοί, να μη γνωρίζουν καν το πρόσωπό σου. Εκεί, λειτουργεί πιο πολύ η φαντασία κι έχεις ακόμη ένα όπλο κι αν θες το χρησιμοποιείς… τα λόγια σου.

Έχεις κάποια «συνταγή» στα set που παρουσιάζεις;

Η βασική συνταγή υπαγορεύει  πως πρέπει να έχει κανείς αίσθηση του χώρου στον οποίο βρίσκεται κι εν συνεχεία, αντίληψη του κόσμου στον οποίο απευθύνεται. Ξεκινώντας από αυτό, προσθέτω δυο δόσεις μουσικής, λίγες σταγόνες διάθεσης, ανακατεύω με τριμμένο πάγο και σερβίρω-σχεδόν πάντα-σε vintage ποτήρι!

Πως θα χαρακτήριζες το nightlife της Ηλείας;
Είναι αρκετά καλό για επαρχία όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!

Ποια είναι τα θετικά και πια τα αρνητικά του σημεία;
Υπάρχουν αρκετές επιλογές αλλά χάνεται ο χαρακτήρας κάποιων μαγαζιών στην προσπάθειά τους να καλύψουν όλα τα γούστα. Μακάρι να μπορούσαν να “σταθούν” περισσότερα μαγαζιά, αλλά έχοντας ένα ξεχωριστό, σταθερό ύφος και χαρακτήρα. Ατυχώς, δεν επαρκεί ο πληθυσμός για κάτι τέτοιο πιστεύω…

Στις λιγοστές φορές που βγαίνω έξω βράδυ διαπιστώνω ότι κανείς δεν χορεύει… ισχύει ή κάνω λάθος;
Ισχύει. Αλλά είναι θέμα «στησίματος» συνήθως. Ας χαλαρώσουμε όλοι λίγο περισσότερο, για να περνάμε καλύτερα έξω.

Ποιους djs και ραδιοφωνικούς παραγωγούς θαυμάζεις;
Τελευταία,  παρακολουθώ djs που είναι και παραγωγοί , όπως οι, dj “S”, Kill Emil , PDadis, Snatch. Από ραδιόφωνο… Αφροδίτη Σημίτη και Άννα Αναστασίου, γιατί έφτιαξαν ένα web radio με φανατικούς φίλους και με προσωπική επαφή μαζί τους. Είμαι κι εγώ Joiner.

Facebook/twitter και γενικότερα ιντερνέτ… ποια η σχέση σου και η άποψη σου σε σχέση με το djing;
Χρησιμοποιώ πολύ τα πιο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλέον είναι απαραίτητα εργαλεία  για όποιον θέλει να δείξει τη δουλειά του και να ενημερωθεί. Για παράδειγμα, από εδώ  http://www.mixcloud.com/lianamarkopoulou3/  έχουν προκύψει προτάσεις συνεργασίας.

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;
Ξανά με μουσική! Εδώ κι ένα χρόνο, με το φίλο και συνεργάτη Γιώργο Μπεκρή, τρέχουμε ένα διπλό web radio, το www.vanilla.gr. Έχω υπό την εποπτεία μου το Smooth channel που παίζει κομμάτια απ’ τη δισκοθήκη μου. Όταν, πάντως, αποφασίζω να ξεκουράσω το μυαλό και τ’ αυτιά μου, παίζω badminton!

Τι σε κάνει να χαμογελάς;
Το χαμόγελο των άλλων στην υποψία πως έχω μια μικρή συμμετοχή στη δημιουργία του.

Όλη η επικαιρότητα