Περιβάλλον

«Μυστήριο» η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού Ζαχάρως…

deya7.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Χαμένο» σε διαδικασίες τις οποίες μέχρι τώρα δεν γνωρίζει κανείς, αφού ο Δήμος δεν έχει κάνει επισήμως και δημοσίως καμία σχετική ενημέρωση βρίσκεται ακόμη το έργο του βιολογικού καθαρισμού Ζαχάρως.

Ένα έργο που παρά τη σπουδαιότητά του για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της ίδιας της περιοχής, που συμβάλλει στη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων και θεωρείται πλέον αυτονόητη η λειτουργία του σε μια αστική και ιδιαιτέρως τουριστική πόλη, δεν προχωρά και δεν υλοποιείται όπως τουλάχιστον είχε αρχικώς σχεδιάσει η Δημoτική Αρχή.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι από την τελευταία, είχε προκηρυχθεί από τον περασμένο Απρίλιο διαγωνισμός για το έργο, με προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 4,5 εκ. ευρώ και τα οποία υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί ως δωρεά στην πυρόπληκτη περιοχή από την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια».

Απόλυτη σιγή…

Παρ’ όλα αυτά δεν ανακοινώθηκε στη συνέχεια από τον Δήμο, αν τελικώς έγινε η δημοπρασία, αν υπήρξε αποτέλεσμα και ανάδοχος του μεγάλου έργου, με ποια ποσοστά έκπτωσης, με ποια χρονοδιαγράμματα έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών.

Γιατί αν πράγματι, έγινε η δημοπρασία πριν από 5 περίπου μήνες, λογικά τώρα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, κάτι που δεν βλέπει κανείς στην περιοχή να συμβαίνει…

Ακόμη και στην περίπτωση αναβολής – που είναι το πιθανότερο, οι δημότες της Ζαχάρως και της ευρύτερης περιοχής έπρεπε να έχουν ήδη την στοιχειώδη ενημέρωση για τα αίτια και τους λόγους αυτούς.

Ερωτηματικά…

Στο μεταξύ αρκετά ερωτηματικά εγείρονται και από τη στάση των ΕΛΠΕ που με τη σειρά τους δεν έχουν ανακοινώσει αν εξακολουθεί να ισχύει ή όχι η δωρεά τους. Εκπρόσωπος της εταιρίας παραπέμπει απλά στην αλληλογραφία που έχουν αναπτύξει με τον δήμο Ζαχάρως, η οποία επιπροσθέτως δεν απαντά αλλά περιπλέκει τα πράγματα.

Το περιεχόμενο της αλληλογραφίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά που τηρούν για τους δικούς τους λόγους η καθεμία μυστικότητα…

Εξηγήσεις κατά καιρούς έχουν ζητήσει δημοτικοί σύμβουλοι της Ζαχάρως, προς τους οποίους ο Δήμος δεν αποσαφηνίζει ακριβώς τι έχει γίνει, υποστηρίζοντας πάντως μονότονα, όχι όμως και πειστικά ότι ο βιολογικός καθαρισμός θα γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων, αναμένεται τις επόμενες μέρες να απευθυνθούν σε αρμόδια διοικητικά όργανα, όπως και στο Γενικό Γραμματέα Διοικ. Αποκέντρωσης ζητώντας την παρέμβασή του για να λυθεί το… «μυστήριο» που επικρατεί σήμερα με το έργο.

Σημαντικό

Όπως και να ‘χει ο βιολογικός είναι από τα πλέον σημαντικά αναπτυξιακά έργα, και δεν πρέπει να χαθεί από την περιοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουν όλοι να στρέψουν την προσπάθειά τους, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την αγάπη για έναν τόπο που εξακολουθεί να επουλώνει τις πληγές του από τις πυρκαγιές.

Ο Δήμος Ζαχάρως – Φιγαλείας είναι αναγκαίο να κινηθεί πιεστικά για να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις ανεξαρτήτως της χρηματοδότησης ή όχι των «Ελληνικών Πετρελαίων» που πιθανότατα έχουν ήδη αποσύρει επειδή η διαδικασία καθυστέρησε τη δωρεά τους…

Όλη η επικαιρότητα