Υγεία

Μύθοι και αλήθειες για την ιγµορίτιδα!

Ακούστε το άρθρο

Όταν ένα μπούκωμα στη μύτη επιμένει και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πονοκέφαλο με επέκταση προς τα δόντια, αίσθημα κόπωσης, πυώδεις βλέννες, βήχα και συχνά δέκατα, τότε είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ιγμορίτιδα.

Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη, τραυματισμό, φλεγμονές των δοντιών, ανατομικές ανωμαλίες στο ρινικό διάφραγμα ή στον μέσο ρινικό πόρο και υπερτροφία των κογχών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την αλλεργική ρινίτιδα (με ή χωρίς πολύποδες), η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, με σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα τον δυτικό τρόπο οικιακής διαβίωσης, την έλλειψη άσκησης και τη διατροφή με πολλά ζωικά προϊόντα.

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες, η αλλεργική ρινίτιδα με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, οφείλονται κυρίως στη γύρη των φυτών. Η αλλεργική ρινίτιδα τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα ,μπούκωμα στη μύτη και πονοκέφαλος. Πολύ πιθανό είναι κάποια στιγμή το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ακόμα και επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.

Ο κύριος υπαίτιος για την εμφάνισή των αλλεργιών είναι η γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια) και τα καλλιεργημένα δημητριακά, η  γύρη της ελιάς, η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (γνωστό με τις ονομασίες αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.), και οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας καθώς  και η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης.

Οι επιπτώσεις της ιγμορίτιδας, ειδικά της χρόνιας, είναι πολλές και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, καθώς προκαλούν κούραση και μειωμένη ευεξία. Το βασικό βήμα στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και η αξονική τομογραφία του σπλαχνικού κρανίου, ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τα αίτια και η έκταση της φλεγμονής. Ανάλογα με τα ευρήματα, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι, αλλά πολύ συχνά δεν λύνει το πρόβλημα.

Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη όταν, παρά τη φαρμακευτική αγωγή, η ιγμορίτιδα επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά. Σήμερα η εφαρμογή των νέων αυτών τεχνικών στο πλαίσιο της minimally invasive surgery προσφέρει ριζική λύση στη θεραπεία των παραρρινοκολπίτιδων και δίνει τη δυνατότητα στο ίδιο χειρουργείο να διορθωθούν και άλλα τυχόν προβλήματα, όπως στραβό διάφραγμα, πολύποδες, μεγάλες κόγχες. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις παραρρινοκολπίτιδας ή ρινικών πολυπόδων σημαντική είναι η συμβολή και της νευροπλοήγησης στη διάρκεια της επέμβασης. Η ενδοσκοπική μέθοδος λοιπόν προσφέρει ανώδυνη, χωρίς τομές, ριζική λύση στην αντιμετώπιση των  ιγμορίτιδων, εξασφαλίζοντας άμεση επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητές του, καθώς και σταδιακή βελτίωση μέσα σε έναν μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Ακόμα στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα αλλάζει το προφίλ αυτής της χρόνιας νόσου και δίνει τη δυνατότητα να μην είναι εύκολος στόχος στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Χρήσιμες Συμβουλές για τον αλλεργικό ασθενή:

  • Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
  • Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά.
  • Να αερίζετε το σπίτι σας το πρωί και μετά να κλείνετε ερμητικά τα παράθυρα.
  • Να αποφεύγετε να αερίζετε τα κλινοσκεπάσματά σας.
  • Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.

Πηγή: stogiatro.gr

Όλη η επικαιρότητα