Βιβλίο Πολιτισμός

Η μυθιστορηματική ζωή του Μενέλαου Λουντέμη στο επίκεντρο της εκδήλωσης στον Άγιο Νικόλαο

Ακούστε το άρθρο
Οι φίλοι του βιβλίου που βρέθηκαν, την Κυριακή 5/11/2017, στον φιλόξενο χώρο «Περίπου» στον Άγιο Νικόλαο, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μία ζωντανή παρουσίαση-συζήτηση με τον συγγραφέα Δημήτρη Δαμασκηνό, για το έργο του με τίτλο: «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη». Φρόντισαν για αυτό η Γεωργία Συσκάκη και η Ελπίδα Γρηγοράκη που, με τις καίριες παρεμβάσεις τους, άνοιξαν την κουβέντα. Το δικό του, ξεχωριστό, τόνο στην εκδήλωση έδωσε ο ηθοποιός-συγγραφέας Γιώργος Ηλιάδης («Τα δυο πουγκιά & Το μαγκάλι», κυκλοφορούν επίσης από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς), ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού.
Την εκδήλωση άνοιξε ο επιμελητής του βιβλίου και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής, για να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις από τις δύο φιλολόγους.

«Η ροή της ανάγνωσης είναι αυτή ενός ιστορικού μυθιστορήματος»

«Ενώ όμως η εργασία χαρακτηρίζεται δοκίμιο (το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού), λέξη που τρομάζει, καθώς έχει ταυτιστεί ίσως με έναν δυσνόητο και απαρχαιωμένο τρόπο γραφής, μακράν απέχει από αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η γραφή είναι εύληπτη, το ύφος είναι απαλλαγμένο από από εξεζητημένα στοιχεία, η ανάγνωση δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Απευθύνεται λοιπόν, σε όλους και η ροή της ανάγνωσης είναι αυτή ενός ιστορικού μυθιστορήματος που παρασύρει τον αναγνώστη», είπε χαρακτηριστικά η Γεωργία Συσκάκη.
«Ο κύριος Δαμασκηνός έχει ανατρέξει σε βιβλία, ιστορικά αρχεία, αρχεία εφημερίδων, περιοδικών, κομμάτων, τηλεόρασης…. Η συστηματική καταγραφή και παρουσίαση του υλικού του μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω έρευνα. Ο Δαμασκηνός προωθεί την έρευνα», συμπληρώνει η Ελπίδα Γρηγοράκη, για να συμφωνήσουν και οι δύο ομιλήτριες ότι: «Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη όσων ενδιαφέρονται για τον πολυαγαπημένο συγγραφέα, για την πρόσφατη ιστορία μας, για όλα όσα έχουν διαμορφώσει την κοινωνία του σήμερα».
Ο Γιώργος Ηλιάδης, με θεατρικότητα, απέδωσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, και μας ταξίδεψε όλους με τη φωνή του στην εποχή που ο Λουντέμης έκανε τα πρώτα του βήματα στη λογοτεχνία, αργότερα στο καμίνι της ένοπλης σύγκρουσης και της Αγγλικής επέμβασης στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη του 1944, και αργότερα στα χρόνια που ο Λουντέμης βρέθηκε εξόριστος και πολιτικός πρόσφυγας.

Η ανάγκη αξιοποίησης του έργου του Λουντέμη στην εκπαίδευση

Η εκδήλωση «έκλεισε» με συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα του βιβλίου και στους φίλους του βιβλίου. Η μυθιστορηματική ζωή του Μενέλαου Λουντέμη, βρέθηκε στο επίκεντρο της κουβέντας. Ο Δημήτρης Δαμασκηνός επεσήμανε το σοβαρό κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση με την απουσία του έργου του Λουντέμη από τα σχολικά βιβλία, και μάλιστα σε μία εποχή που κυριαρχεί το προσφυγικό ζήτημα. «Τι καλύτερο, εάν θέλουμε να απαντήσουμε στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία, από το να αξιοποιήσουμε τα γραπτά του Λουντέμη, τη σχέση του Μέλιου με τον Σουκρή;» αναρωτήθηκε σε κάποιο σημείο της δικής του παρέμβασης ο Δημήτρης Δαμασκηνός.

Όλη η επικαιρότητα