Ηλεία

Mythos Project – Daily news: Η νεανική δημιουργία απογειώνεται

Ακούστε το άρθρο

Πέρα από την αξία του σαν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της νεανικής δημιουργίας σε όλο τον κόσμο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους περιέχει ξεχωριστές δράσεις/ενότητες όπως το Mythos Project και το Daily news (της Camera Zizanio) που δεν είναι απλά εργαστήρια! Αυτό το διαβεβαιώνουν νέοι από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο που παίρνουν μέρος φέτος στα δυο πραγματικά ξεχωριστά κομμάτια του Φεστιβάλ…

 

Το Mythos Project θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα κινηματογραφικό εργαστήριο, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο. Δεκάδες παιδιά από χώρες της Ευρώπης και άλλων Ηπείρων που συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Camera Zizanio, παίρνουν μέρος σ` αυτό. Κάποιοι έρχονται ειδικά για το Mythos Project, χωρίζονται σε πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν ιδέες και με όπλο τη φαντασία, τις κάμερες και τους υπολογιστές, μέσα σε πέντε μέρες δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους.

Το Daily News της Camera Zizanio είναι το καθημερινό βίντεο-εφημεριδάκι του Φεστιβάλ, που προβάλλεται κάθε βράδυ στο θέατρο «Απόλλων». Το team των ζιζανίων βγαίνει στους δρόμους του Πύργου κάνοντας τα δικά του ξεχωριστά ρεπορτάζ ενώ… εισβάλλει και στους χώρους δράσεων του Φεστιβάλ καταγράφοντας το τι συμβαίνει με το χιούμορ να περισσεύει…

Χθες το μεσημέρι βρεθήκαμε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, που αποτελεί την «έδρα» τόσο του Mythos Project όσο και του Daily News, καταγράφοντας την άποψη των νέων που συμμετέχουν στις δυο ξεχωριστές ενότητες του Φεστιβάλ…

 

Νίκος Θεοδοσίου (Καλλιτεχνικός Δ/ντης Camera Zizanio)

«Τα εργαστήρια είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του Φεστιβάλ γιατί απλά συμμετέχουν παιδιά τα οποία βρίσκονται σε φάση δημιουργίας. Με την καθοδήγηση επαγγελματιών φτιάχνουν τα σενάρια και γυρίζουν τις ταινίες τους. Και φέτος είναι μεγάλη η συμμετοχή των παιδιών, μεγάλο και το ενδιαφέρον… βρισκόμαστε στην Τρίτη ημέρα των εργαστηρίων, όλα τα παιδιά έχουν φτιάξει τα σενάρια τους κι έχουν μπει στη διαδικασία του γυρίσματος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει το μοντάζ και έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί και οι ταινίες τους. Φέτος αποτελεί χαρακτηριστικό η συμμετοχή παιδιών στα πολυεθνικά εργαστήρια, το γνωστό Mythos Project, όπου ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο με πάνω από 150 συμμετοχές, από 18 χώρες. Συνολικά δημιουργήθηκαν 14 ομάδες που θα γυρίσουν ισάριθμες ταινίες. Έτσι το Mythos Project το μοναδικό σε αυτή την έκταση και την μακροβιότητα εργαστήριο που γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Από εδώ είναι που θα γεννηθούν, ελπίζουμε, τα νέα μοντέλα, όχι σε Ελληνικό αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Φέτος είχαμε συμμετοχή και από την Κίνα οπότε καταλαβαίνεται την έκταση που έχει πάρει αυτό το κομμάτι του Φεστιβάλ που είναι τα εργαστήρια».

Έλενα Παναγοπούλου (16 ετών, μαθήτρια της Β` τάξης Λυκείου Πελοπίου)

«Συμμετέχω για 2η φορά σε εργαστήριο του Φεστιβάλ. Πέρυσι συμμετείχα σε αυτό που είχε θέμα το 3D. Φέτος είμαι στο Daily News όπου είναι πολύ καλά γιατί δημιουργούμε ωραία βίντεο, με χιούμορ, γνωρίζουμε παιδιά από άλλα σχολεία της περιοχής μας, της Ελλάδας αλλά και από άλλες χώρες. Η επαφή με τα παιδιά από το εξωτερικό μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε διαφορετικούς τρόπους σκέψης, διαφορετικούς τρόπους συνεργασίας και γενικά είναι μια πολύ ωραία εμπειρία. Μπορεί στο μέλλον να θελήσω να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι από αυτά που μαθαίνω συμμετέχοντας στα εργαστήρια του Φεστιβάλ».

Σπύρος Πετρόπουλος (15 ετών, μαθητής Α` τάξης 2ου ΕΠΑΛ Πύργου)

«Έχω ξανασυμμετάσχει στη Camera Zizanio και είναι μια πάρα πού όμορφη εμπειρία που θα την συνιστούσα σε όλα τα παιδιά. Μπορείς να μάθεις πως να κάνεις μοντάζ, να γυρίζεις ταινίες μεγάλου ή μικρού μήκους. Πράγματα που δεν θα τα βρεις εύκολα κάπου έξω ή στο σχολείο. Φυσικά αν υπήρχαν τέτοια μαθήματα στο σχολείο, έστω και για μια ώρα την  εβδομάδα,  θα ήταν κάτι πολύ όμορφο και όλα τα παιδιά-μαθητές θα το αγκάλιαζαν. Προσωπικά έχω σαν όνειρο να γυρίσω την δική μου ταινία στο κοντινό μέλλον».

Λάμπης Ζέζας (15 ετών, μαθητής Α` τάξης 2ου ΓΕΛ Πύργου)

«Είναι η 7η φορά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ και η 4η στην Camera Zizanio. Όλα αυτά τα χρόνια έχω διδαχθεί πάρα πολλά. Φέτος συμμετέχω στο Daily news, το καθημερινό βίντεο που περιέχει με τρόπο χιουμοριστικό τα νέα του Φεστιβάλ και προβάλλεται κάθε βράδυ στο θέατρο Απόλλων. Μέσω της Camera Zizanio έχω ταξιδέψει στην Ουαλία, σε κινηματογραφικό φεστιβάλ επίσης. Νομίζω ότι η Camera Zizanio είναι μια εμπειρία που όλοι θα πρέπει να ζήσουν γιατί έχει πάρα πολλά να προσφέρει, δεν είναι μόνο θεωρία αλλά και πράξη. Ανταλλάσσεις σκέψεις και ιδέες με παιδιά άλλων χωρών… δεν είναι απλά ένας θεσμός αλλά τρόπος ζωής θα έλεγα. Μια εβδομάδα που δεν αφήνει μόνο γνώσεις αλλά σου προσφέρει και πολλά συναισθήματα».

Chiara Mingo (Ιταλία – Σαλέρνο, 17 ετών) 

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ αλλά και η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πραγματικά το απολαμβάνω! Το σημαντικότερο νομίζω είναι ότι συναντάμε νέους ανθρώπους από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Είναι εδώ παιδιά από την Αυστρία, την Ισπανία, την Γερμανία αλλά και την Κίνα και όλοι απολαμβάνουμε την συμμετοχή μας δοκιμάζοντας τις ικανότητες μας στο να φτιάχνουμε ταινίες μέσω του Mythos Project, οι οποίες νομίζω ότι θα είναι πολύ καλές. Πάντα μου άρεσε να βλέπω ταινίες όμως είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι να συμμετέχω στην δημιουργία μια ταινίας κι αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον».

Ibai Adan Fernandez (Ισπανία – Μαδρίτη, 17 ετών)

«Το Φεστιβάλ είναι μια σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσεις πρόσωπα και κουλτούρες άλλων χωρών αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσεις την Ελλάδα που είναι μια πολύ όμορφη χώρα και πόλεις όπως ο Πύργος, Στο Mythos Project μου δίνεται η σπουδαία ευκαιρία να μάθω πολλά γύρω από την οπτικοακουστική δημιουργία, την φωτογραφία, τον κινηματόγραφο γενικότερα».

Iris Martin (Ισπανία – Μαδρίτη, 17 ετών)

«Πρώτη φορά στην Ελλάδα και πρώτη φορά στο Φεστιβάλ που είναι κάτι σπουδαίο μιας και σου δίνει την ευκαιρία να συναντήσεις κόσμο από άλλες χώρες και ν μάθεις περισσότερα για την κουλτούρα τους.. Στο Mythos Project συμμετέχω ως ηθοποιός σε μια ταινία όμως παράλληλα μαθαίνω μυστικά για το πώς να κάνεις ένα φιλμ, πράγματα για τα εφέ της κάμερας. Μπορεί στο μέλλον να προσπαθήσω να κάνω μια ταινία ή και να γίνω ηθοποιός. Πριν έρθω στον Πύργο γνώριζα μόνο για την Αρχαία Ολυμπία, την Αθήνα και την Σπάρτη, αφού διδασκόμαστε Ελληνική Ιστορία. Ο Πύργος είναι μια όμορφη πόλη, οι κάτοικοι είναι πολύ ευγενικοί και νομίζω ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να ξανάρθω».

Isa Bakas (Ολλανδία – Λέλυσταντ, 17 ετών)

«Όταν γυρίσω στην Ολλανδία θα πω με χαρά στους φίλους μου για την εμπειρία της συμμετοχής μου στο Mythos Project. Το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία που αναπτύσσεται με παιδιά και ανθρώπους από άλλες χώρες».

Finn Vanden Ijssel (Ολλανδία – Λέλυσταντ, 17 ετών)

«Στο Mythos Project μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε μια πραγματική ταινία κι αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ όπως και το γεγονός ότι συνυπάρχω με άτομα από διαφορετικές χώρες. Θα μου άρεσε στο μέλλον να μπορώ να κάνω δικές μου ταινίες, δεν ξέρω πως θα φαίνονταν στον κόσμο, αλλά νομίζω θα το ήθελα πολύ».

Όλη η επικαιρότητα