Κόσμος

Να εμποδίσει ομιλία Μέρκελ σε εκδήλωση για τον Κολ επιχείρησε η σύζυγός του

Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις προκαλεί η οργάνωση της τελετής στη μνήμη του Χέλμουτ Κολ ανάμεσα στις γερμανικές αρχές και την οικογένεια, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το περιοδικό Spiegel αναφέρει πως η χήρα του επιχείρησε να εμποδίσει την ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή τελετή στη μνήμη του Χέλμουτ Κόλ, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, στο Στρασβούργο.

Ο καθένας τους, στη διάρκεια της τελετής αυτής που οργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμηθεί η μνήμη του Χέλμουτ Κολ, θα εκφωνήσει ομιλία, όπως και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ (Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο).

Ωστόσο η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, δεύτερη σύζυγος του πρώην καγκελαρίου, ήθελε να εκφωνήσουν λόγο στη διάρκεια της ευρωπαϊκής τελετής μόνο οι ξένοι προσκεκλημένοι, αναφέρει το Der Spiegel.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία της όταν ο Χέλμουτ Κολ της εμπιστεύθηκε υπουργικά χαρτοφυλάκια μετά την Επανένωση της Γερμανίας, είχε έρθει σε πολιτική ρήξη με τον πρώην μέντορά της στη διάρκεια του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και ανέλαβε το 2000 την ηγεσία του κόμματος που για καιρό διηύθυνε ο Κολ.

Από τους προσκεκλημένους, η χήρα του «πατέρα της επανένωσης» της Γερμανίας επιθυμούσε να εκφωνήσει λόγο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν, ένας από τους τελευταίους πολιτικούς αξιωματούχους που είχε συνομιλήσει με τον Χέλμουτ Κολ και αντίπαλος της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων που είχε υιοθετήσει η Μέρκελ.

Τελικά η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, προειδοποιημένη από οικείους πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σκάνδαλο, άλλαξε γνώμη, συνεχίζει το περιοδικό.

Έτσι, ο Χέλμουτ Κολ δεν θα ενταφιαστεί στον οικογενειακό τάφο του Λουντβιχσχάφεν (δυτική Γερμανία), αλλά σε ένα κοιμητήριο του Σπάιερ, κοντά στον καθεδρικό ναό της πόλης της Ρηνανίας Παλατινάτου, όπου πρόκειται να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου μια θρησκευτική τελετή, μετά την τελετή φόρου τιμής στον Κολ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με έναν από τους οικείους του, τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας Bild, Κάι Ντίκμαν, έλαβε την απόφαση να ενταφιαστεί στο Σπάιερ «στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 σε συνεννόηση με τη γυναίκα του, όταν η κατάσταση της υγείας του ήταν και πάλι κρίσιμη».

Η Μάικε Κολ-Ρίχτερ, 34 χρόνια μικρότερή του, κατηγορείται ότι είχε ωθήσει τον Χέλμουτ Κολ, που τα τελευταία χρόνια ήταν σωματικά εξαντλημένος, να απομακρυνθεί από την υπόλοιπη οικογένειά του και από τους οικείους του, σύμφωνα με τον Τύπο.

Ο ένας από τους δύο γιους που απέκτησε από τον 40ετή γάμο του με την Χανελόρε, ο Βάλτερ Κολ, αποκάλυψε εξάλλου πως πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του από το ραδιόφωνο. Από χρόνια δεν είχε καμιά επαφή μαζί του, όπως και ο αδελφός του, ο Πέτερ, και τα εγγόνια του πρώην ηγέτη, καθώς αστυνομικοί που φυλούσαν την κατοικία του Χέλμουτ Κολ του είχαν απαγορεύσει την είσοδο.

Σ’ ένα βιβλίο που συζητήθηκε πολύ στη Γερμανία, ο Βάλτερ Κολ είχε σκιαγραφήσει το πορτρέτο ενός απόντα και πανίσχυρου πατέρα που λίγο μόνο ενδιαφερόταν για την οικογενειακή ζωή.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις Βρυξέλλες οι τρεις θεσμοί της ΕΕ (Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο) για την ευρωπαϊκή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του πρώην καγκελαρίου, αναφέρεται εξάλλου πως «το φέρετρο του Χέλμουτ Κολ θα εκτεθεί καλυμμένο με την ευρωπαϊκή σημαία».

«Μετά την ευρωπαϊκή τελετή, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες, το φέρετρο θα μεταφερθεί στη Γερμανία, όπου ο πρώην καγκελάριος θα ενταφιαστεί, έπειτα από ένα ρέκβιεμ, στον καθεδρικό ναό του Σπάιερ (δυτική Γερμανία)» διευκρινίζεται.

Αυτός ο φόρος τιμής είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου «φίλος και μέντορας» υπήρξε ο Χέλμουτ Κολ, που ενσαρκώνει κατ’ αυτόν «την ίδια την ουσία της Ευρώπης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα