«Να φορολογηθούμε με βάση τον τζίρο μας»

foto_theovoros.jpg

Την φορολόγηση βάση του τζίρου που κάνουν ζητούν οι νέοι αγρότες ενώ χαρακτηρίζουν το ασφαλιστικό ως νομοσχέδιο λαιμητόμο που τους διώχνει από τα χωράφια τους.

Ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Θοδωρής Βασιλόπουλος μιλώντας σε «1ο Ενικό» στην εφημερίδα  «Πατρίς»,  επισημαίνει πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα υγιές ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο που θα διασφαλίζει όλους τους επαγγελματίες καλλιεργητές της γης…

Το μέτρα για το ασφαλιστικό έχετε επανειλημμένως πει ότι οδηγεί τον αγροτικό κόσμο στο ξεκλήρισμα. Οι νέοι αγρότες πόσο ζημιώνονται από τα μέτρα αυτά και τελικά είναι τόσο καθοριστικός παράγοντας το ασφαλιστικό για την συνέχεια ή μη του αγροτικού επαγγέλματος;

Με το νέο ασφαλιστικό, μαζί με το φορολογικό και το υψηλό λειτουργικό κόστος επιχειρείται από την κυβέρνηση ο αφανισμός του πρωτογενή τομέα.

Ο αγρότης δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα οικονομικά βάρη που του προστίθενται και πλέον θα αναγκαστεί να τεθεί εκτός παραγωγικής δραστηριότητας.

Είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο σε μια αγροτική οικονομία, που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στο ΑΕΠ της χώρας, να κυοφορούνται μέτρα που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα  την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Αντί να δίνονται κίνητρα προκειμένου να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα νέοι άνθρωποι, μπαίνουν συνεχώς καινούργια εμπόδια και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει αυτή η κατάσταση. Μόνο φέτος, οπότε θα γίνει η πρώτη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών- και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα από τα μέσα του 2015, η διαφορά σε σχέση με αυτά που πληρώνουμε σήμερα αγγίζει το 43%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο για το 2016, που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου, προβλέπεται εξοικονόμηση 102 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό και αντίστοιχη φυσικά επιβάρυνση για τους αγρότες.

Αυτό που πέρασε στα ψιλά είναι ότι οι αλλαγές δεν ισχύουν, όπως θα περίμενε κανείς, από 1/1/2016 αλλά αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2015, καθώς οι εισφορές των αγροτών καταβάλλονται ανά 6μηνο άρα οι εισφορές του δεύτερου  6μήνου του 2015 που θα καταβληθούν τώρα θα είναι επιβαρυμένες.

Είστε υπέρ της φορολόγησης του εισοδήματός σας  ή απορρίπτεται κάθε τέτοια σκέψη;

Ως νέοι αγρότες επισημαίνουμε εδώ και χρόνια ότι είμαστε υπέρ της φορολόγησης και της σωστής ασφάλισης αρκεί να γίνει με σωστό και δίκαιο τρόπο και όχι απλά για να εισπράξει το κράτος νέα έσοδα, χωρίς σχέδιο και μελέτες. Έχουμε καταθέσει υπομνήματα τα οποία αφορούν τον ασφαλιστικό μας κλάδο που είναι ο ΟΓΑ. Στα ταμείο πρέπει να ασφαλίζονται όσοι καλλιεργούν και το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους προέρχεται από την αγροτική δραστηριότητα. Δυστυχώς στον ΟΓΑ έφτασαν να ασφαλίζονται άνεργοι ακόμα και άσχετοι με το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα αλαλούμ και φτάσαμε να δίνουμε συντάξεις οι οποίες υπερβαίνουν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί ο ΟΓΑ. Δεν είναι απλά το ταμείο κύριας ασφάλισής μας, αλλά η ταυτότητά  μας.

Ποιές είναι τελικά οι δικές σας προτάσεις για το ζήτημα της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος;

Απαιτούμε να παραμείνει για τους αγρότες, να δημιουργηθεί ένας καλύτερος εσωτερικός κανονισμός και να πληρώνουμε εισφορές σύμφωνα με τον τζίρο μας.        

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο θέμα με απίστευτη προχειρότητα και προχωρά σε τριπλασιασμό των εισφορών που θα επιφέρει πλήθος ανασφάλιστων αγροτών, λόγω αδυναμίας πληρωμής, την στιγμή μάλιστα που σήμερα, περίπου το 50% των αγροτών, οφείλει ασφαλιστικές εισφορές. Αν κάποιος αγρότης έχει φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 15.000 θα πληρώσει το χρόνο 2.100 ευρώ, το 2018 2.550 ευρώ και το 2019, 3.000 ευρώ.Μεγάλες είναι και οι αυξήσεις κρατήσεων για τον κλάδο υγείας. Ως σήμερα, ανέρχονται ως τα 420,60 ευρώ το χρόνο, αλλά πλέον υπολογίζονται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός. Έτσι για παράδειγμα, για φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ μόνο για τον κλάδο υγείας οι ετήσιες εισφορές θα φτάνουν στα 1.042,50 ευρώ.

Είστε ανοικτοί στο διάλογο ή δεν δέχεστε καμία διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά που ζητάτε;

Οι νέοι αγρότες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα υγιές ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο που θα ανήκει σε όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Θα βγούμε στους δρόμους για να προασπίσουμε την αυτοτέλεια του. Είμαστε εδώ ανοικτοί σε κάθε διάλογο και μπορούμε να δώσουμε λύσεις γιατί τις γνωρίζουμε καλά. Μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη που έχουν γίνει και οι συνταξιούχοι θα έχουν τις συντάξεις τους και εμείς θα έχουμε ένα υγιές ασφαλιστικό φορέα. Αρκεί να κάνουν τον κόπο οι αρμόδιοι φορείς να μας ακούσουν.

Όλα τα μέλη της Πανελληνίας Ένωσης Νέων Αγροτών βρίσκονται ήδη στους δρόμους εκφράζοντας την πλήρη αντίδρασή τους στο ασφαλιστικό, ενώ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια  Συντονιστική των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων.            

WHO IS WHO

O Θοδωρής Βασιλόπουλος γεννήθηκε το 1981 στην Αμαλιάδα και έχει δύο παιδιά. Σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος στο τμήμα Βιολογικής Γεωργίας του ΤΕΙ Ιονίων. Από το 2004 είναι επαγγελματίας παραγωγός βιολογικού ελαιολάδου, πατάτας και εσπεριδοειδών. Εμπορεύεται τα προϊόντα του μέσω της οικογενειακής επιχείρησης «Bioilis», μέσα από το Δίκτυο Ολυμπιακών Προϊόντων και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδος και Περιχώρων, στον οποίο είναι πρόεδρος. Είναι επίσης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και ης  ΕΝΑ Ηλείας από το 2005.