Αρθρογραφία

Να μας πουν συγκεκριμένα πράγματα…

editorial.jpg
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικός λόγος με

περίεργες προσωπικές αναφορές

αρκετά υπονοούμενα για έκνομες

πράξεις παρελθόντος, ατακαδόρικες

«συμπαθητικές» φράσεις προς το κοινό

και τηλεοπτικά σποτ, τα καλύτερα από

ποτέ, ως προϊόν καλής έμπνευσης και

δουλειάς εργατικών επικοινωνιολόγων.

Κάτι όμως επί της ουσίας ακόμη δεν έχουμε ακούσει…

Περάσαμε ήδη αρκετές ημέρες προεκλογικές έντασης και αντιπαραθετικού χαρακτήρα, αλλά ομολογώ ότι ακόμη δεν έχουμε  κατανοήσει ή τουλάχιστον δεν έχουμε πεισθεί επαρκώς για όσα πραγματικά επιδιώκονται και μπορούν να εφαρμοστούν την πολυσυζητημένη «επόμενη μέρα».

Ορθολογικώς σκεπτόμενοι επίσης, διαπιστώνουμε εν μέσω της χρονικής συγκυρίας μια εβδομάδα πριν από την κάλπη ότι η ουσία και οι εντυπώσεις, περιστρέφονται στον προεκλογικό λόγο με περίεργες προσωπικές αναφορές, αρκετά υπονοούμενα για πράξεις ακόμη και νομικώς ελεγχόμενες από το παρελθόν και με …ατακαδόρικες «συμπαθητικές» προς το κοινό εκφράσεις και λέξεις, προϊόν της δουλειάς έξυπνων συνεργατών ή εργατικών επικοινωνιολόγων…

Επί της ουσίας δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Και ας «βομβαρδιζόμαστε» από νωρίς το πρωί έως τις μεταμεσονύχτιες ώρες με ατέρμονες πολιτικές κουβέντες  και ερωτήσεις – απαντήσεις που όμως δεν έχουν βρει τον στόχο της «πραγματικής ενημέρωσης». Πολύ περισσότερο αυτό συνέβη στη γνωστή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια της οποίας επικράτησε «ξύλινος» και συγκρατημένος, άτολμος λόγος προς αποφυγήν του λάθους και προς… απογοήτευση των τηλεθεατών πολιτών.

Απομένει βέβαια και η σημερινή «μονομαχία» Τσίπρα-Μεϊμαράκη που αντίθετα με τα προαναφερόμενα, ελπίζουμε να έχει νεύρο, «ζωντανό διάλογο» αλλά πάνω από όλα και ουσιαστικό περιεχόμενο για τις μετεκλογικές στάσεις και εξελίξεις.

Να απαντήσουν επιτέλους, πώς και με ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα διαχειριστούν τη νέα περίοδο της κρίσης. Ποιες είναι οι προτεραιότητές τους, όχι γενικώς και αορίστως μέσα στο διάχυτο κλίμα της ανασφάλειας που επικρατεί, γιατί έτσι θα προσθέσουν μια ακόμη αμφιβολία στον λαό που υπομένει και περιμένει…

Και περιμένει ακριβώς να δει τα επόμενα βήματα που θα γίνουν. Το μνημόνιο δεν υπάρχει αντίρρηση ότι θα εφαρμοστεί. Μέχρι σήμερα επίσης, γνωρίζουμε βασικά σημεία της εφαρμογής του που είναι πράγματι αποκαρδιωτικά. Ίσως μάθουμε αργότερα και για τις «κρυφές» παραμέτρους που συνήθως βρίσκουμε μπροστά μας όταν αρχίζουμε να αναλύουμε εξονυχιστικώς τις… «λεπτομέρειες» της δανειοδότησης. Υπάρχουν ακόμη και τα ανοιχτά ζητήματα (π.χ. ασφαλιστικό) που απαιτούν περαιτέρω δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Τα υπόλοιπα της προεκλογικής ατμόσφαιρας λοιπόν, δεν παύουν να αποτελούν βασικό μέρος εντυπώσεων, έγερσης του λαϊκού συναισθήματος, ενδεχομένως (και) πόλωσης του κλίματος, αλλά δεν μπορούν να δώσουν κίνητρο σοβαρού προβληματισμού και αφορμή συμπερασμάτων για το άμεσο μέλλον.

«Νικητές», πάντως, και οφείλουμε να το παραδεχθούμε αυτό αναδεικνύονται επί του παρόντος, όσοι με ξεχωριστή δόση χιούμορ και υψηλό δείκτη μηνυματικής αντίληψης «έστησαν» τα τηλεοπτικά σποτ των ημερών. Προκαλούν ευχάριστη νότα, αρκετό γέλιο και συγκαταλέγονται στις ελάχιστες εξαιρέσεις των θετικών συνθηκών που έχουν επιφέρει οι εκλογές της ερχ. Κυριακής…


Από τον Χρίστο Πλευριά

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα