Περιβάλλον

«Να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας»

na_meiothei_i_hrisi_tis_plastikis_sakoylas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί 176 σακούλες το χρόνο, το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας στις 3 Ιουλίου.

Από τις συνολικά 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα ετησίως στην Ε.Ε., 8 δισεκατομμύρια καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον, με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, εάν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Αναμφισβήτητα οι εικόνες που έχει ο καθένας μας από την παρουσία της πλαστικής σακούλας στη φύση είναι θλιβερές. Ιδιαίτερα θλιβερό είναι το φαινόμενο στα ρέματα, στα ποτάμια και στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, είτε γιατί παγιδεύονται σε αυτές, είτε γιατί τις καταναλώνουν. Θαλάσσιες χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά μπορεί να τις καταπιούν, ενώ απίστευτος είναι ο αριθμός των πουλιών και των θαλάσσιων θηλαστικών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά και τα σκουπίδια.

Ειδικά στη Μεσόγειο, η κατάσταση των θαλασσίων απορριμμάτων και ειδικότερα αυτών του πλαστικού εμφανίζει απειλητικές διαστάσεις. Στην επιφάνειά της υπολογίζεται ότι επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών, ενώ το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης είναι από τα πλαστικά.

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν την κρισιμότητα του προβλήματος, αλλά το φαινόμενο επιτείνεται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλοντας να λάβει μέτρα εναντίον αυτής της καταστροφικής συμπεριφοράς, μετά από πρόταση των Πράσινων, πέρασε ψήφισμα τον Απρίλιο προκειμένου έως το 2019 οι πολίτες της Ε.Ε. να μειώσουν κατά 80% την κατανάλωση στις πιο λεπτές πλαστικές σακούλες, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέτρα, όπως η επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών, απαγορεύσεων κ.α. Καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό είναι η Ιρλανδία, που κατάφερε, με την επιβολή ενός μικρού τέλους, να μειώσει την κατά κεφαλήν κατανάλωση από τις 300 στις μόλις 21 σακούλες ετησίως.

Η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η υπερθέρμανση, η ξηρασία και η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης. Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό σήμερα! Ας συνειδητοποιήσουμε επί τέλους ότι είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης… Μην περιμένουμε να μας το πουν οι άλλοι!

Όλη η επικαιρότητα