Να μην ξαναζήσουμε τις τραγωδίες στην Ηλεία και στο Μάτι

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Συνηθίζουμε ως λαός να ξεχνάμε.Δεν έχει περάσει παρά μόνο ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι και μόλις δώδεκα χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ηλείας το 2007.Είμαστε άραγε έτοιμοι να αποτρέψουμε μια νέα καταστροφή η οποία δεν φαντάζει απίθανη αν συνυπολογίσει κανείς τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Δυτική Ευρώπη τις τελευταίες μέρες;

Σύμφωνα με τον χάρτη περιοχών Δασών και Δασικών εκτάσεων ευαίσθητων σε πυρκαγιές (ΠΔ 575/1980) ολόκληρη η Ηλεία από το 1980 περιλαμβάνεται στις επικίνδυνες περιοχές.Αυτό δεν απέτρεψε  την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με τις φονικές πυρκαγιές το 2007.

Σήμερα, η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών της Ηλείας που είτε αναβλάστησαν είτε αναδασώθηκαν είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.Η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας νέας καταστροφής.

Αντί όμως να υπάρχουν βελτιωτικές κινήσεις, φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Δραματικές ελλείψεις προσωπικού, παλαιωμένα οχήματα, ελάχιστα διαθέσιμα εναέρια μέσα, εποχικοί δασοπυροσβέστες που δε μπορούν να κάνουν υπερωρίες, ακαθάριστοι και μη προσβάσιμοι δασικοί δρόμοι είναι μερικά από τα προβλήματα της πυροπροστασίας μας.

Μετά το 2007 και την πρωτόγνωρη ολοκληρωτική καταστροφή της Ηλείας δεν αποκτήσαμε ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και διαχείρισης του αναμενόμενου και αυτονόητου κινδύνου.Οι κάτοικοι περιοχών υψηλού κινδύνου με περίκλειστα τα χωριά τους από πεύκα ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν εμπιστεύονται πολλές φορές όσους έχουν την ευθύνη του συντονισμού.

Σύμφωνα με την κατανομή των πιστώσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη δράσεων Πυροπροστασίας έτους 2019, σε Δήμους της Χώρας ενισχύθηκαν οι δήμοι της Ηλείας με το ποσό των 475.100 ευρώ για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Το εν λόγω ποσό θεωρητικά αξιοποιήθηκε από τους δήμους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που διενεργούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων.

Επίσης, χρηματοδοτήθηκαν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων, αλλά και τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

Ενισχύθηκε η εθελοντική δράση, ενώ παράλληλα καλύφθηκαν κάποιες  ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη σε εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και την κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Σε ότι αφορά τον καύσωνα θα πρέπει να γνωρίζοιυμε πως για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας λοιπόν θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Οι Δήμοι μας θα πρέπει να συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.