Ηλεία Περιβάλλον

Να μην ξεχνάμε το περιβάλλον – Τι επισημαίνουν ο Δντής Δασών και οι Δασάρχες Πύργου – Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΥΜΑΤΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Την τεράστια επίδραση που έχει το φυσικό περιβάλλον στην καθημερινότητά μας και η συλλογική προσπάθεια που χρειάζεται από φορείς και πολίτες προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ακέραιο, ήταν τα βασικά μηνύματα που θέλησαν να μοιραστούν ο Διευθυντής Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που κάθε χρόνο είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος τόνισε πως αποτελεί ανάγκη να σταλθούν μερικά μηνύματα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η πανδημία του κορωνοϊού και οδήγησε στην αναβολή σημαντικών εκδηλώσεων για το περιβάλλον. Οι ωφέλειες από τα δάση ή τα φυσικά οικοσυστήματα είναι τεράστιες, γι’ αυτό θα πρέπει να προστατευθούν και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, ο κ. Κορισιάνος θέλησε να σταθεί σε μερικά σημεία που το οικοσύστημά μας αποτελεί «ελιξίριο ζωής». Τα δάση συμβάλλουν στην υγεία του ανθρώπου όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά και περιβαλλοντικά, μειώνουν στις πόλεις τους θορύβους και τη ρύπανση, συγκρατούν τα εδάφη από τις διαβρώσεις, δίνουν την απαραίτητη τροφή στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, συμβάλλουν επίσης στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αποτελούν χώρους άσκησης κυνηγίου-αναψυχής και γενικά του τουρισμού, δίνουν πολλά δασικά προϊόντα πολύτιμα για την ανθρώπινη διατροφή.

Δεν θα μπορούσε όμως να μην αναφερθεί και στη μερική κύρωση των δασικών χαρτών, χαρακτηρίζοντάς τους ως ένα πολύτιμο εργαλείο υποδομής για τη διαχείριση και τη σωστή προστασία των δασών. Οι ελλείψεις προσωπικού ήταν ένα ακόμα από τα ζητήματα στα οποία εστίασε ο κ. Κορισιάνος, εκφράζοντας όμως την ελπίδα ότι αυτά τα κενά θα καλυφθούν και θα γίνουν ποιοτικά άλματα προς όφελος της ζωής του ανθρώπου και γενικά της κοινωνίας. Κλείνοντας, σημείωσε πως οι ωφέλειες από τα δάση είναι τεράστιες και δεν μπορούν να αποτιμηθούν, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να προστατευθούν τα δάση και να οριστεί ως στοίχημα όλων να παραδώσουν στη νεότερη γενιά δάση αυξημένα σε μέγεθος.

Στοπ στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Το δικό του μήνυμα για την ημέρα θέλησε να δώσει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο οποίος αρχικά θέλησε να εστιάσει στην ιστορία της ημέρας. Το 1971 ήταν η χρονιά που ανακηρύχθηκε η μέρα αυτή ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» από το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ενώ από το 2012 ο εορτασμός τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και εορτάζεται ως «Διεθνής Ημέρα Δασών» με σκοπό την ευαισθητοποίηση κοινωνιών και πολιτών για την προστασία των δασών, που καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Γης.

Όπως ανέφερε ο κ. Λάττας, αποτελεί χρυσή ευκαιρία να υπενθυμιστεί σε όλους η ανάγκη να δρούμε ξεχωριστά και συλλογικά προκειμένου να αποφεύγουμε τις αρνητικές συνέπειες της καταστροφής των δασών που εκφράζονται απειλητικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη μείωση βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, ενώ είναι και προτροπή να αυξήσουμε την ευαισθησία και προσοχή μας στην αειφορική διαχείριση και ανόρθωση διαφόρων φυσικών οικοσυστημάτων για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ευημερία τους. Επιπλέον, υπογράμμισε πως αποτελεί ευλογία η ζωή σε έναν ιδιαίτερο τόπο που ο Θεός έχει προικίσει με αξιόλογα φυσικά δασικά οικοσυστήματα που εκτείνονται από το ύψος της θάλασσας με τα δάση της Χαλεπίου Πεύκης και των αείφυλλων πλατύφυλλων, επεκτείνεται στο οροπέδιο της Φολόης με το μοναδικό σπερμοφυές δρυοδάσος της πλατύφυλλης δρυς και τις ενρητινώσεις με Μαύρη Πεύκη και καταλήγουν στο ελατοδάσος που βρίσκεται στα Λάμπεια Όρη, περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, με ιδιαίτερη οικολογική και περιβαλλοντική αξία. Εκτιμά πως οι ενέργειες και δράσεις όλων θα πρέπει να συμβάλλουν στην προστασία, ανάδειξη  και διαιώνιση τους.

Τέλος, στάθηκε στις δράσεις που είχε προγραμματίσει η υπηρεσία του για την ανάδειξη της ημέρας αυτής, οι οποίες ωστόσο λόγω των μέτρων περιορισμού και εξάλειψης της νόσου Covid-19 αναβλήθηκαν μέχρι νεοτέρας. Η τοποθέτηση νέων τραπεζόπαγκων και παγκακιών, η επισκευή των υπαρχόντων καθώς και εργασίες δεντροφύτευσης στο Βουνό του Κατακόλου και σε άλλους χώρους δασικής αναψυχής, μαζί με την τοποθέτηση ενός οικίσκου με σκοπό την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας στο Βουνό Κατακόλου και στην ευρύτερη περιοχή,  αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα από το προσωπικό της υπηρεσίας.

Η υγεία προέχει

Για την σημασία της ημέρας αυτής μίλησε και ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής, ο οποίος αρχικά τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα το διάστημα αυτό είναι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα κορονοϊός και έχει προκαλέσει τον φόβο στην Ηλεία και σε όλη την Επικράτεια. Όσον αφορά την παγκόσμια ημέρα, επεσήμανε τη θετική επιρροή των δασών στην υγεία μας και ανέφερε πως πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθούν τα δάση μας από τις φυσικές και μη καταστροφές, ενώ σημείωσε πως οι δράσεις που είχαν ορισθεί να γίνουν αυτή τη μέρα αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας λόγω κορονοϊού. Τέλος, δεν παρέλειψε να σταθεί και στις αρνητικές συνέπειες που εμφανίζονται μετά την καταστροφή των δασών, αφού όχι μόνο μειώνεται το ποσοστό οξυγόνου για τους πολίτες, αλλά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

Όλη η επικαιρότητα