«Να ψηφίσουμε πρόσωπα και πρόγραμμα»

1.jpg

Στην παρουσίαση του βιβλίου του «ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ», που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώπιον διακομματικής εκπροσώπησης και πολυπληθούς ακροατηρίου, ο πρώην Υπουργός κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ πρότεινε τη συγκρότηση «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» όλων των πολιτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού τόξου.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε κατά την ομιλία του ότι «Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει, θα είναι επιλογή ανάμεσα στις Δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα των Ευρωπαϊκών πολιτικών, οικονομικών και  κοινωνικών κεκτημένων, των Μεταρρυθμίσεων, της Ανάπτυξης,  του κράτους Δικαίου και του Νόμου. Και της Ελλάδας της Βαλκανικής απομόνωσης, της αντί-μεταρρύθμισης, των ελλειμμάτων και του κράτους βίας, ακροδεξιάς και ακροαριστερής. Αναμέτρηση για μια Δημόσια Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και μια Δημόσια Εκπαίδευση στην υπηρεσία κομμάτων και συντεχνιών». Ο κ. Κοντογιαννόπουλος υποστήριξε ότι η συγκρότηση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ έχει τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις:

 

Πρώτη προϋπόθεση. ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΟΞΟΥ στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. Η εθνική μας ασφάλεια, η δημοκρατική ομαλότητα και η ανάταξη της οικονομίας μας, διασφαλίζονται μόνο  τους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες των παγκόσμιων απειλών.

 

Δεύτερη προϋπόθεση. ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ που θα διαμορφώνουν προσωπικότητες με αποδεδειγμένο κύρος, γνώσεις και εμπειρία. Θα αναζητηθούν και θα επιστρατευθούν, εντός και εκτός πολιτικής, με διακομματική συμφωνία.

 

Το Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης στηρίζεται σε έξι πυλώνες:

Θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας και επαναθεμελιοποίηση του πολιτικού συστήματος, με:

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Εκλογή με λίστα και απλή αναλογική 50 βουλευτών και 150 σε μονοεδρικές περιφέρειες με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία, κατά το σύστημα εκλογής Δημάρχων.

Κατάργηση της Ασυλίας των βουλευτών και ριζική αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να δικάζονται από τους φυσικούς τους δικαστές.

«Αποκομματικοποίηση» του Κράτους με την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ κομματικής ιδιότητας και θέσεως στον κρατικό τομέα.

 «Αποκρατικοποίηση των κομμάτων με την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ κομματικής, δημοσιοϋπαλληλικής ή συνδικαλιστικής ιδιότητας.

Δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης και έλεγχος όχι μόνο των εσόδων αλλά και των δαπανών των κομμάτων.

 

ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, με στόχο την αναγέννηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Επιχειρηματικότητα και καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα της ανασυγκρότησης της οικονομίας. Ιδιότητες που προσδιορίζουν το «ελληνικό δαιμόνιο». Μεγαλουργεί στις χώρες του εξωτερικού. Καθηλώνεται στη χώρα μας από τον αντιπαραγωγικό κρατισμό.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με αποκοπή του ομφάλιου λώρου, που συνδέει το κράτος και το κόμμα, που εκάστοτε βρίσκεται στην εξουσία. Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής, ως μόνης αρμόδιας για την πρόσληψη και την υπηρεσιακή εξέλιξη των κρατικών υπαλλήλων, χωρίς κυβερνητικό έλεγχο.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ σημαίνει πρωτίστως απεγκλωβισμό του Εκπαιδευτικού συστήματος από τον κομματικό εναγκαλισμό. Το μείζον πρόβλημα της παιδείας δεν είναι οικονομικό. Είναι πολιτικό. Η παιδεία είναι όμηρος κομματικών και συντεχνιακών συμφερόντων. Τα κόμματα έχουν μετατρέψει τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια σε «πεδία βολής» όπου ασκούνται τα υπό εκκόλαψη κομματικά στελέχη. Πάνω στα ερείπια της παιδείας χτίζονται πολιτικές καριέρες.

Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος και των Εργασιακών Σχέσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα.

Η Μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Κράτους και του Συστήματος Υγείας αποτελεί τον πιο ευαίσθητο πυλώνα του Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

 

Τρίτη προϋπόθεση.  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υπέρβαση της κρίσης είναι οι αδυναμίες και οι ανεπάρκειες όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Γι’ αυτό προτείνω Κυβέρνηση Εθνικής Ανόρθωσης.

Ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος αφοσιωμένου ολοκληρωτικά στην έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας, βάσει επεξεργασμένου σχεδίου χωρίς κομματικούς υπολογισμούς και εκλογικούς περισπασμούς, αποτελεί την κρισιμότερη προϋπόθεση.

Μια κυβέρνηση ολιγομελής, αποτελούμενη από πρόσωπα με κύρος, ήθος, γνώση, εμπειρία και πάθος ανιδιοτελούς προσφοράς – μείγμα άφθαρτων και έμπειρων πολιτικών, δοκιμασμένων τεχνοκρατών και πετυχημένων προσωπικοτήτων του ιδιωτικού τομέα – , είναι αυτή που μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανόρθωσης της χώρας. Μια κυβέρνηση «Εθνικής Ελλάδος», είναι αυτή που μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα κι εμπιστοσύνη στο χειμαζόμενο λαό μας και να εκπέμψει σήμα αξιοπιστίας στο εξωτερικό και τους δανειστές μας.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ανόρθωσης θα γνωστοποιηθεί πριν από τις εκλογές και η ψήφος των πολιτών θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης. Η «ανακεφαλαιοποίηση» του κυβερνητικού σχήματος και του πολιτικού συστήματος είναι περισσότερο αναγκαία και επείγουσα από την «ανακεφαλαιοποίηση» του τραπεζικού συστήματος.

Οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν κόμμα. Θα ψηφίσουν Κυβέρνηση και Πρόγραμμα.»

 

Παρουσίες

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού παρέστησαν μεταξύ άλλων οι πρώην Πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μειμαράκης, οι πρώην υπουργοί κ.κ Ντόρα Μπακογιάννη και ‘Αννα Διαμαντοπούλου, βουλευτές της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πανεπιστημιακοί και πλήθος κόσμου. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης και δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκη Φλέσσα