Αγροτικά

Ναι της ΕΕ στη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στα προϊόντα

tyri.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Η Επιτροπή δεν έχει συμφωνήσει -και δεν θα συμφωνήσει- να μειώσει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ επιτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας». 

Την απάντηση έδωσε η αρμόδια επίτροπος εμπορίου της ΕΕ κ. Cecilia Malmström στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, με επιστολή της έπειτα από ερώτημα το οποίο ετέθη και το οποίο αφορούσε το πρόβλημα της ενδεχόμενης κατάργησης των γεωγραφικών ενδείξεων για τα προϊόντα ΠΟΠ, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙP).

Όπως αναφέρει η Επίτροπος Εμπορίου η ΕΕ «αναζητά, ρεαλιστικά αλλά σταθερά, κανόνες που εγγυώνται βελτιωμένο επίπεδο προστασίας και επιβολής κατά της κατάχρησης για επιλεγμένο κατάλογο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής φέτας – στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στόχος της ΕΕ είναι στο πλαίσιο των των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ να αυξηθεί η προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων. Αυτό αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 29 των διαπραγματευτικών οδηγιών για την ΤΤΙΡ που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο. 

Πάντως και κατά το παρελθόν η ΕΕ κατάφερε να επιτύχει θετικά αποτελέσματα –διασφάλιση της προστασίας εκατοντάδων γεωγραφικών ενδείξεων – με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Κορέα, η Σινγκαπούρη, η Κολομβία, το Περού, ο Καναδάς και άλλες χώρες.

Πηγή: tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα