My Name Is

My name is Syriopoulos… George Syriopoulos!

Ακούστε το άρθρο

Γιώργος Συριόπουλος: Πάθος του η θάλασσα!

Οι πιο αγαπημένες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Συριόπουλου, είναι αυτές που τον δείχνουν να ψαρεύει. Στα χέρια του, πάντα θα κρατά τουλάχιστον από ένα ψάρι.

Ο Γιώργος, αγαπά τη θάλασσα και μια από τις πιο αγαπημένες του ασχολίες είναι το ψάρεμα καθώς ασχολείται με αυτό από μικρό παιδί, από τότε δηλαδή που τον έβαλε στα χνάρια του, ο θείος του.

Το ψάρεμα γι αυτόν είναι μια εκδρομή και μια ευκαιρία για να ξεχάσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Όσα ψάρια κι αν πιάσει, τα ψήνει και τα τρώνε  πάντα παρέα με τους φίλους του.

Σήμερα, στα 32 του χρόνια, μιλά σε μια συνέντευξη από καρδιάς γι’ αυτό που αγαπά και του γεμίζει την ψυχή.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Πως ξεκίνησε ο Γιώργος, να ασχολείται με το ψάρεμα;…
Αρχικά ξεκίνησα να ασχολούμαι από την παιδική μου ηλικία… Έχουμε σπίτι στο Κατάκολο και θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί, να παίρνει τη σανίδα του σερφ και να προσπαθεί να ψαρέψει με μύδια για δόλωμα… Ωστόσο, αυτός που με παρακίνησε για να ασχοληθώ με το ψάρεμα, ήταν ο θείος μου..

Πόσα χρόνια ψαρεύεις;
Ψαρεύω περίπου δέκα χρόνια και τα τελευταία οκτώ “άρρωστα”, δηλαδή, σε υπερβολικό βαθμό.. Τώρα βέβαια, έχω φτάσει σε ένα σημείο που μπορώ και το ελέγχω και πηγαίνω μια φορά την εβδομάδα και καμμιά φορά, μπορεί και δύο.. Παλαιότερα είχε τύχει να ψαρεύω κάθε μέρα.. Όλη μου η έννοια ήταν το πότε θα σχολάσω από τη δουλειά για να πάω στη θάλασσα όπου και έμενα εκεί μέρα νύχτα… είχα φτάσει σε σημείο να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο μια-δυο ώρες και καπάκι να πηγαίνω για δουλειά… γι αυτό το ανέφερα ”άρρωστα” πιο πάνω.

Τι είναι για ‘σένα το ψάρεμα;
Πέρα από χόμπι, μπορείς να το δεις και σαν εκδρομή.. Πολλές φορές έχει τύχει να πηγαίνω σε άγνωστα σημεία τα οποία τα Google-άρω.. Κι έτσι ανακαλύπτουμε και καινούργια μέρη… Ένα από τα πολλά μαγικά του ψαρέματος, είναι οι πρωινές ώρες… τη στιγμή δηλαδή που βγαίνει ο ήλιος κι εσύ έχεις ξυπνήσει και είσαι δίπλα στη θάλασσα με τον ελληνικό καφέ σου… Αυτή η εικόνα, πραγματικά, δεν περιγράφεται με λέξεις!…

Ψαρεύεις με καλάμι, έτσι;
Ναι, ψαρεύω με καλάμι.. Αν το ψάξεις και ασχοληθείς με αυτό, σίγουρα θα αποδώσει… Θέλει χρόνο, υπομονή, υπομονή, χρήμα και σίγουρα ψάξιμο!

Γιατί καλάμι;…
Ξεκίνησα με αυτό και έμεινα σε αυτό… Επί της ουσίας, λέγεται “ψάρεμα από την ακτή”…
Τα πρώτα μου βήματα βέβαια τα έκανα με καρούλι και όταν είδα ότι βελτιώνομαι πάνω σε αυτό, πήρα το πρώτο μου καλάμι έτσι ώστε να βελτιωθώ περισσότερο… Και κατέληξα ότι μου αρέσει αυτός ο τρόπος ψαρέματος. Το θετικό δε του καλαμιού σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρόπους (βάρκα, ψαροντούφεκο), είναι το ότι, ό,τι καιρό κι αν κάνει, εγώ θα πάω να ψαρέψω γιατί θα μπορώ σε αντίθεση με τους άλλους..

Κοστίζει το ψάρεμα;
Κοίταξε, εάν υπολογίζεις ότι εγώ προσωπικά, δουλεύω εννέα χρόνια και όλα μου τα χρήματα, τα έχω “φάει” για το ψάρεμα, ναι τότε κοστίζει.. Για να σου προσφέρει βέβαια, πρέπει να προσφέρεις κι εσύ. Ωστόσο, το ψάρεμα σε ανταμείβει… αυτό, είναι το δεύτερο καλό του ψαρέματος.. πέρα από την ψυχική υγεία και ηρεμία που σου προσφέρει, σου προσφέρει και την ψαριά.. Εγώ προσωπικά, το κάνω καθαρά για το χόμπι… αυτός ήταν ο σκοπός μου από τότε που ξεκίνησα μέχρι και σήμερα…

Σκέφτηκες ποτέ να ασχοληθείς επαγγελματικά;
Η ερασιτεχνική αλιεία, απαγορεύει την πώληση των ψαριών.. πρέπει να είσαι επαγγελματίας για να κάνεις κάτι τέτοιο… Εγώ προσωπικά, δεν θα ήθελα ποτέ να το κάνω επάγγελμα γιατί μετά θα χάσει την ομορφιά του γιατί όπως είπα το ξεκίνησα και το συνεχίζω καθαρά ως χόμπι.

Όλη η επικαιρότητα