My name is Tsamados… Dionysis Tsamados!

Ο Διονύσης Τσαμαδός, 40 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λυγιά, και έδειξε την κλίση του στο χορό από πολύ μικρή ηλικία…

Ζώντας στην Αθήνα για πολλά χρονιά, διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και (χορευτικές) εμπειρίες τις οποίες το τελευταίο διάστημα μεταλαμπαδεύει στους μαθητές του στη Σχολή Χορού «Bailo Dance Academy» στην Αμαλιάδα (Καζαντζάκη & Φιλικής Εταιρείας)…

Ως φιλοξενούμενος της στήλης σήμερα μας μιλά για τη «σχέση» και τα πιστεύω του για το χορό…

Ποιος είναι ο Διονύσης με 3 λέξεις;

Χορογράφος, δημιουργός, διασκεδαστής!

Τι ήταν αυτό που σε «έσπρωξε» στο χορό;

Τα πρώτα μου χορευτικά βήματα έγιναν σε ηλικία 6 χρονών στην γενέτειρα μου, την Λυγιά του Δήμου Πηνειού, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διατηρούσε τμήματα παραδοσιακών χορών. Η μητέρα μου που συμμετείχε στα τμήματα των ενηλίκων λοιπόν με παρακίνησε να ασχοληθώ…

Ο χορός για σένα είναι…

… τρόπος ζωής!

Θα έλεγες ότι υπάρχει κάποιο είδος χορού που είναι το αγαπημένο σου;

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί χοροί, τόσο ελληνικοί όσο και μοντέρνοι-Latin  που έχω αδυναμία θα τολμούσα να πω πως ο Ζεϊμπέκικος χορός είναι ο αγαπημένος μου!

Πώς κατέληξες στην ιδέα για τη δημιουργία σχολής χορού; Σε δικαίωσε η απόφαση σου;

Η ιδέα της δημιουργίας σχολής χορού προέκυψε και συνδυάστηκε με την απόφαση μου να φύγω από την Αθήνα, όπου έμενα τα τελευταία 17 χρόνια, με σκοπό να επιστρέψω στα πάτρια εδάφη και να δημιουργήσω μια ακαδημία χορού. Τα «όπλα» που είχα στην φαρέτρα μου ήταν οι εμπειρίες και οι γνώσεις τις που απέκτησα με πολύ κόπο και μεράκι όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις συμμετοχές μου σε φεστιβάλ-διαγωνισμούς σε Ευρώπη και Ελλάδα, από συνεργασίες με συλλόγους και σχόλες χορού, χορογράφους και καλλιτέχνες -ηθοποιούς αλλά και τραγουδιστές καθώς και μέσα από δεκάδες συμμετοχές σε παραστάσεις, σε θέατρα και αίθουσες εκδηλώσεων. Για την ώρα, ναι, με έχει δικαιώσει αυτή μου η απόφαση και υπάρχει αρκετά μεγάλη ανταπόκριση.

Πόσες ώρες χορεύεις καθημερινά;

Χορεύω-διδάσκω καθημερινά κατά μέσο όρο 3-4 ώρες.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά οφέλη όταν κάποιος χορεύει 4-6 ώρες την εβδομάδα;

Τα οφέλη θα έλεγα πως είναι η ψυχοσωματική θεραπεία, η κοινωνικοποίηση, η καλυτέρευση υγείας, οι καινούργιοι φίλοι και φυσικά ο πολύς χορός, το κέφι και η ζωντάνια που νιώθει κανείς χορεύοντας!

Πόσο καλά «χορεύει» η Αμαλιάδα;

Ακόμα ήμαστε σε αρχικό στάδιο, σε σχέση πάντα με την πρωτεύουσα, και ιδιαίτερα όσον αφορά τους ενήλικες οι οποίοι ακόμα είναι επιφυλακτικοί. Αυτοί όμως που έρχονται στην σχολή μας, πραγματικά τα πηγαίνουν πολύ καλά. Στα  παιδιά, από την άλλη, αρέσει πολύ περισσότερο!

Ο επαγγελματίας χορευτής έχει μια έντονη και καθημερινή σχέση με τον πόνο;

Ο επαγγελματίας χορευτής όντως έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά και  κούραση και πόνο. Σε διαγωνιστικό επίπεδο μιας και έχω υπάρξει, σε νεότερη ηλικία, αθλητής χορού, τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να μοχθήσεις για να ανέβεις ψηλά.

Θαρρείς ότι εν έτη 2017 θεωρείται ακόμα ταμπού να γίνει ένας άνδρας χορευτής;

Στις μεγάλες πόλεις είναι πια ξεπερασμένο το ταμπού αυτό. Κρατάει λίγο στην επαρχία…

Ποια είναι τα είδη χορού που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει πολύ Salsa και Bachata μιας και είναι από τους πιο ελεύθερους Latin χορούς. Γενικότερα όμως όλοι οι Latin χοροί (Mambo, Swing, Samba, Rumba, Cha Cha Cha), αλλά και οι ευρωπαϊκοί (Tango, Waltz, Fox Trot) είναι δημοφιλείς.

Μίλησε μας για τα χορευτικά party της Bailo… ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί;

Στα πάρτι μας γίνεται χαμός, με την καλή έννοια! Κάθε δεύτερη εβδομάδα περνάμε φανταστικά και είναι η στιγμή που ανταμείβονται οι μαθητές μου, αφού ουσιαστικά μπορούν και κάνουν πράξη όλα όσα μαθαίνουμε στην σχολή. Από την άλλη οι θαμώνες απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό χορευτικό θέαμα που άλλοτε δεν υπήρχε.

Στην Ηλεία κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς… θα είχε τύχη πιστεύεις ένα Φεστιβάλ με μοντέρνους χορούς;

Σαφέστατα και θα είχε επιτυχία αρκεί να γίνει οργανωμένα και συντονισμένα. Κάποια στιγμή θα το κάνουμε! Επιφυλάσσομαι…

Πως ξοδεύεις τον ελεύθερο χρόνο σου;

Εάν υπάρχει, με την οικογένεια μου φυσικά, βολτούλες και καφεδάκι!

Τι σε κάνει να χαμογελάς;

Σε προσωπικό επίπεδο όταν βλέπω ευτυχισμένους τους δικούς μου ανθρώπους, την σύζυγο και το γιό μου, και σε επαγγελματικό επίπεδο όταν χαμογελούν και οι μαθητές μου.

Δημοσιογράφος Εφ. Πατρίς