Υγεία

Ναρκοπέδιο η υγεία μας – Ακατάλληλα τρόφιμα και κατακόρυφη αύξηση νοσημάτων!

Ακούστε το άρθρο

Στην κατακόρυφη και ανησυχητική αύξηση των νοσημάτων, παρά την αλματώδη εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και στην «ευθύνη» που έχει γι’ αυτό η συμβατικής μορφής καλλιέργειά της γης, αναφέρθηκαν ο Καρδιολόγος – Πνευμονολόγος Ανδρέας Γιαννουλόπουλος και ο Γεωπόνος Ανδρέας Βαρώτσος, κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας με τη στήριξη του Δήμου Πύργου και του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου.

Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και «άνοιξε» με καλωσόρισμα του κοινού και παρουσίαση των ομιλητών από τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Νίκο Κατσαρό, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης.


Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευ. Παπαγεωργίου, η Αντιδήμαρχος Πύργου Ανδ. Αγγελακοπούλου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τ.Καλαμπόκα και ο Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, ενώ τον συντονισμό είχε ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν.Κατσαρός

Η ενημέρωση του κόσμου

Ο πρόεδρος Ευάγγελος Παπαγεωργίου, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, τα τελευταία χρόνια, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας για την ενημέρωση του κόσμου – μέσω τέτοιων επιστημονικών εκδηλώσεων – για σοβαρά θέματα που αφορούν την υγεία και όχι μόνο, ευχαριστώντας τόσο τους ομιλητές για την ανταπόκρισή τους, και τον αντιπρόεδρο κ.Κατσαρό που είχε την ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, όσο και τον Δήμο Πύργου και το Λύκειο Ελληνίδων για τη συνεργασία τους. Αυτή η συνεργασία και στήριξη,  όπως εξήγησαν η Αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Τούλα Καλαμπόκα στον σύντομο χαιρετισμό τους, θα υπάρχει και στο μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση του κόσμου για θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Σύντομο χαιρετισμό, τέλος, απηύθυνε και ο Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, συγχαίροντας τους διοργανωτές για τη σημαντική πρωτοβουλία, σημειώνοντας μάλιστα την «δική μας» ευθύνη για το γεγονός ότι παρά την αφθονία των υλικών αγαθών, υπάρχουν σοβαά προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να τα απολαμβάνουμε.

2. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καρδιολόγος – Πνευμονολόγος Ανδρέας Γιαννουλόπουλος και ο Γεωπόνος Ανδρέας Βαρώτσος, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με τις τοποθετήσεις τους και τα – ανησυχητικά – στοιχεία που παρουσίασαν, αφυπνίζοντας το κοινό.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ήταν οι τοποθετήσεις των δυο ομιλητών, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι τέλους, κι έγιναν αφορμή για προβληματισμό και σκέψη, όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου ζωής, σκέψης αλλά και διατροφής μας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας «Η Δήμητρα», Γεωπόνος Ανδρέας Βαρώτσος, μίλησε για τη σοβαρή επιβάρυνση  της ποιότητας των προϊόντων που φτάνουν στο πιάτο μας, από τους συμβατικούς τρόπους καλλιέργειας, με τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων κλπ. Παρουσίασε τους «μύθους» περί ασφαλών φυτοφαρμάκων, σχετικά με τους αυστηρούς ελέγχους, τη μικρή ποσότητα υπολειμμάτων, τη διάσπασή τους και τους αξιόπιστους ελέγχους, ενώ χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο απ’ όλους μύθο ότι τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για κάθε καλλιέργεια. Έκανε ιδιαίτερη αφορά στις επιπτώσεις από τη χρήση γνωστού φυτοφαρμάκου (βλάβη των κυττάρων, τερατογενέσεις σε ζώα, ενδοκρινικές διαταραχές και διατάραξη του μεταβολισμού, ασθένειες των νεφρών κ.α), το οποίο έχει απαγορευτεί σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.  Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βιολογική καλλιέργεια, θυμίζοντας το σύνθημα των βιοκαλλιεργητών «Υγιές έδαφος, υγιή φυτά, υγιή ζώα, υγιής άνθρωπος, υγιής πλανήτης».

«Οξύμωρο σχήμα» χαρακτήρισε ο Καρδιολόγος – Πνευμονολόγος Ανδρέας Γιαννουλόπουλος, το γεγονός της αύξησης των νοσημάτων παρά την αλματώδη εξέλιξη της ιατρικής,  σημειώνοντας πως, παλιά, οι ασθένειες οφείλονταν σε φυσικά αίτια ενώ σήμερα οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια. Και «κατέταξε» στην…δεξαμενή νοσηρότητας, τα ακατάλληλα τρόφιμα δια χειρός του ανθρώπου, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, στο στρες – χαρακτηρίζοντάς το ως την πολιτική και οικονομική νόσο που λαμβάνει μορφή επιδημίας – τα ακατάλληλα φάρμακα – το οποίο αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στις χώρες του δυτικού κόσμου. μιλώντας για την πρωτογενή παραγωγή, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε «διατροφικό και φαρμακευτικό ναρκοπέδιο», παρουσιάζοντας ανησυχητικά στοιχεία και προβλέψεις για την αύξηση του καρκίνου στα επόμενα χρόνια.

Εκπρόσωπο φορέων και πολίτες, μεταξύ των οποίων γιατροί και εκπαιδευτικοί, παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα ημερίδα

Μετά το τέλος των ενδιαφερουσών ομιλιών, ακολούθησε διάλογος, αλλά και η υπόσχεση, εκ μέρους του ιατρικού συλλόγου, για την διοργάνωση αντίστοιχων ημερίδων στο μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα