Επιστήμη

Ιστορική ανακάλυψη της NASA: Βρέθηκε ηλιακό σύστημα όμοιο με το δικό μας

Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο ηλιακό σύστημα με οκτώ πλανήτες ανακάλυψε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία. Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε με τη χρήση δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler και του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης της Google και ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη NASA, οι οκτώ πλανήτες του συστήματος περιστρέφονται γύρω από το καυτό και βραχώδες άστρο Kepler-90, που είναι όμοιο με τον ήλιο του ηλιακού μας συστήματος και απέχει από τη Γη 2,545 έτη φωτός.

Η επί τέσσερα χρόνια συγκέντρωση δεδομένων του Kepler ισοδυναμεί με – ούτε λίγο ούτε πολύ – 35.000 πιθανά “σήματα πλανητών”. Τα πιο αδύναμα από αυτά ωστόσο, ήταν αδύνατο να εντοπιστούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες της NASA Christopher Shallue και Andrew Vanderburg “εκπαίδευσαν” υπολογιστές, ώστε να αναγνωρίζουν εξωπλανήτες, από τα δεδομένα του τηλεσκοπίου Kepler. Πιο συγκεκριμένα, διαβάζοντας τα δεδομένα του Kepler, το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης “διαπίστωσε” την ύπαρξη εξωπλατητών, παρατηρώντας τις διακυμάνσεις που προκαλεί στη φωτεινότητα ενός άστρου το πέρασμα ενός πλανήτη μπροστά από αυτό.

Και οι οκτώ πλανήτες του συστήματος Kepler-90 απέχουν λιγότερο από το άστρο, από όσο η Γη από τον Ήλιο.

Ο πιο κοντινός προς το άστρο πλανήτης, Kepler-90i, είναι κατά 30% μεγαλύτερος από τη Γη και είναι τόσο κοντά στο άστρο, ώστε η επιφάνεια του να έχει θερμοκρασία 800 βαθμούς Fahrenheit. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει, ότι είναι αδύνατο να φιλοξενεί ζωή, τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίζουμε.

“Το σύστημα Kepler-90 είναι μία μικρογραφία του δικού μας ηλιακού συστήματος. Οι μικρότεροι πλανήτες βρίσκονται στο εσωτερικό και οι μεγαλύτεροι εξωτερικά, αλλά όλοι απέχουν μεταξύ τους και από το άστρο πολύ λιγότερο”, σχολίασε ο Vanderburg.

“Όπως ακριβώς το περιμέναμε, υπάρχουν σημαντικά ευρήματα μεταξύ των δεδομένων του Kepler, που περιμένουν το κατάλληλο εργαλείο, για να τα φέρει στην επιφάνεια. Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν, ότι τα δεδομένα μας είναι ένας θησαυρός για τους επιστήμονες του μέλλοντος”, δήλωσε ο Paul Hertz, επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA, στην Ουάσινγκτον.

Κατά συνέπεια η “ανάγνωση” ενός μικρού μόνο μέρους των δεδομένων του Kepler αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια, ώστε με την χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, να διαπιστωθεί η ύπαρξη κι άλλων παρόμοιων ηλιακών συστημάτων.

Πηγή: NEWS247.GR 

Όλη η επικαιρότητα