Ελλάδα Ηλεία

Νέα διάταξη για το δικαστικό ένσημο – Κινητοποιήσεις από τους δικηγορικούς συλλόγους

Ακούστε το άρθρο

Σε  κινητοποιήσεις  κατά της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου  στις αναγνωριστικές αγωγές, το οποίο είχε καταργηθεί και επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες,  προχωρά και  ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, αφού μετά από ομόφωνη απόφαση την ερχόμενη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου οι δικηγόροι του Νομού μας θα απέχουν από τα καθήκοντα τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά του μέτρου αυτού.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Δημητρουλόπουλος το δικαστικό ένσημο αποτελεί μία σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του πολίτη που καταβάλλεται στο Δημόσιο από τον πολίτη – ενάγοντα, που ασκεί αγωγή, όταν η αγωγή έχει οικονομικό αντικείμενο.

dimitroulop.jpg
«Ο δικηγορικός κόσμος το θεωρεί καθαρά φορολογικό μέτρο και γι’ αυτό τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα αυτό συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αλλά και το σύνολο των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να υπάρξουν κινητοποιήσεις Πανελλαδικά.

Δημιουργεί σοβαρά εμπόδια
στην πρόσβαση των πολιτών
στη Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρουλόπουλο   τα έσοδα από το αγωγόσημο θα πηγαίνουν  υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο).

«Πρόκειται για μία μορφή φόρου που προκαταβάλλεται ως τη δίκη (συζήτηση αγωγής) και που δεν επιστρέφεται ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο, ακόμα και όταν η αγωγή απορριφθεί ή γίνει δεκτή μόνο σε ένα μέρος της. Έτσι, υπάρχει έντονο πρόβλημα ως προς τη συνταγματικότητα του δικαστικού ενσήμου και πρόκειται για έναν εντελώς άδικο φόρο», υπογράμμισε.
Μέχρι τώρα, στις περιπτώσεις που δεν ζητείται η άμεση καταβολή του ποσού της αγωγής, αλλά μόνο η αναγνώριση της οφειλής, δεν ήταν υποχρεωτικό το δικαστικό ένσημο, γιατί το πλήρωνε ο ενάγων μετά την απόφαση και μόνο επί του πραγματικά αναγνωρισθέντος ποσού οφειλής.
«Και ενώ έτσι ως σήμερα σε αυτές τις αναγνωριστικές αγωγές δεν υπήρχε ανάγκη καταβολής δικαστικού ενσήμου, ξαφνικά με αιφνιδιαστική τροπολογία στο νόμο για τη διαμεσολάβηση πριν λίγες μέρες,  που κατατέθηκε από έναν βουλευτή, επανήλθε η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, και μάλιστα αναδρομικά και για όσες υποθέσεις εκκρεμούν, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τη νομική κοινότητα και επεξεργασία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Η διάταξη αυτή, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Κινητοποιήσεις

Ο κ Δημητρουλόπουλος  τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας αλλά και το σύνολο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας  αποδοκιμάζουν αυτή την αιφνιδιαστική επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές  αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, και ζητούν την κατάργηση της σχετικής διάταξης που επιβαρύνει εξωφρενικά, όπως είπε, τον πολίτη.
«Είναι προφανές ότι αν καθιερωθεί και πάλι θα υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η εφαρμογή του και σε αναγνωριστικές αγωγές μικρότερων ποσών, αφού κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί να θεσπισθεί για το Πολυμελές Πρωτοδικείο και μόνο. Το επαχθέστατο αυτό μέτρο είχε καταργηθεί  το έτος 2016 χάρη στην τότε αντίδραση του δικηγορικού σώματος.

Ο δικηγορικός κόσμος προβαίνει σε  κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στις παραπάνω ρυθμίσεις και πρακτικές νομοθέτησης» επισήμανε.

Όλη η επικαιρότητα