Ελλάδα

Νέα ευκαιρία για χιλιάδες αυθαίρετα στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ευκαιρία σε περισσότερα από 400.000 αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις και για τα οποία προβλέπεται κατεδάφιση έπειτα από 30 χρόνια αναμένεται να δώσει η Ψηφιακή Τράπεζα Γης μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος,  τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει και θα θέσει σε διαβούλευση πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Η χρυσή… τομή έρχεται συγκεκριμένα μέσα από τις διατάξεις της ΨΤΓ, από την οποία δημιουργείται μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, που είχε προτείνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός και αναμένεται να νομοθετηθεί.

Η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης είναι ένας θεσμός δεκαετιών, αλλά έμενε συνέχεια στον πάγο. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκδοθεί τίτλοι µεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, µνηµεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ., με την αξία των οποίων να εκτιµάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν εκδοθεί συγκεκριμένα 244.000 τίτλοι από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη έχει ως αποτέλεσμα οι εν λόγω ιδιοκτήτες να έχουν μεν τους τίτλους, χωρίς όμως να τους δοθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν.

Το σκεπτικό δημιουργίας της ΜΣΔ ήταν να καλυφθούν οι περιπτώσεις ακινήτων των οποίων ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει για την περιοχή. Απ’ αυτές τις κατηγορίες ακινήτων µπορεί να ζητήσει την έκδοση τίτλου Μεταφοράς Συντελεστή Δόµησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωµα να µεταφέρει ή να μεταβιβάσει σε τρίτο τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του. Το δικαίωμα αυτό της αποζημίωσης αφορά ιδιοκτήτες διατηρητέων, πρώην στρατόπεδα, ρυμοτομούμενα ακίνητα κ.τ.λ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Όλη η επικαιρότητα