Κόσμος

Νέα επίθεση της Ιταλίας στην Μάλτα για το πλοίο με 230 μετανάστες

Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τη συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ζήτημα της μετανάστευσης, η Ιταλία επέκρινε την Κυριακή τη Μάλτα για την άρνησή της να δεχθεί το πλοίο Lifeline με σημαία Δανίας.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι επέκρινε τη Μάλτα στη σελίδα του στο Facebook, στην οποία ανήρτησε επίσης αντίγραφο επίσημης διακοίνωσης από τη Μάλτα που αναφέρει ότι δεν θα επέμβει παρά μόνο για να προσφέρει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε λίγες περιπτώσεις.

Ο Τονινέλι δήλωσε πως το Lifeline, στο οποίο επιβαίνουν περισσότεροι από 230 μετανάστες, έχει σταματήσει στα ύδατα ανοικτά της Μάλτας που ανήκουν στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της χώρας αυτής. Πρόσθεσε πως καμιά άλλη χώρα δεν συντονίζει επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ευθύνη της Μάλτας εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη.

Η Μάλτα είχε προηγουμένως δηλώσει πως δεν είναι αρμόδια επειδή οι αρχικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν από τη Λιβύη και το πλοίο παραβίασε την υποχρέωσή του να υπακούσει στις λιβυκές οδηγίες.

«Η απανθρωπιά της Μάλτας είναι ο καθρέφτης της στάσης της Ευρώπης», δήλωσε ο Τονινέλι.

Σε κυριακάτικη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι δηλώνει πως η ΕΕ υπήρξε ιδιαίτερα αδρανής στο μεταναστευτικό ζήτημα επιτρέποντας να επικρατήσουν στενά εθνικά συμφέροντα.

Ερωτηθείς αν η Ιταλία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να περικόψει τη συμβολή της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν δεν βρεθεί λύση, ο υπουργός δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς επειδή οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 βρίσκονται μόλις στην αρχή τους.

«Όμως κι εδώ χρειάζεται ομοφωνία και, αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι, δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας», πρόσθεσε.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα