Οικονομία

Νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ακούστε το άρθρο

Μετά την έκδοση του5ετούς ομολόγου, που λόγω της υψηλής απόδοσής του (3,6%) έγινε ανάρπαστο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αρχίζει να διερευνά το επόμενο βήμα εξόδου στις αγορές.

Βασικός στόχος παραμένει μια υψηλού συμβολισμού έκδοση 10ετούς ομολόγου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει σε βάθος διμήνου. Έως τότε θα έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν το σχέδιο του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Μία άλλη πρόταση είναι η επανέκδοση του 5ετούς ή του παλαιότερου 7ετούς ομολόγου.

Τα κεφάλαια (2,5 δισ. ευρώ) που αντλήθηκαν από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, μαζί με άλλα – είτε από άλλη έκδοση είτε από τα διαθέσιμα του Δημοσίου – θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων του ESM για δύο λόγους: Ο ένας είναι επικοινωνιακός («πληρώνουμε και διώχνουμε το ΔΝΤ με δικά μας μέσα»). Ο άλλος έχει να κάνει με τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Κάποιες κυβερνήσεις ανησυχούν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αν οι Έλληνες χρησιμοποιήσουν δάνεια από τους Ευρωπαίους για να πληρωθεί το ΔΝΤ.

Πηγή: «Καθημερινή»

Όλη η επικαιρότητα