Οικονομία

Νέα μείωση μισθών προτείνει το ΔΝΤ

meiosh.jpg
Ακούστε το άρθρο

Να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση -μεταξύ αυτών και την Ελλάδα- «συστήνουν» εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου. 

Η μείωση αυτή στους μισθούς στις 4 χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στην Ιρλανδία, μάλιστα, προσδιορίζεται στο 2%. Οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, πρέπει να μετριαστούν και άλλο οι μισθοί, κατονομάζονται και δεν είναι άλλες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες και πλήττονται από τον «ιαπωνικό ιό» της δεκαετίας του ΄90, δηλαδή από πολυετή «παγίδα ρευστότητας». 

Η μελέτη αυτή αν και δεν «χρεώνεται» επισήμως στο ΔΝΤ, έγινε υπό την επίβλεψη του κ. Πολ Τόμσεν. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι «η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών μετριάστηκε πολύ, αλλά οι μισθοί δεν έπεσαν σχετικά με τα προ  κρίσης επίπεδα. Ο μετριασμός των μισθών είναι απαραίτητος σε αυτές τις οικονομίες σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση, αλλά και να αποφευχθεί η επιστροφή των γιγάντιων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών».

Όπως προκύπτει από την έκθεση, στόχος είναι η «ρητή εισοδηματική πολιτική που θα φέρνει εσωτερική υποτίμηση με συντονισμένη εξωγενή μείωση 2% στο πληθωρισμό των μισθών.

Ωστόσο, αποδέχονται ότι βραχυπρόθεσμα θα ευνοηθούν οι εξαγωγές και ηανταγωνιστικότητα, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα στην παραγωγή βραχυπρόθεσμα είναι προς συζήτηση, διότι η μείωση των ονομαστικών μισθών και ο χαμηλότερος πληθωρισμός ή ακόμα και αποπληθωρισμός μπορεί να μειώσει την εσωτερική ζήτηση και να αυξήσει το πραγματικό βάρος του χρέους.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα