Τεχνολογία

Νέα online μουσική υπηρεσία από την Apple

nea_online_moysiki_ypiresia_apo_tin_apple.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Apple για άλλη μια φορά δεν ανακάλυψε τον τροχό, επιβεβαίωσε όμως ότι έχει τον τρόπο να επαναπροωθεί προϊόντα και υπηρεσίες με ένα καλύτερο, πιο γυαλιστερό και πιθανότατα φιλικότερο προς τον χρήστη περιτύλιγμα!

Και αν πριν από 12 χρόνια ο Στιβ Τζομπς δεν πίστευε στο συνδρομητικό μοντέλο διανομής της μουσικής, βάζοντας εντούτοις το νερό στο αυλάκι για αυτό που σήμερα ονομάζεται ψηφιακή διανομή περιεχομένου (μέσω του iTunes Store), ήρθε η ώρα και για την Apple να επενδύσει σε μια πλατφόρμα που θυμίζει αρκετά το γνωστό Spotify. 

Το όνομα αυτής «Apple Music» και θα είναι διαθέσιμη σε 100 χώρες από τις 30 Ιουνίου. Οι τρεις πρώτοι μήνες εγγραφής στη νέα streaming υπηρεσία θα είναι δωρεάν, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έτσι η Apple θα υπερκαλύψει σε λιγότερο από έναν χρόνο τη συνδρομητική βάση του Spotify, το οποίο αριθμεί περισσοτέρους από 15 εκατομμύρια επί πληρωμή χρήστες.

Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά, η μηναία συνδρομή θα κοστίζει 9,99 δολάρια, παρέχοντας online πρόσβαση σε μια τεράστια μουσική βιβλιοθήκη με 30 εκατομμύρια τραγούδια, ενώ θα υπάρχει και οικογενειακό πακέτο για μέχρι έξι μέλη, αντί 14,99 δολαρίων τον μήνα. Εκτός από μια ανεξάντλητη πηγή μουσικής, το Apple Music θα λειτουργεί και ως πλατφόρμα μέσω της οποίας οι καλλιτέχνες θα μπορούν να έρθουν πιο κοντά με το κοινό τους. Επίσης, η Apple φαίνεται ότι έχει ρίξει περίσσιο βάρος στη δυνατότητα προσαρμογής της προτεινόμενης μουσικής στα ακούσματα και τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη.



Εκτός από τα νέα για την υπηρεσία Apple Music, η εναρκτήρια εκδήλωση στο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας από το Κουπερτίνο είχε και αρκετές άλλες ειδήσεις, οι οποίες αφορούν στις νεότερες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων. Ο Τιμ Κουκ βρέθηκε αρκετές φορές επί σκηνής στο Σαν Φρανσίσκο, στη διάρκειας δυόμιση ωρών παρουσίαση των νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Από τα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν η ανακοίνωση επέκτασης της τον Ιούλιο. Πλέον, οι χρήστες συσκευών της Apple και κάτοχοι καρτών βρετανικών τραπεζών θα μπορούν να ενεργοποιήσουν το ψηφιακό πορτοφόλι, πραγματοποιώντας ανέπαφες και online πληρωμές σε όλο τον κόσμο. H κίνηση αυτή αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς είναι πολύ πιθανό πριν από το τέλος του έτους η διαθεσιμότητα του Apple Pay να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως κάθε χρόνο στο WWDC, η Apple ανακοίνωσε τα νεότερα που αφορούν στα λειτουργικά συστήματα των συσκευών της. Τον Σεπτέμβριο και μαζί με την κυκλοφορία των επόμενων iPhone θα διατεθεί (δωρεάν) το iOS 9, για όλες τις φορητές συσκευές της Apple που τρέχουν σήμερα το iOS 8. H νεότερη έκδοση του iOS θα ενσωματώνει διάφορες λειτουργικές βελτιώσεις –όπως η καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας, ενώ το μέγεθος του αρχείου εγκατάστασης δεν θα ξεπερνά το 1,5 Gb, κάνοντας ευκολότερη την Over-the-Air διαδικασία αναβάθμισης. Ακόμα, μια νέα εφαρμογή προστίθεται στον πυρήνα του iOS. Το app «News» φέρνει στην οθόνη ειδησεογραφικό περιεχόμενο από μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις αναγνωστικές συνήθειες του κάθε χρήστη –κάτι που θυμίζει αρκετά το Flipboard.

Επίσης, με το  iOS 9 τα νεότερα iPad (Air, Air 2, mini 2 και 3), αποκτούν δυνατότητα multitasking λειτουργίας. Όμως μόνο στο iPad Air 2 θα είναι δυνατή η παράλληλη εκτέλεση δυο εφαρμογών στην ίδια οθόνη (Split View), ενώ στα iPad Air, mini 2 και 3 θα είναι εφικτή η παράθεση δυο εφαρμογών (Slide Over).

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η beta έκδοση του επερχόμενου iOS θα είναι διαθέσιμη από τον Ιούλιο και σε όσους χρήστες εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

Το λειτουργικό σύστημα του Apple Watch ονομάζεται πλέον watchOS και από το Φθινόπωρο αναμένεται η αναβαθμισμένη του έκδοση, η οποία θα ενσωματώνει αρκετές βελτιώσεις στον τρόπο παραμετροποίησης και αλληλεπίδρασης του ρολογιού με τον χρήστη, καθώς η Apple το εξελίσσει σε ένα πολύ-εργαλείο διαχείρισης πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων και εργασιών.

Τέλος, είναι έτοιμη η επόμενη έκδοση του OS X για τους υπολογιστές Mac, το οποίο θα έχει την ονομασία «El Capitan», παρέχοντας μεταξύ άλλων χαμηλότερους χρόνους εκκίνησης βασικών εφαρμογών, πιο σύνθετες επιλογές αναζήτησης και καλύτερη αναπαραγωγή απαιτητικών γραφικών. Το νέο OS X θα είναι δωρεάν διαθέσιμο επίσης από το Φθινόπωρο.


Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα