Οικονομία

Νέα συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ

nea_synantisi_tsipra_me_merkel_olant_kai_toysk.jpg
Ακούστε το άρθρο
Νέα σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, πραγματοποιείται στη διάρκεια της δεύτερης διακοπής της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Το δεύτερο διάλειμμα, περίπου στις 00:30, κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να διαβουλευτούν οι ηγέτες και οι εθνικές αντιπροσωπείες για ένα περίγραμμα ενός πρώτου ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα τελείωσει σύντομα, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ζήτημα αλλαγών σε τέσσερα σημεία του κειμένου του Eurogroup επί του οποίου συζητά η Σύνοδος Κορυφής:

  • Να μην έχει εμπλοκή στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το ΔΝΤ
  • Να υπάρξει πιο ισχυρή δέσμευση για το θέμα του χρέους
  • Να δοθεί «πολιτικό σήμα» προς την ΕΚΤ ώστε να παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA από τη Δευτέρα
  • Να τεθεί εκτός συζήτησης το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων

Ειδικά για το θέμα της ΕΚΤ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να δοθεί το «πολιτικό σήμα» προς την ΕΚΤ, κάτι με το οποίο οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να συμφωνούν καθώς θέτουν ως προϋπόθεση την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή την Τετάρτη.

Προηγήθηκε δίωρη ανάλογη συνάντηση (Τσίπρας – Μέρκελ – Ολάντ – Τουσκ), κατά την πρώτη διακοπή της Συνόδου Κορυφής. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο πρωθυπουργός έθεσε μετ’ επιτάσεως τα παραπάνω τέσσερα ζητήματα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι βρήκε «τοίχο» από την γερμανίδα καγκελάριο. Αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών, έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συνάντηση και εγκεφαλικό βασανιστήριο του Αλέξη Τσίπρα, που έμοιαζε με «εικονικό πνιγμό».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα