WEB tv Ηλεία Ομογένεια

Νέες δηλώσεις Ηλείων εξωτερικού: Υπομονή και προσαρμογή (vid)

Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια του χθεσινού μεγάλου ρεπορτάζ της «Πατρίς», οι Ηλείοι του εξωτερικού καταθέτουν τη γνώμη τους για την κατάσταση που βιώνουν λόγω κορονοϊού στις χώρες που έχουν επιλέξει να ζήσουν και να εργασθούν, αλλά ταυτόχρονα σχολιάζουν τα μέτρα της πατρίδας τους Ελλάδας και το χρόνο που πάρθηκαν.

Ειδικότερα, εκφράζουν την ανησυχία τους για όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουν στα ξένα κράτη, υπογραμμίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις καθυστερήσεις που υπήρξαν και είχαν σαν αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού. Επιπλέον, εστίασαν ιδιαίτερα στο σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε η Ελλάδα για τη λήψη ακραίων μέτρων, τη στιγμή που άλλες χώρες άργησαν χαρακτηριστικά.

Παρακάτω, ακολουθούν οι μαρτυρίες τους σχετικά με την κατάσταση που ζουν:

Αναστασία Αγγελοπούλου-Στουτγκάρδη Γερμανία

«Στην περιοχή που μένω, 50 λεπτά από Στουτγκάρδη, την τελευταία βδομάδα έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν σημαντικά μέτρα, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο μαγαζιών και επιχειρήσεων. Εργάζομαι στις κλινικές της περιοχής και γιατροί και νοσηλευτές μας λένε πως ναι μεν πρέπει να προσέχουμε, αλλά κάθε χρόνο έχουν ιούς που είναι πιο επικίνδυνοι και πολλές φορές οδηγούν χιλιάδες κόσμο με ήδη επιβαρυμένη υγεία σε θάνατο.

Σίγουρα υπάρχει φόβος σε όλους μας και πρέπει να τηρούμε όλα αυτά που μας επιβάλλουν για την υγεία των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων. Ελπίζω όλο αυτό να μην τραβήξει πολύ, διότι βλέπω να βγαίνουμε έξω σε λίγο καιρό με κατάθλιψη. Τώρα τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι το τώρα, αλλά το μετά. Ήταν να έρθω και εγώ στην Ελλάδα τον Απρίλιο, δυστυχώς όμως δε θα μπορέσω. Βασικά δεν θέλω, πρώτον γιατί έχουμε πληροφορηθεί ότι θα είμαστε σε καραντίνα 2 εβδομάδων και δεύτερον φοβάμαι μην κολλήσω κάποιον που δεν μου φταίει σε τίποτα, γι’ αυτό και κάνουμε όλοι λίγο υπομονή μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα διότι ο διπλανός μας δεν φταίει σε κάτι. Καλό καλοκαίρι να έχουμε και καλή αντάμωση!»

Γιάννης Καλούδης-Τύμπινγκεν Γερμανία

«Όπως σε όλο τον πλανήτη και την υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην περιοχή μας το Τύμπινγκεν, μια πόλη κοντά στη Στουτγκάρδη, βιώνουμε πλέον στην καθημερινότητά μας την πανδημία του Κορονοϊού. Έχουν καταγραφεί σε όλη την Γερμανία πάνω από 23.000 κρούσματα και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη όπου κατοικούμε περίπου 4.000.

Ο κόσμος μέρα με τη μέρα παραμένει όλο και περισσότερο στα σπίτια του, λίγο καθυστερημένα βέβαια λήφθηκαν σταδιακά τα μέτρα με βάση τον αριθμό των ατόμων που νόσησαν. Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρισκόμαστε σε καραντίνα. Εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και υπόλοιποι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης έκαναν αναστολή λειτουργίας προσωρινά. Στους δρόμους και τα πάρκα υπάρχει μειωμένη κίνηση, περισσότερο βλέπουμε ηλικιωμένους και πολίτες με τα κατοικίδιά τους να κάνουν βόλτες παρά οικογένειες. Στα σουπερμάρκετ που παραμένουν ανοικτά για τις ανάγκες του κόσμου, επικρατεί ένας μικρός πανικός με άδεια ράφια σε ορισμένα προϊόντα όπως χαρτί υγείας, αντισηπτικά και τροφές πρώτης ανάγκης (μακαρόνια, κονσέρβες, αλεύρι κ.τ.λ.).

Κλείνοντας με μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένουμε σε τι βαθμό θα έχει επίδραση ο COVID-19 στην οικονομία της Γερμανίας που είναι μία βιομηχανική χώρα, μεγάλα εργοστάσια όπως η Bosch και η Porsche ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το «Κurzarbeit», δηλαδή οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες και άλλες μικρότερες εταιρίες να αναγκαστούν να κλείσουν προσωρινά».

Γιώργος Γεωργιτσόπουλος-Νέα Υόρκη (upstate) Αμερική

«Μένω εκτός νέας Υόρκης,upstate. αυτή την εβδομάδα έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα, εκτός από αυτά που ξέρουμε όλοι μας ότι δεν κλείνουν. Τα σουπερμάρκετ έχουν αδειάσει, αλλά λένε ότι θα γεμίσουν πάλι και να μην ανησυχούμε. Ο κόσμος είναι μαζεμένος. Παιδιά μέσα, σχολεία κλειστά όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η κυβέρνηση είπε ότι θα βοηθήσει χρηματικός και ότι για φέτος δε θα πληρώσει κανένας φόρους. Κατά ποσό θα ισχύσει δεν το γνωρίζω. Γενικά ο κόσμος είναι φοβισμένος και βαθιά μέσα του νιώθει κάτι αβέβαιο για το τώρα και το μετά. Ορισμένοι μιλούν και για κραχ και πως αν γίνει κάτι τέτοιο τελειώσαμε.

Ωστόσο, σοβαρές είναι και οι εικόνες που βλέπουν οι κάτοικοι. Άρματα μάχης υπάρχουν σε πολλές χώρες και είναι απορίας άξιων γιατί συμβαίνει αυτό.Επιπλέον, από όσα έχει αναφέρει ένας φίλος, υπάρχουν άνθρωποι που συναντιόνται με πολίτες με στολές αστυνομικών και με ένα κουδούνι στα χέρια και χτυπάνε πόρτες ότι και καλά θέλουν με κάποια ειδικά εργαλεία να δουν αν έχεις τον ιό. Μήπως πρόκειται για κάτι άλλο που δε γνωρίζουμε, κάτι πιο σκοτεινό; Μήπως δεν υπάρχει ιός και όποιοςμπει μέσα τον σφαγιάζουνε και δεν μαθαίνει κανένας την αλήθεια; Άραγε ο κόσμος ξέρει τι σημαίνει νέα τάξη πραγμάτων για την οποία μιλούν οι πολιτικοί μας χρόνια τώρα; Δεν ξέρω τι να πρωτοσκεφτώ. Ο καιρός θα δείξει! Καλή δύναμη και πίστη!»

Κωνσταντίνα Δρούβα-Λονδίνο Αγγλία

«Ο κορονοϊός είναι ιός που εκμεταλλεύεται την ανθρωπιά μας. Αυτή η ασθένεια κινδυνεύει να μετατρέψει τα φυσικά μας ένστικτα σε μια θανατηφόρα αδυναμία. Ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο και δυστυχώς αυτές τις μέρες ο πανικός έχει κυριαρχήσει τους πολίτες που αγοράζουν αλόγιστα. Παρατηρείται το φαινόμενο των «εγωιστικών ψώνιων» που έχει σαν αποτέλεσμα τα ράφια των σουπερμάρκετ να είναι άδεια την τελευταία εβδομάδα και πολύ δύσκολη η ανεύρεση των βασικών προϊόντων.

Προς το παρόν δε βρίσκομαι σε καραντίνα, απλά σε έναν αυτοπεριορισμό στο σπίτι. Έχω περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μου και εγώ και η οικογένειά μου. Εργάζομαι από το σπίτι τις τελευταίες 15 μέρες. Η φαρμακευτική εταιρεία στην οποία εργάζομαι πήρε μέτρα έγκαιρα. Παράλληλα, είχα αποφασίσει να σταματήσω τη 2 χρονών κόρη μου από τον παιδικό σταθμό, το ίδιο διάστημα που άρχισα να δουλεύω αποκλειστικά από το σπίτι. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα το να εργάζεσαι από το σπίτι και παράλληλα να φροντίζεις το παιδάκι σου χωρίς βοήθεια. Χρειάζεται ευελιξία και σωστό συντονισμό. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για ένα παιδί που ζει τους γονείς του 24 ώρες το 24ωρο. Ας εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα γιατί ο χρόνος μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι πολύτιμος και ανεκτίμητος.

Ανησυχώ αρκετά βλέποντας τις δραματικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία και φοβούμενη ότι αυτοί οι απογοητευτικοί αριθμοί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και κυρίως θανάτων μπορεί να ξεπεραστούν στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Είναι γεγονός ότι χώρες όπως Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα χαρακτηρίζονται από «collectivist culture» και φαίνεται να περιορίζουν τον ιό πιο αποτελεσματικά σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες που χαρακτηρίζονται από μια κουλτούρα ατομικισμού. Η ιδέα και μόνο του ότι κάθε αντικείμενο που εμείς ή οι άλλοι έρχονται σε επαφή μπορεί να αποτελεί φορέα για τον ιό, είναι πραγματικά τρομακτικό. Η παλιά μας ρουτίνα και συνήθειες πρέπει να αντικατασταθούν από νέες συνήθειες και πρακτικές. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε πράγματα που κάποτε θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αγένεια όπως τα 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε συναντάμε χωρίς χειραψία και αγκαλιά.

Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν τα μέτρα που έχει πάρει η Αγγλία μέχρι τώρα είναι σωστά, σίγουρα όμως προκαλούν αβεβαιότητα και φόβο. Το άμεσο μέλλον θα δείξει. Νομίζω ότι η Ελλάδα πήρε δραστικά μέτρα έγκαιρα. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε όλοι κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας θα αποφασίσει για την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή είναι η περίοδος της ζωής μας κατά την οποία η δράση μας και ο αλτρουισμός μας θα σώσει τη ζωή κάποιου. Είναι ευθύνη όλων μας να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και την ευρύτερη κοινότητα. Η ασθένεια μπορεί να εκμεταλλεύεται την ανθρωπιά μας, αλλά είναι η συμπόνια μας και η αγάπη για το συνάνθρωπο που θα τη νικήσει. Όταν αυτό τελειώσει και θα τελειώσει, θα θέλουμε να κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη στιγμή και να θυμηθούμε τις μικρές πράξεις καλοσύνης που γίνονται από εμάς και σε εμάς».

Παύλος Ντρίζαϊ-Leeds Αγγλία

«Φαίνεται πως η κατάσταση έχει αρχίσει να σοβαρεύει την τελευταία εβδομάδα και μιλάω μόνο από μεριά της κυβέρνησης, που έχει αρχίσει να περνάει μέτρα κατά του ιού.Αυτό που έβλεπα μέχρι στιγμής ήταν ότι προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και να μην σπείρει τρόμο στις αγορές. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα  βλέπαμε να μειώνεται ο φόρτος εργασίας από μέρα σε μέρα και οι μεγάλες εταιρείες να αναγκάζονται να μειώνουν τις ώρες εργασίες στους εργαζόμενους με σύμβαση. Όσοι ήταν χωρίς σύμβαση απλά τους ακύρωναν.

Εχτές βγήκα μια βόλτα, με μάσκα φυσικά, στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα μαγαζιά.Θα έλεγα ότι η κίνηση ήταν πεσμένη στο 30%, με τον κόσμο να κυκλοφορεί στους δρόμους χωρίς καμία προφύλαξη, με εξαίρεση κάποιους Κινέζους. Τα περισσότερα μαγαζιά με είδη ρουχισμού ήταν ανοικτά. Τα καφέ ήταν όλα ανοικτά και τα περισσότερα έδιναν καφέ στο χέρι. Οι Άγγλοι είναι λάτρες του αλκοόλ. Τα παμπ ήταν όλα ανοικτά, αλλά όπως επεσήμανα παραπάνω με λιγότερη κίνηση.

Εκεί που βλέπεις μεγάλη διαφορά είναι τα σουπερμάρκετ, όπου η κίνηση τους έχει τριπλασιαστεί. Τα ράφια σε κάποια σημεία έχουν αδειάσει. Δυσκολεύεσαι να βρεις κρέατα, ζυμαρικά, χαρτί υγείας και αντισηπτικά. Ο κόσμος αλλά και οι εργαζόμενοι κάνουν τα ψώνια τους χωρίς καμία προφύλαξη. Κάνουμε τον σταυρό μας αυτή η αδιαφορία να μη μας καταντήσει σαν την Ιταλία».

Σάκης Τριγάζης-Μπρίστολ Αγγλία

Γενικά στο Μπρίστολ δεν έχουμε τόσα κρούσματα σχετικά με το πληθυσμό της πόλης ώστε να πανικοβληθούμε. Τηρούμε βέβαια όλα τα μέτρα που μας έχουν πει. Δεν πολυκυκλοφορούμε.Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε σε μέρη πολυσύχναστα. Είμαστε σε καραντίνα και εμείς βέβαια.Απλά μπορούμε και  βρίσκουμε λίγο χρόνο να πάμε για ένα τρέξιμο ή κάποια υπαίθρια άθληση και τον υπόλοιπο χρόνο σπίτι είτε με κάποιες ταινίες, είτε με επιτραπέζια παιχνίδια. Είμαστε όλοι μαζί και ο χρόνος κυλάει ευχάριστα.

Οι εικόνες δεν είναι ακραίες σε σχέση με την Ελλάδα. Ο κόσμος είναι λίγο πιο προσεκτικός. Ακόμα και στο γυμναστήριο  που δουλεύω βλέπεις ο κόσμος να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες, ώστε να βοηθάει και εμάς λίγο παραπάνω. Η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ είναι λίγο ακραία, απλά το σύστημα δεν σε αφήνει όπως και στην Ελλάδα να πάρεις παραπάνω προϊόντα από ότι πρέπει.

Ανησυχία δεν υπάρχει τόσο για εμάς. Αν ήμουν στο σπίτι μου, εννοείτε θα ανησυχούσα περισσότεροεξαιτίας των γονιών μου. Προσέχουμε πολύ με τα παιδιά, άρα το ελέγχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Συμφωνώ με τα μέτρα που παίρνει το κράτος βλέποντας πως εξελίσσεται ο ιός, αν και πιστεύω ότι έπρεπε να ληφθούν πιο νωρίς.

Εντύπωση μου έχει κάνει το πόσο γρήγορα μπορεί να αποσυντονιστεί μια κοινωνία και να επικρατήσει πανικός και στα πιο μικρά πράγματα, όπως στο να μην μπορείς να βρεις ακόμα και τα βασικά που χρειάζεται ένας άνθρωπος.

Τάκης Θ. Αντωνόπουλος-Research Analyst ΕΚΤ (Φραγκφούρτη Γερμανία)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα από πολύ νωρίς, αρχικά απαγορεύοντας τα επαγγελματικά ταξίδια. Σταδιακά αυτά τα μέτρα έγιναν πιο δραστικά και εδώ και τρεις εβδομάδες, σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό της Τράπεζας (περίπου 4.000 εργαζόμενοι) εργάζεται από απόσταση, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως πριν λίγες ημέρες η ΕΚΤ σχεδίασε και ανακοίνωσε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων  (Pandemic Emergency Purchase Programme). Η προετοιμασία ενός τέτοιου προγράμματος κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας αλλά έπρεπε να προσαρμοστούμε όλοι γρήγορα στα νέα δεδομένα. Εκτός από τη δουλειά βέβαια, πρέπει να προσαρμοστούμε και στη νέα καθημερινότητα. Να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε επικοινωνία με τις οικογένειές μας και τους φίλους μας και να περνάμε δημιουργικά τις μέρες μας. Πάνω από όλα πρέπει να δείξουμε υπομονή και να παραμείνουμε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Δείτε ακόμη το αντίστοιχο ρεπορτάζ της ΟΡΤ:

Όλη η επικαιρότητα