Ελλάδα

Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ

Ακούστε το άρθρο

Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται και στις ομάδες ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, η δυνατότητα ένταξης στα ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και από εθνικούς πόρους, προβλεπόταν αποκλειστικά μόνο για μακροχρόνια άνεργους.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία με τίτλο «ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ», υπάρχουν διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ότι:

— Επεκτείνεται σε ομάδες ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), η δυνατότητα ένταξης, σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα (Σήμερα η δυνατότητα αυτή παρέχεται αποκλειστικά σε μακροχρόνιους ανέργους).

— Εξαιρείται από τις διατάξεις των κεφαλαίων Α’, Β’ και Γ’, του ν.2190/1994 (διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π. κ.λπ.) και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ.

— Παρέχεται η δυνατότητα στους άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα (70) ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι.

— Παρατείνεται, για τέσσερις (4) ακόμη μήνες, μέχρι 31/7/2017, (λήγει στις 31/3/2017), η προθεσμία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, των δικαιούχων του τέως Ο.Ε.Κ., που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ.

Όλη η επικαιρότητα