Νεκρά 8 σκυλιά από φόλες στη Μαραθόπολη

skylos2_0.jpg

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Μαραθόπολης και οι φιλόζωοι της περιοχής από τις φόλες που έριξαν τις προηγούμενες μέρες ασυνείδητοι για να σκοτώσουν αδέσποτα σκυλιά. Τουλάχιστον οκτώ σκυλάκια, μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί πως έπεσαν θύματα της εγκληματικής δράσης άγνωστου ή αγνώστων.

 

Η κατάσταση με τις φόλες στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, αλλά και σ’ ολόκληρο το Δήμο Τριφυλίας, με τα κρούσματα και των τελευταίων ημερών, προχθές το βράδυ και χθες το πρωί, παίρνει, δυστυχώς, ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού και τους προηγούμενους μήνες (τόσο στους Γαργαλιάνους όσο και στις γύρω περιοχές) «είχαν δολοφονηθεί» αδέσποτα με φόλες.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν από την εγκληματική δράση σε βάρος των σκύλων, αδέσποτων αλλά και οικόσιτων, καθώς και επειδή πάντα υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με τα δηλητήρια κάποιο μικρό παιδάκι που παίζει. Προχθές το βράδυ, άγνωστος ή άγνωστοι έριξαν φόλες σε κεντρικά σημεία της Μαραθόπολης και, μάλιστα, στους δρόμους γύρω από την εκκλησία του χωριού, όπως εικάζεται μεταξύ 9 και 10 το βράδυ.

 

Επίσης, όπως έλεγαν φιλόζωοι από τη Μαραθόπολη, τα αδέσποτα στο χωριό ήταν πολύ λίγα και όλα τους εμβολιασμένα και στειρωμένα, ενώ ήταν πολύ ήσυχα και δε δημιουργούσαν ποτέ προβλήματα. Αντίθετα, οι επισκέπτες του χωριού χαίρονταν να τα βλέπουν τόσο φιλικά με τους ανθρώπους και ήρεμα! Σημειώνεται πως, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικά αξιόποινη πράξη, αποτελεί αυτόφωτο αδίκημα βάσει των νόμων 1197/1981, 3170/2003 και 4039/2012 και διώκεται αυτεπάγγελτα.

 

Η πράξη αυτή καθεαυτή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή και ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες ενδέχεται να έχει μοιραία αποτελέσματα. Θυμίζουμε, δε, ότι ο Δήμος Τριφυλίας, όπως και ο κάθε Δήμος, σύμφωνα με το νόμο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας, που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο!

 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, παρά μάλιστα και τα ερωτήματα για τα αδέσποτα που έχουν τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, είναι η αντιμετώπιση των αδέσποτων με διάθεση και ενός ποσού ύψους 10.000 ευρώ.

 

Λύση, ωστόσο, όπως επισημαίνουν φιλόζωοι, με ημίμετρα ή επικοινωνιακού χαρακτήρα προσέγγιση και αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Απαιτείται συνολική και συνδυαστική εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης, που πρέπει τάχιστα να συζητηθεί και αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. 

 

 

Πηγή: tharrosnews.gr