Αρθρογραφία

Νεκρή φύση ή αξιοποίηση της γης;

Ακούστε το άρθρο

Του Χρίστου Πλευριά
xr_plevrias@yahoo.gr

Η παραγωγική δραστηριότητα είναι ασύμφορη και όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την ύπαιθρο και την αγροτιά δεν φέρνουν δυστυχώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα.


Η συρρίκνωση
αποτελεί τη συνέπεια από την έλλειψη μιας σοβαρής στρατηγικής, φέρνει τους αγρότες σε τρομερά αδιέξοδα και κατ? επέκταση σε διαρκείς συγκρούσεις με την εκάστοτε εξουσία, και… νεκρώνει τη φύση σε έναν τόπο που περιμένει ? πολύ περισσότερο σε περίοδο κρίσης – την ανασυγκρότησή του από την καρποφόρα γη…


Στη Δυτική Ελλάδα,
εμφανίζονται όσον αφορά στον συγκεκριμένο χώρο, οι χαμηλότεροι δείκτες ανάπτυξης και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό, σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα.


Επιστημονικώς,
διοχετεύεται η προειδοποίηση ότι αν οι αγρότες δεν προσανατολιστούν σε νέα εναλλακτικά και πιο αποδοτικά πλάνα, τότε ο κλάδος θα οδηγηθεί στην καταστροφή.


Ζητείται
ειδικότερα η ενίσχυση της αγροτικής πίστης, ώστε να υπάρξει δυνατότητα επενδύσεων από νέους ανθρώπους αλλά και εκσυγχρονισμός με την επέκταση των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων. Και κατοχύρωση βέβαια όλων αυτών μέσα από την προστασία της γεωργικής γης.


Προσφάτως,
το ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο), που είναι ένας καλός σύμβουλος για τους αγρότες, προχώρησε στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων που μπορούν να δημιουργήσουν μικρές ελπίδες ανάκαμψης.


Μεταξύ άλλων,
επισημαίνεται η κατοχύρωση του πρωτογενούς τομέα και η εφαρμογή ζωνών ελεύθερης άσκησης της κτηνοτροφίας. Παράλληλα ξεκαθάρισμα με το καθεστώς των βοσκοτόπων με σκοπό την απεμπλοκή των ίδιων των κτηνοτρόφων από τα «βασανιστικά» και αναποτελεσματικά συστήματα της γραφειοκρατίας.


Επίσης,
ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας εισροών, ώστε να μπουν οι βάσεις για τον έλεγχο του κόστους αυτών, θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για τον Έλληνα αγρότη. Επιπροσθέτως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, ότι έτσι, δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.


Μία ακόμη
χρήσιμη πρόταση που ωστόσο δεν είναι καινούρια, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται επί της ουσίας, αφορά στην επιδότηση της γεωργικής συμβουλής. Επιδίωξη του μέτρου είναι, η συνεχής παρουσία του επιστήμονα στην καλλιέργεια και την εκτροφή.


Η μη φορολόγηση
της αγροτικής γης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αφού αποτελεί παραγωγικό συντελεστή και δεν μπορεί να υπόκειται σε φορολογία, τονίζεται από το ΓΕΩΤΕΕ.


Πέραν των
ανωτέρω, είναι αξιοπρόσεχτο σημείο αναφοράς και εκείνο με το οποίο, ζητείται να επανεξεταστούν και να αποσυρθούν όλα τα οριζόντια μέτρα εκτόξευσης του κόστους του μικρού παραγωγού. Κυρίως, μέσα από τη φορολόγηση καυσίμου αλλά και με μειώσεις στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, τα οποία αναπροσαρμόστηκαν για την κάλυψη λειτουργικών-υποτίθεται- εξόδων και την πληρωμή τιμολογίων ρύπων…


Λαμβάνοντας
υπ\’ όψιν τα παραπάνω και τις σημερινές συνθήκες ανεργίας των νέων, οφείλουμε να ξαναγυρίσουμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ελληνική Γη. Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση τουλάχιστον έως το 2020 με το υψηλό ποσό των 19 περίπου δισ., αποτελεί μια καλή προϋπόθεση για να αλλάξουν αρκετά πράγματα στην ύπαιθρο. Ας το επιχειρήσουμε…

Όλη η επικαιρότητα