Υγεία

Νεκρός από την υπόθεση με το λιωμένο τυρί για νάτσος – Θυμηθείτε τα συμπτώματα στην αλλαντίαση

Ακούστε το άρθρο
Λίγες μόνο μέρες μετά από την είδηση για μια μητέρα τριών παιδιών που νοσηλεύεται με παράλυση στην εντατική, μετά από αλλαντίαση που έπαθε όταν έφαγε μολυσμένο λιωμένο τυρί για νάτσος, γίνεται γνωστό ότι ένας 37χρονος πέθανε μετά από μέρες νοσηλείας από την ίδια ακριβώς ασθένεια, από το ίδιο ακριβώς σνακ από το ίδιο κατάστημα (βενζινάδικο).

Σύμφωνα με την Washington Post η εστία αλλαντίασης από μολυσμένο τυρί για νάτσος, το οποίο επωλείτο σε βενζινάδικο της Βόρειας Καλιφόρνιας, κόστισε την ζωή ενός άνδρα και έχει αφήσει συνολικά άλλα 9 άτομα στο νοσοκομείο.

Το γραφείο του νομαρχιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αναγνώρισε τον νεκρό ως τον Martin Galindo-Larios Jr., 37 ετών.

Ο Matt Conens, εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του άνδρα, την τρέχουσα κατάσταση των άλλων θυμάτων, ή το σημείο που βρίσκεται η έρευνα για την ομαδική δηλητηρίαση από αλλαντίαση στις αρχές του μήνα.

Οι υγειονομικές Αρχές του Σακραμέντο (όπου βρίσκεται το εν λόγω βενζινάδικο) ανέφεραν ότι το μολυσμένο με την τοξίνη της αλλαντίασης λιωμένο τυρί, μπορεί να προήλθε από το εργοστάσιο που παράγει αυτό το συνοδευτικό των νάτσος και να μην ευθύνεται ο υπεύθυνος του βενζινάδικου.

Τι είναι η αλλαντίαση

Είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω των τροφίμων, ή από επαφή με μολυσμένο χώμα, ή μέσα από μια ανοικτή πληγή. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, η αλλαντίαση μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, αναπνευστικές δυσκολίες και θάνατο.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αλλαντίασης:

Παιδική αλλαντίαση
Τροφική αλλαντίαση
Αλλαντίαση από τραυματισμό

Οφείλεται σε μια τοξίνη που παράγεται από ένα είδος βακτηριδίου, το οποίο ονομάζεται Clostridium botulinum. Αν και πολύ συνηθισμένα στο περιβάλλον, αυτά τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει οξυγόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλαντίασης;

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορούν να εμφανιστούν από 6 ώρες μέχρι και 10 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα της βρεφικής και της τροφικής αλλαντίασης εμφανίζονται μεταξύ 12 και 36 ωρών μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Τα πρώτα σημάδια της παιδικής αλλαντίασης περιλαμβάνουν:

Δυσκοιλιότητα
Δυσκολία στη σίτιση
Κόπωση
Ευερέθιστη συμπεριφορά
Αυξημένη παραγωγή σάλιου
Πρησμένα βλέφαρα
Αδύναμο κλάμα
Απώλεια ελέγχου της κεφαλής και “ασύνδετες” κινήσεις λόγω μυϊκής αδυναμίας
Παράλυση

Τα σημάδια της τροφικής ή από τραυματισμό αλλαντίασης περιλαμβάνουν:

Δυσκολία κατάποσης ή ομιλίας
Αδυναμία του προσώπου και στις δύο πλευρές
Θολή όραση
Πρησμένα βλέφαρα
Δυσκολία στην αναπνοή
Ναυτία, έμετος και κράμπες στην κοιλιά (μόνο στην τροφική αλλαντίαση)
Παράλυση

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλαντίαση;

Για την τροφική και την από τραυματισμό αλλαντίαση, ο γιατρός χορηγεί μια αντιτοξίνη το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση. Στα βρέφη, ακολουθείται θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη κατά της αλλαντίασης, η οποία εμποδίζει τη δράση των νευροτοξινών που κυκλοφορούν στο αίμα.

Οι σοβαρές περιπτώσεις αλλαντίασης μπορεί να απαιτήσουν τη χρήση αναπνευστήρα για την υποστήριξη της αναπνοής. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Μια μακροχρόνια θεραπεία και αποκατάσταση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις. Υπάρχει ένα εμβόλιο για την αλλαντίαση, αλλά δεν είναι κοινά διαθέσιμο, καθώς η αποτελεσματικότητά του δεν έχει ελεγχθεί πλήρως και υπάρχουν παρενέργειες.

Πηγή: healthline.com

Όλη η επικαιρότητα