Κόσμος

Νεκρός ο διάδοχος του Μπαγκντάντι, σύμφωνα με τον Τραμπ

Ακούστε το άρθρο

Νεκρός είναι ο «διάδοχος» του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter.

Όπως αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο νούμερο 1 αντικαταστάτης του νεκρού πλέον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους εξουδετερώθηκε από αμερικανικά στρατεύματα.

«Το πιθανότερο να αναλάμβανε την κορυφαία θέση στην ιεραρχία (του ISIS)» έγραψε ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διευκρίνισε για ποιον πρόκειται ούτε έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκε. Οι ΗΠΑ είχαν επιβεβαιώσει τη Δευτέρα, τον φόνο του Αμπού αλ-Χάσαν αλ-Μουχάτζιρ, εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους και υψηλόβαθμου στελέχους στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο φερόμενος αντικαταστάτης

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα, τη θέση του πρώην ηγέτη του ISIS είχε πάρει ο Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι, με το ψευδώνυμο Αμπντουλάχ Καρντάς, ένας Τουρκμένιος από την περιφέρεια Τελαφάρ του βορειοδυτικού Ιράκ.

Όπως ανέφερε το κουρδικό site Rudaw, ο Καρντές ή Καρντάς ήταν αξιωματικός του στρατού κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Συνελήφθη με τον Μπαγκντάντι στην Μπάσρα το 2003, για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

Μάλιστα φέρεται να είχε και το προσωνύμιο «Καθηγητής».

Το tweet του Τραμπ έρχεται μετά την ανακοίνωση ότι ο αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή το ξημέρωμα της Κυριακής, σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε ενεργοποιώντας γιλέκο με εκρηκτικά που έφερε, όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεοπτικό του μήνυμα από τον Λευκό Οίκο.

via

Όλη η επικαιρότητα