Αρθρογραφία

Nemci: Η χώρα των μουγκών

Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη που οι κάτοικοί της την αποκαλούν Deutschland — «η χώρα των Deutsch» (στην αρχαία της μορφή, η λέξη σήμαινε «άνθρωποι, λαός»· οι Σλάβοι γείτονές τους, που δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα τους, τους ονόμασαν «Nemci», δηλαδή «μουγκοί»).

Οι Σκανδιναβοί (μακρινοί συγγενείς των κατοίκων της Deutschland) χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα στη δική τους εκδοχή: Tyskland.

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους χρησιμοποιούν (σε διάφορες μορφές) έναν όρο που προέρχεται από το Germania, που είναι η λατινική ονομασία της χώρας· της την έδωσαν οι Ρωμαίοι κατακτητές, αλλά η πλάκα είναι ότι η ετυμολογία είναι κατά πάσα πιθανότατα κελτική/γαλατική.

Οι Γάλλοι, απόγονοι των προαναφερθέντων Γαλατών, αποκαλούν τη Deutschland με την ονομασία ενός συγκεκριμένου γερμανικού φύλου: Allemagne, από τους Αλαμανούς (το ίδιο και άλλοι λατινόφωνοι λαοί, πλην Ιταλών, που κρατούν το ρωμαϊκό Germania).

Οι οποίοι Γάλλοι αποκαλούν τη χώρα τους France, που βγαίνει από το όνομα ενός άλλου γερμανικού φύλου, των Φράγκων. Εμείς όμως, και μερικοί άλλοι, τους αποκαλούμε Γάλλους, δηλαδή Γαλάτες.

Οι Ρουμάνοι ίσα που πρόλαβαν να κατοχυρώσουν όνομα για να μη λέγεται η χώρα πια Βεσσαραβία και έχουν τρεχάματα με τη Σαουδική Αραβία (οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να απαγορεύσουν στους Ρουμάνους τη χρήση του ονόματος Romania (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία).

Μπέρδεμα, ε;

Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί κοιμούνται και ξυπνάνε με το πρόβλημα τι θα γίνει με αυτά τα ονόματα, ρε γαμώτο. Μέχρι να λυθεί το ζήτημα, δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και ξεφυλλίζουν λεξικά και βιβλία ιστορίας. Πραγματικά, ζουν ένα δράμα, ευτυχώς που δεν είμαστε στη θέση τους.

Ελλάδα, μια ονομασία που δεν χρησιμοποιεί κανείς…

Όπως όλοι (ελπίζω) γνωρίζουμε, το επίσημο όνομα της χώρας μας είναι «Ελληνική Δημοκρατία». Αναγνωρισμένο διεθνώς, και erga omnes, που λέει ο λόγος. Η επίσημή του μετάφραση στην αγγλική γλώσσα είναι «Hellenic Republic», στην δε γαλλική «Republique Hellenique».

Κι όμως, αυτή την επίσημη ονομασία της χώρας μας, που δεν είναι τυχαία (εκφράζει την ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους, αλλά και μια ακόμα σχέση με την κλασική αρχαιότητα, το δημοκρατικό πολίτευμα), δεν την χρησιμοποιεί κανένας, μα κανένας στον κόσμο, πέραν των επίσημων εγγράφων.

Πώς μας αποκαλούν πέρα από τα σύνορα μας;

*Ο δυτικός κόσμος, αλλά και οι σλαβικές χώρες, προτιμούν να χρησιμοποιούν παράγωγα του λατινικού Graecia.

*Οι Άγγλοι μας αποκαλούν Greece,

*Οι Γάλλοι (που κι εμείς τους «ξεβαφτίσαμε» για να είμαστε δίκαιοι) Grèce,

*Οι Γερμανοί Griechenland,

*Οι Αλβανοί Greqi,

* Οι «αδελφοί» Σέρβοι Grčka,

*Το ξανθό γένος των Ρώσων -που μονίμως αναμένουμε να μας σώσει- Gretsiya.

*Οι δε Φυρομίτες γείτονες Grcija.

Αλλά ας πιάσουμε και άλλες διαλέκτους, οι οποίες μας περιποιούνται καταλλήλως:

*Οι Άραβες μας λένε yunan.

*Οι λατρεμένοι μας γείτονες Τούρκοι Yunanistan.

*Αλλά και οι Ινδοί μας λένε grees,

*οι Αρμένιοι Hunastan,

*οι Τσέχοι Řecko,

*οι Γιαπωνέζοι Girisha,

*οι Εσθονοί Kreeka,

*οι Γεωργιανοί saberdzneti,

*ο γλυκούλης Κιμ Γιονγκ Ουν μας λέει geuliseu,

*ακόμα και στα σουαχίλι μας φωνάζουν Ugiriki.

*Και οι Ισραηλίτες grikhnland.

*Οι Ουαλλοί πάλι, εντελώς στον κόσμο τους, μας αποκαλούν Gwlad Groeg.

Ακόμα και οι Μαορί μας φωνάζουν Kariki.

Η Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και παλαιότερα η «Ελληνική Πολιτεία», και το «Βασίλειον της Ελλάδος» (όπως και άλλες διεθνείς οντότητες) δεν κατάφεραν ποτέ το επίσημο όνομα της χώρας να χρησιμοποιείται διεθνώς στις συναλλαγές, στο εμπόριο, ούτε καν στα ιστορικά βιβλία, ούτε στους άτλαντες της γεωγραφίας.

Και μπορούμε και κοιμόμαστε;

Πως το ανεχόμαστε;

ΕΠΙΜΥΘΙΟ:  Να σοβαρευτούμε και να μιλήσουμε για το πραγματικά μεγάλο εθνικό μας θέμα;;;;

1.Το μεγάλο εθνικό μας θέμα, που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, η εποπτεία της χώρας μέχρι το 2060, είναι η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια…

2.Το μεγάλο εθνικό μας θέμα, που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, που δημιουργεί ανεργία, φτώχεια και πείνα, που ξεγυμνώνει τον τόπο από τα νιάτα του, που τα αναγκάζει να μεταναστεύουν, που δημιουργεί υπογεννητικότητα, που γερνάει τον πληθυσμό και λιγοστεύει σιγά-σιγά το λαό (…και το έθνος, αν προτιμάτε…)

του Χρήστου Αθανάσουλα

(ανεξάρτητου δημοτικού σύμβουλου δήμου Πύργου)

Όλη η επικαιρότητα