Μεσσηνία

Νέο ΚΕΠ στην Καλαμάτα το Μάιο

Ακούστε το άρθρο

Κατάλληλο χώρο θα διαθέσει ο Δήμος Καλαμάτας, κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (κρατικό όργανο), στο ιστορικό Δημαρχείο και δίπλα στο ΚΕΠ, όπου θα στεγασθεί γραφείο για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό θα στελεχωθεί με νομικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφόρηση και κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει το χώρο αυτό δωρεάν, για να συνδράμει τους χειμαζόμενους συμπολίτες δανειολήπτες και το γραφείο θα εξυπηρετεί πολίτες από όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Για την ακρίβεια, όπως αποφάσισε πρόσφατα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ανοίγουν 120 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους Δήμους της χώρας.
Τα γραφεία αυτά θα προηγηθούν των 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών -είχαν θεσπιστεί με νόμο το Μάιο του 2016- καθώς πρόκειται να στηθούν με ταχείες διαδικασίες σε Δήμους και κτήρια Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και χωρίς την ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού που απαιτεί τις χρονοβόρες ενέργειες του ΑΣΕΠ.
Τα ΓΕΥΔ θα εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη με την παροχή ενημέρωσης για ρυθμίσεις δανείων που προβλέπονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, για τις διαδικασίες υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, για θέματα που αφορούν στους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.
Ανάμεσα στα αντικείμενα των γραφείων είναι και η συνδρομή στους δανειολήπτες ώστε να καταρτίζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έτσι να μπορούν να υπολογίζουν τις δόσεις των δανείων που τους συμφέρει, προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς με τις τράπεζες. Ειδικοί θα γνωστοποιούν, επίσης, στους πολίτες τα δικαιώματά τους, όπως απορρέουν από τους νόμους περί προστασίας καταναλωτή και άλλων θεσμικών πλαισίων αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις, τις πιστωτικές κάρτες κ.λπ.
Επιπλέον, θα συμβουλεύουν τους πολίτες για τις έννοιες του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», τα δικαιώματά τους και το χρονικό ορίζοντα προστασίας τους από τραπεζικές συμβάσεις πίστωσης ή διευθέτησης οφειλών. Θα διαθέτουν τυποποιημένα υποδείγματα του νόμου Κατσέλη και του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών συνδράμοντας τους δανειολήπτες στην ορθή συμπλήρωση των στοιχείων τους.
Άλλη μία δραστηριότητά τους είναι να παρέχουν συνδρομή στα νοικοκυριά και στους επιχειρηματίες για την κατανόηση των όρων δανείων ή ρυθμίσεων που τους έχουν προτείνει οι τράπεζες.
Τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες. Για την ταχύτερη ανάπτυξη και λειτουργία των γραφείων θα αξιοποιηθούν λειτουργικοί εξοπλισμένοι χώροι, σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου η πρόσβαση των πολιτών είναι εύκολη.
Η στελέχωσή τους θα γίνει με υπάρχοντες δημοσίους υπαλλήλους, που θα επιμορφωθούν και θα υποστηρίζονται από τα τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Συνεπώς, δε θα υπάρξει ζήτημα πρόσληψης ή επιβάρυνσης του προϋπολογισμού.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα