Πολιτική

Το νέο κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινίασε ο Παυλόπουλος

Ακούστε το άρθρο

Το νέο κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στη γωνία των οδών Σπετσών και Τροίας στο κέντρο της Αθήνας, εγκαινίασε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλείται να επιβεβαιώσει την ιστορία του σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές για τη χώρα μας, κυρίως στον οικονομικό τομέα» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ΟΠΑ «εμβληματικό ανώτατο ίδρυμα της χώρας» και «υποδειγματικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Πρόκειται για ένα κτήριο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ., το οποίο αρχικά στέγαζε τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, στον οποίο ανήκε. Αγοράστηκε το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής, και ξεκίνησαν διαδικασίες ανακαίνισής του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2016.

Η ανακαίνιση του κτιρίου ήταν ολική και «δεν ήταν καθόλου εύκολο έργο», όπως τόνισε ο Νίκος Γεωργιάδης, ένας εκ των αρχιτεκτόνων του έργου. Την ομάδα αρχιτεκτόνων συμπληρώνουν ο Κώστας Κακογιάννης, η Τότα Μαμαλάκη, και ο Βάιος Ζητωνούλης, της εταιρείας Anamorphosis.

Το νέο κτήριο θα δοθεί πλήρως στη διάθεση φοιτητών και καθηγητών από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Εκτός από αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία καθηγητών, θα αποτελέσει το κέντρο των εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι άσυλο βίας και ανομίας, αλλά άσυλο διακίνησης πνευματικών ιδεών» και χαιρέτησε «την Ελλαδα της προσήλωσης στην ακαδημαϊκή αποστολή της, που αντιστέκεται στην οπισθοδρόμηση και διακρίνεται».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης, έκανε λόγο για «σπουδαία αναβάθμιση στην κτιριακή υποδομή» του ΟΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα