Κόσμος

Το νέο πρόβλημα της Γερμανίας: «Μετανιωμένη» 16χρονη της ISIS θέλει να γυρίσει

Ακούστε το άρθρο

Όταν οι ιρακινές δυνάμεις έμπαιναν στη Μοσούλη, το Βερολίνο δύσκολα φανταζόνταν πως εκείνη την στιγμή έμπαινε σε κίνηση διαδικασία που θα το έφερνε ενώπιον διλήμματος: Μεταξύ όσων συνεργατών της τζιχαντιστικής ISIS πιάστηκαν βρισκόταν και μία 16χρονη Γερμανίδα από την Σαξωνία.

Η κοπέλα είχε επαφές με μέλος της οργάνωσης, είχε εγκαταλείψει το σπίτι της για να πάει στο Ιράκ -αλλά τώρα δηλώνει μετανιωμένη και, παρά το ότι η γερμανική εισαγγελία την καταζητεί, θέλει να επιστρέψει.

Η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια, αρχικά με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο και έχει ήδη αρχίσει να πυροδοτεί συζήτηση στη Γερμανία για το πώς πρέπει να χειριστούν οι Αρχές το ζήτημα.

Πρόκειται για την Λίντα Β. η οποία το καλοκαίρι του 2016, σε ηλικία τότε 15 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Πούλσνιτς έξω από τη Δρέσδη.

Λίγο προηγουμένως είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Είχε ξεκινήσει να συνομιλεί μέσω του Διαδικτύο με μέλος της ISIS το οποίο και φαίνεται ότι, αφού ταξίδεψε στο Ιράκ, παντρεύτηκε.

Ενδιάμεσα, η εισαγγελία της Δρέσδης είχε ανοίξει φάκελο σε βάρος της, καταζητώντας την ως ύποπτη για συμμετοχή στο σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας. Θεωρείται ότι η κοπέλα ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου.

Όταν τις περασμένες εβδομάδες οι ιρακινές δυνάμεις καθάριζαν και τους τελευταίους εναπομείναντες «θύλακες» της ISIS στη Μοσούλη, συνέλαβαν και την 16χρονη.

Την Τρίτη, γερμανοί ρεπόρτερ (από την Sueddeutsche και τα κανάλια NDR και WDR) ανέφεραν πως η κοπέλα τούς δήλωσε μετανιωμένη για την απόφασή της και την επιθυμία της να επιστρέψει και να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Όπως τελικά επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας η γερμανική εισαγγελία, οι κατηγορίες σε βάρος της κοπέλας (η ταυτότητα της οποίας εν τω μεταξύ έχει επιβεβαιωθεί) παραμένουν ενεργές.

Η κοπέλα βρίσκεται υπό κράτηση στο Ιράκ. Αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ ήθελαν μαζί της να κρατούνται άλλες τρεις Γερμανίδες με ανάλογη πορεία -το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την ταυτότητα μόνο άλλης μίας κρατούμενης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση των άλλων δύο.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα