Νεοναζιστές διεισδύουν στο βρετανικό στρατό

Νεοναζιστές-μέλη οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου διεισδύουν οργανωμένα στον βρετανικό στρατό με την βοήθεια ακροδεξιού ακτιβιστή, σε βαθμό που δρομολογούνται αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του παρελθόντος των νεοσύλλεκτων. Σύμφωνα με καταγγελία της Hope Not Hate, οργάνωσης κατά του εξτρεμισμού, στους Times του Λονδίνου, πρώην φοιτητής που είναι ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς Εθνικής Δράσης (National Action) έχει βοηθήσει ως και 10 ομοϊδεάτες του να καταταγούν στον στρατό την τελευταία διετία.

Η Εθνική Δράση τέθηκε εκτός νόμου τον Δεκέμβριο επειδή προωθούσε τρομοκρατικές ενέργειες μετά την δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ.

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν τρεις στρατιώτες και ένας πολιτικός υπάλληλος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων με την κατηγορία ότι είναι μέλη της Εθνικής Δράσης. Οι συλλήψεις αυτές αποτέλεσαν τον καταλύτη για την υιοθέτηση πιο αυστηρών διαδικασιών ελέγχου στους νεοσύλλεκτους του στρατού ξηράς, ο οποίος έχει πιο «χαλαρές» διαδικασίες από τα υπόλοιπα σώματα, ενδεχομένως λόγω των αυξημένων αναγκών για στρατιώτες.

Ένας από τους συλληφθέντες υπηρετούσε στον στρατό από το 2015. Η δραστηριότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τις βρετανικές αρχές διότι εμφανίζει ένα επίπεδο οργάνωσης πολύ ανώτερο από εκείνο που περίμεναν. Επειδή το Facebook έχει αρχίσει τελευταίως να κλείνει προφίλ με «ύποπτη» δραστηριότητα, οι ακροδεξιοί στρέφονται όλο και περισσότερο στο VKontakte, το ρωσικό αντίστοιχό του. Επίσης, όπως οι ακραίοι ισλαμιστές, οι ακροδεξιοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εφαρμογές κρυπτογράφησης, όπως οι Telegram και Tutanota, για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο Μάθιου Φέλντμαν, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας και ειδικός στην ακροδεξιά τρομοκρατία, προειδοποιεί για την εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας στον βρετανικό στρατό. Τα μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων που κατατάσσονται στον στρατό «μαθαίνουν να πολεμούν και εκπαιδεύονται σε φονικά όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς _ πράγματα τα οποία κανείς δεν επιθυμεί στα χέρια δυνητικά βίαιων εξτρεμιστών».

Σύμφωνα με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ5, η χώρα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από την ακροδεξιά σήμερα απ’ όσο οποτεδήποτε άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν. Το υπουργείο Εσωτερικών κατέταξε την Εθνική Δράση στις τρομοκρατικές οργανώσεις πέρσι. Αν και πιστεύεται ότι έχει μόνο 80-100 μέλη, η επιρροή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δυσανάλογη. Άλλη οργάνωση, η Βρετανία Πρώτη (Britain First), την οποία ίδρυσε πρώην μέλος του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (ΒΝΡ), διοργανώνει επιθέσεις σε τζαμιά και «χριστιανικές περιπολίες» σε περιοχές όπως το Λούτον και το ανατολικό Λονδίνο.

in.gr