Τεχνολογία

Νέος τύπος χάλυβα σκοτώνει τα βακτήρια με… νανοκαρφιά!

Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή που οι παθογόνοι μικροοργανισμοί γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά, ο άνθρωπος ψάχνει άλλους τρόπους να καταπολεμήσει τα βακτήρια.

Κι ενώ η επιστήμη συνεχίζει να ψάχνει δημιουργικές λύσεις για να μας απαλλάξει από τα βακτήρια, η ιδέα ήρθε από κει που θα περίμενες λιγότερο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «ACS Biomaterials Science & Engineering» υποδεικνύει πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε επιφάνειες από υλικά που θα κρατούσαν μακριά τα βακτήρια ήδη από την αρχή!

Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Τζόρτζια των ΗΠΑ δημιούργησαν έναν τύπο ανοξείδωτου χάλυβα γεμάτο με αιχμηρές απολήξεις τόσο μικροσκοπικές που μπορούν να απομακρύνουν ή να σκοτώνουν τα βακτήρια, απαλλάσσοντας ουσιαστικά την επιφάνεια από τις παθογόνες αποικίες.

nnnanfosnfsfsetrfesf1

Δύο από τα γνωστότερα βακτήρια που υπάρχουν πρακτικά στα πάντα (ο σταφυλόκοκκος και το Escherichia coli) παρέμειναν μακριά από το ατσάλι για 48 ώρες. Και μιλάμε για δύο από τους ανθεκτικότερους στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς, κάτι που κάνει ακόμα πιο σπουδαία την ανακάλυψη.

Τα νανοκαρφιά είναι τόσο μικρά που δεν επηρεάζουν τίποτα άλλο, όπως τα κύτταρα από ποντίκια που τοποθετήθηκαν πάνω στην ατσάλινη επιφάνεια. Αυτός ο χάλυβας μπορεί να λειτουργήσει έτσι ως προστατευτικό περίβλημα σε συσκευές και εργαλεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως τα χειρουργικά εργαλεία και τα εμφυτεύματα.

Πέρα από την ιατρική χρήση, και η βιομηχανία τροφίμων λαχταρά για ένα τέτοιο υλικό, καθώς παραμένει ιδιαιτέρως ευάλωτη στα βακτήρια…

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα