Τεχνολογία

Το Netflix μιλάει ελληνικά και ετοιμάζεται για παραγωγές στη χώρα μας

Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ρετιρέ στην πολύβουη οδό Αθηνάς, σε ένα αληθινό διαμέρισμα που μισθώθηκε για την περίσταση και “ντύθηκε” στα χρώματα του Netflix από το ασανσέρ μέχρι τους τοίχους, εκεί που χτυπά, αν όχι η καρδιά, τουλάχιστον η κοιλιά της πρωτεύουσας, λόγω γειτνίασης με τη Βαρβάκειο Αγορά, πραγματοποιήθηκε χθες το επίσημο λανσάρισμα του αμερικανικού κολοσσού στην ελληνική αγορά. Δεν επρόκειτο για κάποιο πομπώδες, φαραωνικών διαστάσεων κάλεσμα, αλλά για μια μικρή, σχεδόν μυστική συνάντηση μιας δράκας δημοσιογράφων.

Καθισμένοι στους καναπέδες ενός πραγματικού αθηναϊκού διαμερίσματος συνομιλήσαμε με την Yenia Zaba και τον Yann Lafargue, στελέχη της εταιρίας που ασχολούνται με την ανάπτυξη του Netflix στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι δε μας ζήτησαν τίποτα περισσότερο από το να μας ακούσουν. Άλλωστε, όπως κάθε θρησκεία με οικουμενική απήχηση και αφοσιωμένο ποίμνιο, έτσι και η αμερικανική on demand πλατφόρμα θέτει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο ή εν προκειμένω τον καταναλωτή, όπως υπογράμμισαν μετ’ επιτάσεως τα δύο στελέχη.

Ομιλείτε ελληνικά;

Η άφιξη της Zaba και του Lafargue στην Αθήνα συνέπεσε με τον πλήρη εξελληνισμό του μενού, των σειρών αλλά και των ταινιών (με υποτιτλισμό ή μεταγλώττιση κατά περίπτωση) που προφέρει το Netflix στο ελληνικό κοινό. Μάλιστα, ακόμα και η επίσημη σελίδα του δικτύου στο Facebook μπήκε σε ταχύρυθμα μαθήματα ποστάροντας νωρίς το πρωί ένα ποτ πουρί από σκηνές διάσημων σειρών με την λεζάντα “Ναι, καλά βλέπεις” διατυπωμένη σε άπταιστα ελληνικά. Τα 82.000 views του βίντεο προσυπογράφουν το viral του πράγματος. Μπορεί οι υπεύθυνοι της εταιρίας να αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τους ενεργούς συνδρομητές της πλατφόρμας ή με το εύρος της επένδυσης που η εταιρία του Reed Hastings σκοπεύει να κάνει στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισαν ότι η ελληνική αγορά κάθε άλλο παρά αδιάφορη τους είναι.

Οι φήμες πάντως λένε ότι οι ελληνικές συνδρομές στο Netflix έχουν αγγίξει τις 25.000. Γι’ αυτό και προφανώς τα δύο στελέχη δεν απέκλεισαν στο εγγύς μέλλον να δούμε Netflix Originals, δηλαδή πρωτότυπες παραγωγές του δικτύου, γυρισμένες στην Ελλάδα ή με τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών. Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις και δήλωσαν ανοιχτοί σε προτάσεις και δεκτικοί σε ταλαντούχους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση το πλάνο τους και για τη χώρα μας είναι σε επτά χρόνια από τώρα το 30% των νοικοκυριών που έχει ευρυζωνική σύνδεση (βλ. broadband) στο διαδίκτυο να διαθέτει και μία συνδρομή στην πλατφόρμα.

Επενδύοντας στο συναίσθημα

Από το 2007 η εταιρία που ιδρύθηκε στα τέλη των 90s νοικιάζοντας DVD δια αλληλογραφίας έχει στήσει τη δική της – στέρεη απ’ ό,τι φαίνεται – γέφυρα ανάμεσα στο θέαμα και την τεχνολογία, κάνοντας τρόπον τινά τον μεσάζοντα μεταξύ του Χόλιγουντ και Σίλικον Βάλλεϊ. Αυτή τη στιγμή το Netflix είναι διαθέσιμο σε 190 χώρες, σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, πλην της Κίνας, ενώ οι παραγωγές του – από το “House of Cards” μέχρι το “Grace & Frankie” – ορίζουν από την αρχή την έννοια της ψυχαγωγίας, επενδύοντας σε σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, παραγωγούς, μα κυρίως στο ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο η Zaba τόνισε ότι είναι κοινό σε οποιοδήποτε μήκος και πλάτος της γης. Για να ενισχύσει τη θεωρία της έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το Top 10 των σειρών της πλατφόρμας δε διαφοροποιείται δραματικά από χώρα σε χώρα ή ακόμα και από ήπειρο σε ήπειρο. Όσο για το οικονομικό ύψος των παραγωγών; Είναι το δίχως άλλο δυσθεώρητο, φτάνοντας τα 6 δις δολάρια για τη φετινή χρονιά με πρόβλεψη για 8 δις τον επόμενο χρόνο για πρωτότυπο υλικό που περιλαμβάνει μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και ταινίες.  Άλλωστε πλέον τα φιλμ με την υπογραφή του Netflix συμμετέχουν και διαγωνίζονται στα περιώνυμα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως συνέβη μάλλον επεισοδιακά με το “Okja” στις Κάννες τον περασμένο Μάιο.

Κάθε μέρα Χριστούγεννα

Σε κάθε περίπτωση η ειδίκευση του δικτύου είναι οι σειρές. Και ο Δεκέμβριος είναι μήνας πρεμιέρας για το Netflix. Έπειτα από την κυκλοφορία της δεύτερης σεζόν του “The Crown” την προηγούμενη Παρασκευή η οποία συνέπεσε θεσπέσια με την υποψηφιότητα της πρωταγωνίστριας Claire Foy για Χρυσή Σφαίρα, ήρθε πριν από λίγες ημέρες το “Dark” ή αλλιώς το γερμανικό ανάλογο του “Stanger Things” να μονοπωλήσει τα trending topics στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, στις 29 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η διάθεση της πολυαναμενόμενης τέταρτης σεζόν του “Black Mirror” με την υπογραφή του Τσάρλι Μπρούκερ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τον Lafargue αυτή τη στιγμή στην ελληνική έκδοση του Netflix υπάρχουν σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ που μπορούν να καλύψουν θέαση 24 ωρών το 24ωρο για 42 ημέρες. Για όσους ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν μπορεί κανείς να απολαμβάνει το αγαπημένο του πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σε κινητό και smart TV μέσω της εφαρμογής Netflix, στον υπολογιστή μέσα από την επίσημη σελίδα, στο PS4, στο X-Box One και στην Apple TV, ενώ πλέον παρέχεται και η δυνατότητα του downloading για τις δύσκολες ώρες εκείνες που δεν υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Εννοείται ότι η βιβλιοθήκη από εδώ και στο εξής θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται ακόμα πιο γρήγορα. Με δυο λόγια, αντίο ζωή, καλημέρα Netflix.



Τον λογαριασμό, παρακαλώ

Όσο για τις συνδρομές, αυτές παραμένουν στις γνωστές έως σήμερα τιμές: 7,99 ευρώ για πλήρη πρόσβαση σε μία οθόνη, 9,99 ευρώ για πλήρη πρόσβαση και σε HD περιεχόμενο και ταυτόχρονη παρακολούθηση σε δύο οθόνες, 11,99 ευρώ για πρόσβαση στο Ultra HD περιεχόμενο και παράλληλη παρακολούθηση σε έως τέσσερις διαφορετικές οθόνες. Ο πρώτος μήνας δώρο από τον ιδρυτή της πλατφόρμας Reed Hastings που εκτός από οραματιστής είναι προφανώς και μεγάλος τσίφτης.

Πηγή: protothema

Όλη η επικαιρότητα