Νικητές στην πρώτη μάχη με το χιόνι σε Ανδρίτσαινα και Ν. Φιγαλεία (PHOTOS)

Πάνω από 12 μηχανήματα έργων και εκχιονιστικά των Δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως – Φιγαλείας, Οιχαλίας Μεσσηνίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καθώς και Εθελοντών από το απόγευμα της Παρασκευής έως και την Κυριακή το πρωί στάθηκαν απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ορεινή Επαρχία Ολυμπίας με μεγάλες ποσότητες χιονιού και είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό αρκετών χωριών της περιοχής έως και το απόγευμα του Σαββάτου, όπως αναφέρει το ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24.

Έξι συνεργεία εκχιονισμού ξεκίνησαν ξημερώματα Σαββάτου παρά τις πολικές θερμοκρασίες που έφταναν στα ορεινά τους -5 αλλά και τις πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού που έπεσαν στη περιοχή(Στόμιο Φιγαλείας 60εκ), των αποχιονισμό κεντρικών δρόμων τα οποία παρατάχθηκαν στα σημεία:

 1. Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Κρυονέρι – Πετράλωνα – Στόμιο – Περιβόλια – Φιγαλία – Δραγώγι
 2. Ανδρίτσαινα – Κουφόπουλο – Ναός Επικούριου Απόλλωνα – Δραγώγι
 3. Ανδρίτσαινα – Θεισόα – Όρια Νομού Ηλείας προς Μεγαλόπολη
 4. Ανδρίτσαινα – Αμυγδαλιές – Καλλιθέα
 5. Ναός Επικούριου Απόλλωνα – Σκληρού – Αμπελιώνα – Πέτρα – Νέδα – Άγιος Σώστης
 6. Φιγαλία – Πλατάνια – Αυλώνα

Από την πρώτη ώρα της χιονόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής, έως και τον καθαρισμό του τελευταίου οικισμού, απόγευμα Κυριακής, βρέθηκαν δίπλα στα συνεργεία για τον καλύτερο συντονισμό ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηλείας Κώστας Μητρόπουλος, ο αντιδήμαρχος ΔΕ Ανδρίτσαινας Μίλτος Γεωργακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας Δημήτρης Κόσσυφας και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας, με αποτέλεσμα τον πολύ καλό συντονισμό που σκοπό είχε να ανοίξουν γρήγορα όλοι οι δρόμοι και όλα τα χωριά στις δημοτικές ενότητες Ανδρίτσαινας – Αλιφείρας – Φιγαλείας και Είρας Μεσσηνίας.

Υπήρχαν όμως και αυτοί που έβαλαν τα δικά τους μηχανήματα με σκοπό να βοηθήσουν το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων όπως στη ΤΚ Πετραλώνων Φιγαλείας. Ο εκχιονισμός ξεκίνησε αρκετά νωρίς το πρωί του Σαββάτου (5:30π.μ.) και ολοκληρώθηκε γύρω στις 6μ.μ. με το Κρυονέρι Φιγαλείας να είναι το τελευταίο χωριό που καθαρίστηκε. Οι δρόμοι σε όλη την πρώην επαρχία Ολυμπίας είναι ανοιχτοί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

 1. 5ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ανδρίτσαινα-Επικούριο Απόλλωνα από την διασταύρωση Δ.Δ. Σκληρού Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας έως  Δ.Δ. Αμπέλιωνας Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας
 1. ΔΔ. Λυνίτσαινας-Κουφόπουλο-Κράνα Δ. Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
 2. Επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας έως Δ.Δ.Δραγόι  Δ.Ανδρίτσαινας-Κρεστένων
 3. Από το 70° έως 90º χλμ. (111) Ε.Ο. Πατρών- Τριπόλεως
 4. Επαρχιακή οδό Αρχ. Ολυμπίας- Λαμπείας, από Λάλα έως  την διασταύρωση με την  Εθνική Οδό Πατρών -Τριπόλεως(111)

Επαρχιακό και δημοτικό οδικό  δίκτυο που συνδέει  τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας: Λάλα,  Νεμούτα, Μηλιές, Αχλαδινή, Πέρσαινα , Κούμανι

*φωτό ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24