Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συνεντεύξεις

Νίκος Ανδρουλάκης: «Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα σώσει ζωές και περιουσίες»

Ακούστε το άρθρο

Αποστολή στις Βρυξέλλες
Γιούλη Ηλιοπούλου

Η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Δυνατοτήτων (RescEU), προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες.

Ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την πολύπαθη από πυρκαγιές και λοιπά φυσικά φαινόμενα Ηλεία. Χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (620 υπέρ, 22 κατά και 35 αποχές) τη δημιουργία του πλέον «φιλόδοξου» συστήματος πολιτικής προστασίας που έχει υπάρξει ποτέ στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τις φυσικές καταστροφές, με τη νομοθεσία όμως που ψηφίζουμε δίνουμε την δυνατότητα στα Κράτη να μειώσουν τις επιπτώσεις τους και να μη ζήσουμε ξανά νέες ανθρώπινες τραγωδίες» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «στις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής ή ανεπαρκούς προετοιμασίας από τις εθνικές αρχές δεν μένουμε παρατηρητές, αλλά δίνουμε μια ισχυρή απάντηση. Όλοι μαζί, με περισσότερη οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του».

Τέλος καλό αλλά… Ο κ. Ανδρουλάκης, που ήταν ο εισηγητής για την Ομάδα των Σοσιαλιστών μιλώντας για το θέμα αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που συνάντησε μέχρι να πειστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η συμφωνία. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας τον φάκελο για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, βασική μου επιδίωξη ήταν η ενίσχυση των κοινών μέσων και της αλληλεγγύης.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξαρτήτως του Κράτους Μέλους που κατοικούν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και να ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τους βοηθήσει με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο σε περίπτωση μίας έκτακτης ανάγκης. Ενώ τόσο ο Επίτροπος, όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούσαμε σε αυτή τη βασική διαπίστωση, το Συμβούλιο και κάποια Κράτη Μέλη είχαν αντίθετη άποψη. Θεωρούσαν για παράδειγμα ότι ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών αφορά μόνο τις χώρες του Νότου και δεν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει η ίδια ας πούμε πυροσβεστικά αεροπλάνα. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων για πειστεί τελικά το Συμβούλιο να αποδεχθεί την αναγκαιότητα δημιουργίας του «rescEU », μίας πραγματικά ευρωπαϊκής δεξαμενής μέσων, έτοιμης να βοηθήσει όποιο Κράτος το έχει ανάγκη». Τι είναι το RescEU Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης «πρόκειται για υλικοτεχνική υποδομή όπως καναντέρ, σκηνές ή ειδικές ομάδες, όπως η ΕΚΑΜ σε περιπτώσεις σεισμών. Μέχρι σήμερα, όταν ένα Κράτος Μέλος αντιμετώπιζε μία φυσική ή άλλου είδους καταστροφή τότε επικοινωνούσε με την Επιτροπή, δήλωνε τι είχε ανάγκη και αυτή συν- τόνιζε την αποστολή βοήθειας από τα άλλα Κράτη, βάσει της διαθεσιμότητας που είχαν.

Καθώς η βοήθεια βασιζόταν σε εθνικά μέσα, σε περίπτωση γενικευμένων πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη, πολλά αιτήματα για βοήθεια είχαν παραμείνει αναπάντητα». Συγκεκριμένα, με την πρόταση που ψηφίστηκε σήμερα, δημιουργείται μία Ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα καναντέρ, το rescEU, που θα βοηθά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όταν οι εθνικές δομές δεν επαρκούν. Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα Κράτη Μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, προβλέπεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής έως το 75% του κόστους για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με Ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα. Τέλος ενισχύεται σημαντικά ο τομέας της πρόληψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητήσει από τα Κράτη Μέλη να παράσχουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και να προτείνει τη βελτίωση ή ενίσχυσή τους. Σε ότι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Απορρίψαμε την πρόταση του Συμβουλίου, που προέβλεπε την εισαγωγή ποινών για τις χώρες που ζητούν συχνά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού.

Αντιθέτως, δίνουμε τη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τα μέτρα πρόληψης του συγκεκριμένου κράτους και όπου χρειάζεται να προβαίνει σε συστάσεις για βελτίωση ή ενίσχυση των εθνικών σχεδίων προστασίας. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξαρτήτως του Κράτους Μέλους που κατοικούν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και να ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τους βοηθήσει με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο σε περίπτωση μίας έκτακτης ανάγκης».

Όλη η επικαιρότητα