Ηλεία

Νίκος Διαμαντόπουλος: Επί της αναπτυξιακής ημερίδας του Δ.Ο.Β. στην Αμαλιάδα Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιείται στην Αμαλιάδα, η ημερίδα «Ανάπτυξη για την Ηλεία», αυτή τη φορά στον Δήμο Ήλιδας, μια πρωτοβουλία του Δημοσιογραφικού Ομίλου Βαρουξή.

Είναι άραγε καλή αυτή η πρωτοβουλία; Προφανώς και είναι, όταν φορείς και πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ιδέες και προτάσεις. Είναι όμως και κάτι που δεν είναι καλό, θα πω εγώ! Υπό την έννοια του ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική -επί της ουσίας- πρωτοβουλία, που προκύπτει όμως ως ανάγκη κοινωνικής φύσεως, καταδεικνύει και την διαχρονική πολιτική ανυπαρξία και την απουσία ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την Ηλεία, για την καθημερινότητα των ανθρώπων της, για την ευημερία των πολιτών και την προοπτική στον τόπο μας.

Όχι μόνο για τον Δήμο Ήλιδας, αλλά και ευρύτερα, καίριο θέμα με σκοπό την ανθρώπινη υγεία, είναι η εύρυθμη και πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Η σημασία αυτού του αυτονόητου αλλά μέγιστου και θεμελιακού ζητήματος, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο δρόμος της Πηνείας, η ολοκλήρωση δηλαδή της οδικής σύνδεσης «Αμαλιάδα-Πηνεία-111», το τοπικό «γεφύρι της Άρτας», πριν αναφερθούμε στο αντίστοιχο και μεγαλύτερο γεφύρι… της Πατρών – Πύργου και της Ολυμπίας Οδού. Με προτεραιότητα και πάλι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, θέλω να κάνω μία επισήμανση. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι η Ανάπτυξη. Είναι… προϋπόθεση της ανάπτυξης. Όπως φυσικά και η επίλυση του αποχετευτικού ζητήματος σε πολλές Κοινότητες. Αναλόγως και με τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την αγροτική παραγωγή και τη στήριξή της.

Όσον αφορά την ανάπτυξη όμως, για τον Δήμο της Ήλιδας, αυτή… στον απόλυτο βαθμό, δεν θα έρθει ούτε καν από τη θάλασσα, παρά μόνο από τις πέτρες και τα χώματα που με βάση αυτά θα συνδυάσουμε ακόμη και τη θάλασσα! Τα πράγματα λοιπόν, είναι ξεκάθαρα. Οργανωμένες και συστηματικές ανασκαφές στην Αρχαία Ήλιδα, υλοποίηση της οδικής σύνδεσης «Αμαλιάδα – Χάβαρι – Ήλιδα», δημιουργία υπαίθριου πάρκου Αρχαίας Ελλάδας στην πόλη της Αμαλιάδας, διαμόρφωση και ανάδειξη των ολυμπιακών μονοπατιών της αρχαιότητας, από την Ήλιδα στην Ολυμπία και στρατηγική πολιτιστική δια-σύνδεση Ήλιδας και Ολυμπίας, ως ενιαίου και αδιαίρετου πολιτισμικού άξονα. Η ανάπτυξη όλης της Ηλείας, βρίσκεται βασισμένη πάνω στο τρίπτυχο «Ήλιδα – Ολυμπία – Ηλεία»! Σημειωτέον πως, όλα τα παραπάνω αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, η νεανική «Ανεξαρτησία» τα έχει καταθέσει θεσμικά και δημόσια, κατ’ επανάληψη, στο χρονικό διάστημα της δημοτικής της θητείας, κατά την χρονική περίοδο 2014-2019.

Αλλά από ‘κει και πέρα, για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε στην Αμαλιάδα, όταν επί παραδείγματι στην ίδια την πόλη και με ευθύνη διαφορετικών Δημοτικών Αρχών, δεν μπορούμε ούτε να περπατήσουμε σε πεζοδρόμια που είναι κατειλημμένα ή χαλάμε εκατομμύρια ευρώ για βιοκλιματικές αναπλάσεις… με τσιμεντολάσπες και άπλετη σκόνη… στενεύοντας δρόμους και διαλύοντας τη λειτουργικότητα της πόλης μας που ήταν ένα πρότυπο ρυμοτομίας.

Όπως και να ‘χει, είναι πολύ θετικό για μια τοπική κοινωνία, να διεξάγονται τέτοιες ημερίδες και η πρωτοβουλία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή, είναι άξια συγχαρητηρίων. Και θα πρότεινα να μην ξεχνάμε πως η «ναυαρχίδα» του συγκεκριμένου ομίλου, η εφημερίδα «Πατρίς», εκτός από συνυφασμένη με την πορεία της Ηλείας για πάνω από έναν αιώνα, αποτελεί από μόνη της, ένα ιδιαίτερο στοιχείο για τον τόπο μας, όπου η σημασία της ιστορικότητας και διαχρονικότητας έκδοσής της, δύναται να αξιοποιηθεί, όπως και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά άλλων Μέσων της Αμαλιάδας, σ’ έναν στρατηγικό σχεδιασμό… με βάση το Κτήριο Τατάνη στο Καλίτσα που αποτελεί την Εστία του Απόδημου Ελληνισμού, λόγω του ιδρυτού της μεγάλης ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ», αλλά και τον ιστορικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας μαζί με το αρχείο-μουσείο ραδιοφώνων, προσδίδοντας έτσι στην περιοχή μας και τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός Κέντρου Επικοινωνίας, Τύπου & Ραδιοφωνίας. Επομένως, γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό πως ευκαιρίες και δυνατότητες η Ηλεία μας, έχει και διαθέτει πολλές. Όλα όμως… είναι θέμα ανθρώπων!

Με τιμή

Νίκος Διαμαντόπουλος

Πρώην Επικεφαλής Ανεξαρτησίας Ήλιδας

Επικοινωνιολόγος

Όλη η επικαιρότητα