Ηλεία Πολιτική

Νίκος Καραθανασόπουλος: Ανύπαρκτες οι υποδομές στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Οι ανύπαρκτες υποδομές της Ηλείας που την έχουν φέρει αρκετά πίσω σε ότι αφορά την ανάπτυξη, καθώς και οι γενικότερες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση που βιώνει, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας ο βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην περιοδεία ενός κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ και του ιδίου στο νομό. Αρχικά, το πρωί πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών(ΚΕ.ΠΕ.Π.) και σε γαλακτοκομική βιομηχανία της περιοχής, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνο Νικολούτσο όπου συζήτησαν σημαντικά επίκαιρα θέματα που λείπουν από την Ηλεία και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με φίλους του κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Το πρώτο θέμα που έθιξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ήταν η συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και η αναβάθμιση του ρόλου των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, με τη στρατηγική σύμβαση να ανανεώνεται και ουσιαστικά όχι μόνο οι αμερικανικές βάσεις εκσυγχρονίζονται αλλά δημιουργούνται και επιπλέον βάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει και για τις ενέργειες που γίνονται γειτονικά της Ηλείας και ίσως αποτελέσουν γενικότερα «μαγνήτη» ανταποδοτικών χτυπημάτων από την αντίπαλη πλευρά.

Οι τρεις κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Οι βασικοί σχεδιασμοί που συνεχίζει ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιεί είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, η θωράκιση ακόμα περισσότερο των αναγκών για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων που έχει ως βασικούς του άξονες τη φθηνή εργατική δύναμη, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά), νέα κίνητρα και προνόμια για τους επενδυτές, τους επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο, προώθηση των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους με το επιτελικό κράτος και την ψηφιακή διακυβέρνηση. Τελευταίο στοιχείο είναι η θωράκιση του ίδιου του συστήματος από τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις, δηλαδή τη χειραγώγηση του λαού. Με βάση αυτά, τόνισε πως αποτελεί ανάγκη η αφύπνιση όλων προκειμένου να μην περάσουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Τεράστιο πρόβλημα με το ΚΕΠΕΠ

Ο κ. Καραθανασόπουλος εστιάζοντας στο θέμα του ΚΕΠΕΠ μίλησε για αποασυλοποίηση που οδηγεί στο κλείσιμο τέτοιων προνοιακών δομών και στο πέταγμα στην κυριολεξία στο δρόμο ή σε ΜΚΟ όλων αυτών των παιδιών που έχουν ανάγκη για μέριμνα. Αυτό φαίνεται από την υποβάθμιση των υποδομών του κτιρίου εδώ και χρόνια και την έλλειψη προσωπικού για τη σωστή λειτουργία του.

Ελλείψεις υποδομών

Σημαντικό λόγω έκανε και για τον τομέα των υποδομών στον οποίο υστερεί ο νομός Ηλείας. Σε έναν νομό που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν πολλοί κακοί παράγοντες που οδηγούν στην καταστροφή της παραγωγικής δραστηριότητας και ουσιαστικά στην εγκατάλειψη του τομέα αυτού από τους παραγωγούς.

Το έργο «Πάτρα-Πύργος» δε θα μπορούσε να μην τεθεί προς συζήτηση, με τον κ. Καραθανασόπουλο να εκτιμά πως υπήρξαν πρόσωπα που υπονόμευσαν το έργο και αποτέλεσμα αυτού είναι η μέχρι στιγμής μη ολοκλήρωσή του. Όπως αναφέρει, οι ενστάσεις που είχε θέσει το ΚΚΕ ήταν η νότια χάραξη της Πάτρας διότι καταστρέφει πολλούς οικισμούς και η παράκαμψη της λίμνης του Καϊάφα μιας και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο αφενός από την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες και αφετέρου από την αδιαφορία της ΕΕ για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα μιας και ο μεταφορικός φόρτος είναι μικρός και ενδιαφέρεται περισσότερα για τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Τέλος, έριξε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν φτάσει την κατάσταση του έργου στην τωρινή του φάση, ενώ τόνισε πως οι λαϊκοί φορείς πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να πιέσουν ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές από τα ατυχήματα και δεύτερον να επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη την Πελοπόννησο.

Ανάγκη λύσης για τα πυρόπληκτα

Τέλος, αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε κατά τη συνάντηση με τον κ. Νικολούτσο και δεν είναι άλλο από τα «κόκκινα» πυρόπληκτα δάνεια, θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα το κόμμα του ΚΚΕ. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν σε λαϊκά στρώματα και που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν πλέον λόγω της γενικότερης κατάστασης, εκτιμώντας πως πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση. Εστίασε ακόμα στην πρόταση συνολικά για τα κόκκινα δάνεια που είχε απορριφθεί και μίλαγε για όσους αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα προκειμένου να υπάρχει όχι μόνο κούρεμα των τόκων και των προσαυξήσεων, αλλά και του αρχικού κεφαλαίου. Τέλος, «κάρφωσε» τις τράπεζες ότι πρέπει να κρατάνε δύο μέτρα και δυο σταθμά σε όλες τις περιπτώσεις και όχι να ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο με ευνοϊκή μεταχείριση και τεράστια κουρέματα.

Όλη η επικαιρότητα