Αχαϊα

Νίκος Κοντοές: «Το λιμάνι της Πάτρας εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό πόλο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής»

Ακούστε το άρθρο

«Το λιμάνι της Πάτρας εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό πόλο και νευραλγικό όργανο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Πάτρας και της δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιώντας έναν ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 6.000.000 ευρώ». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Νίκος Κοντοές, κάνοντας απολογισμό των δράσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοντοές, «το λιμάνι υποστηρίζει, μέσω των άμεσα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων στις οποίες προσφέρει υπηρεσίες, έναν ευρύτερο κύκλο εργασιών που υπολογίζεται στα 62.000.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των, ως άνω, διακινούμενων πόρων διοχετεύεται στην τοπική αγορά και στηρίζει τη τοπική οικονομία, συντηρώντας και υποστηρίζοντας περίπου 3.000 θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των επιβατών, ο Νίκος Κοντοές είπε ότι «το 2017, παρουσιάζεται αξιοσημείωτη τάση ανάκαμψης της τάξης του 12%», για να προσθέσει ότι «οι αναχωρήσεις των επιβατών από το λιμάνι βρίσκονται, σήμερα, στο επίπεδο των 260.000 επιβατών».

Σχετικά με την μεταφορά φορτίων και αγαθών οποιασδήποτε μορφής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ είπε ότι «το 2017 καταγράφηκε αύξηση 1,12%, ενώ η καθαρά εμπορική κίνηση (χύδην στερεά και υγρά φορτία) παρουσίασε το 2017 αύξηση κατά 21%».

Όπως πρόσθεσε, σε αυτό το σημείο, ο Νίκος Κοντοές, «η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορά μικρό αντικείμενο των προσφερόμενων από τον ΟΛΠΑ λιμενικών υπηρεσιών και δεν επηρεάζει ουσιαστικά τα οικονομικά του στοιχεία, δείχνει όμως, πιθανά, μια τάση ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής στη βιομηχανική μας ζώνη».

Για τα οικονομικά στοιχεία του λιμανιού, ο Νίκος Κοντοές είπε ότι «το λιμάνι ποτέ δεν έπαψε να είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση» και εξήγησε: «Κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας διοίκησης, τα δύο τελευταία χρόνια, τα έσοδα παρουσιάζουν αυξητική τάση και κινήθηκαν το 2017 σε υψηλό πενταετίας, ενώ τα έξοδα μειώθηκαν αισθητά παρά τις αυξημένες δαπάνες φύλαξης των λιμενικών εγκαταστάσεων, λόγω του προσφυγικού. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα, βελτιώνοντας τις ήδη καλές προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης, σημείωσαν σημαντική αύξηση. Παραλάβαμε ταμείο 4.598.000 ευρώ και στο τέλος του 2017 τα ταμειακά μας διαθέσιμα ανέρχονταν σε 7.065.000 ευρώ, δηλαδή πετύχαμε αύξηση στη διετία κατά 53,67%. Αντίθετα, μειώθηκαν οι υποχρεώσεις μας κατά 61,33% και οι απαιτήσεις μας από τρίτους κατά 11,05%». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρόκειται για μία ιδιαίτερα ικανοποιητική εικόνα που δείχνει μια απόλυτα υγιή επιχείρηση».

Σχετικά με τις προοπτικές του λιμανιού, ο Νίκος Κοντοές εκτίμησε: «Είμαστε αισιόδοξοι πως το 2018 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία όλοι οι βασικοί δείκτες που καθορίζουν την πορεία του λιμανιού μας θα είναι σημαντικά βελτιωμένοι. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2018, από πλευράς πολιτείας, θα δρομολογηθούν οι μεγάλες υποδομές, που λείπουν από την πόλη και το λιμάνι μας, που θα του επιτρέψουν να διαδραματίσει τον ρόλο του ως κινητήριας δύναμης της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης μας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα