Νίκος Κοροβέσης: «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στον τουρισμό»

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε ο τουρισμός να αποκτήσει την αξία που πρέπει, δίνει ο αντιπεριφεριάρχης σε θέματα Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. Πατρίς.

«Είναι ανάγκη ο τουρισμός να κάνει τη στροφή στην ποιότητα. Η πολιτική μας βασίζεται σε τρεις άξονες, δηλαδή στη συνεργασία, στα γρήγορα αντανακλαστικά και στο μακρόπνοο σχεδιασμό. Μιλάμε για τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόσο με τα αρμόδια υπουργεία όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση» αναφέρει χαρακτηριστικά   και επισήμανε πως «στον τουρισμό το βασικότερο στοιχείο είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός»

 

κ. Κοροβέση μιλήσατε για μακρόπνοο σχεδιασμό. Θέλετε να το αναλύσετε λίγο;

Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Είναι διαφορετικό πλέον το μάρκετινγκ στον τουρισμό. Έχουμε  μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να μην ξεχνάμε πως ο τουρισμός έφθασε να επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Είναι σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα.   Οι εποχές έχουν αλλάξει…

Η Περιφέρεια μας διαθέτει  «ανεκμετάλλευτους θησαυρούς»  σε κάθε γωνιά της . Από που ν’ αρχίσω; Από την  Αρχαία Ολυμπία; το κορυφαίο «brand» της Δυτικής Ελλάδας, τον Καϊάφα και τις άλλες λίμνες και ποτάμια;    τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα;  το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων;  το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα;  τις ιαματικές πηγές; τους ορεινούς όγκους;  Έχουμε τα πάντα! Γι αυτό και μπορούμε να κάνουμε τη Δυτική Ελλάδα τοπ τουριστικό προορισμό! Και να το κάνουμε με σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον μας. Να το κάνουμε με ποιότητα! Προσελκύοντας υψηλού επιπέδου τουρίστες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να  αποτελεί παραδειγματική αναφορά για τον τουρισμό.Και για να το επιτύχουμε δεν φτάνει μόνο η προβολή και η διαφήμιση επιβάλλεται και η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την εμπειρία των επισκεπτών.

 

Η εικόνα της Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  προς τα έξω είναι αυτή που επιλέγει να τη δώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ή χρειάζεται κάποιο να πατήσει απλά στο brandGreece για να πραγματοποιηθεί η …εξωστρέφεια;

Η τουριστική προβολή της Περιφέρειας όπως και όλης της χώρας είχε στερεότυπα: το τουριστικό προϊόν έδειχνε ήλιο και  θάλασσα, ξεκινούσε και τελείωνε μέσα στο ξενοδοχείο. Το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, όμως, δεν είναι το αρχαίο, ο ήλιος, η θάλασσα, το μπάνιο, αλλά είναι όλα τα άλλα. Γι αυτό θα προσπαθήσουμε, να φέρουμε και κάποια νέα πράγματα, όπως ένα εναλλακτικό προϊόν,να υποκινήσουμε δραστηριότητες σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Πλέον πρέπει να δώσουμε την εικόνα μιας περιοχής που, όταν …κρυώσει η θάλασσα, έχεις πολλά πράγματα να κάνεις, να δεις, να γευτείς και να βιώσεις εμπειρικά.

Η τουριστική προβολή δεν γίνεται από τους ανθρώπους που είναι αιρετοί, αλλά από τους επαγγελματίες του χώρου και απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου και τους απλούς καταναλωτές. Εμείς σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου, προχωράμε, τους ακούμε και διαμορφώνουμε από κοινού τη στρατηγική μας.

Πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ηλεία ειδικότερα θα γίνει ανταγωνιστική;

Η ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με την ποιότητα. Και  σε αυτό τον τομέα έχουμε πολλά να κάνουμε.  Επίσης βασικό είναι να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, κάτι που απαιτεί συνεργασία με όλους τους τουριστικούς φορείς και παράγοντες, για να διαμορφωθεί μειωμένο κόστος, που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση τουριστών την χειμερινή περίοδο.

Πρέπει επίσης  να δούμε και άλλους παράγοντες όπως τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων. Επίσης πρέπει να εξετάσουμε και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η 12μηνη τουριστική περίοδος για την περιφέρεια μας είναι εφικτή και γιατί;

Αυτός είναι ο στόχος μας και είναι εφικτός. Ο τουρισμός αποτελεί την αναπτυξιακή μας βάση, είναι η βαριά βιομηχανία μας. Θέλουμε αυτή η βιομηχανία να δουλεύει και τους 12 μήνες, να παράγει έσοδα 365 ημέρες, να δημιουργεί νέες σταθερές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Η Δυτική Ελλάδα  είναι μία από τις λίγες Περιφέρειες που μπορεί να υποστηρίξει το θερινό και χειμερινό τουρισμό, καθώς και το σύνολο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πρόσφατα συναντηθήκατε με την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου. Τι προέκυψε από αυτή την συνάντηση;

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία τουριστικής ανάδειξης στον τόπο μας. Στο πλαίσιο αυτή είχαν μια πολύ  καλή συζήτηση  με την κα Γκερέκου πάνω σε θέματα τουριστικής ανάδειξης και ακόμη μεγαλύτερης επισκεψιμότητας, γενικότερα στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, αλλά πολύ περισσότερο και στην Ηλεία που αποτελεί αναμφίβολα μια μείζονα τουριστική περιοχή στην Ελληνική επικράτεια.

Ζήτησα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας να συμπεριληφθεί σε μία από τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχει ο ΕΟΤ και παράλληλα πρότεινα στην κα Γκερέκου, η Ηλεία να είναι τιμώμενη περιοχή αφού το 2020 εκτός των άλλων είναι χρονιά Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με ότι θετικό για τον τουρισμό μας μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Το 2020 τι να περιμένουμε;

Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο το μερίδιο της πίτας για την Δυτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση και για την Ηλεία , θα πρέπει πλέον να περνάει από τις υποδομές. Οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να  επενδύσουν ποιοτικά σε υπηρεσίες για να μπορέσουμε να έχουμε προστιθέμενη αξία στα οικονομικά αποτελέσματα. Κι εμείς να εμβαθύνουμε συνεργασίες σε επίπεδο διεθνών φορέων, εμπορίου, μεταφορών, αγορών. Θέλουμε να ενισχύσουμε το κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού, του ιαματικού τουρισμού, των συνεδρίων κλπ.  Όλα αυτά δε θα γίνουν αν δεν έχουμε τις απαραίτητες υποδομές.

Σκοπεύετε να προσθέσετε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ποιες;

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι το καθοριστικό βήμα για να φτάσουμε πιο γρήγορα στο στόχο της δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου. Θρησκευτικός, καταδυτικός, αναρριχητικός, ιαματικός, εκπαιδευτικός, αθλητικός, πολιτιστικός, είναι μορφές τουρισμού που ήδη υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν και να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο.

Τέλος, η Δυτική Ελλάδα και ειδικά η Ηλεία διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στον αρχαιολογικό τουρισμό, καθώς  το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την αρχαία Ολυμπίας είναι τεράστιο.

Η σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό είναι στόχος ή γεγονός;

Ο Τουρισμός και ο Αγροτικός Τομέας αποτελούν τους κλάδους αιχμής της οικονομίας της περιοχής μας. Εξ’ αρχής λοιπόν, προτεραιότητά μας υπήρξε η σύνδεση των δύο κλάδων και στο πλαίσιο θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα πλέγμα δράσεων που να περιλαμβάνουν  το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της ΠεριφέρειαςΔυτικής Ελλάδας, τη Σήμανση τον Τοπικών Προϊόντων και Αγαθών, καθώς και τη σύσταση της σύμπραξης, στην οποία να μετέχουν φορείς τόσο από τον αγροτικό, όσο και από τον τουριστικό κλάδο με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της περιοχής, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων, στον αγροτουρισμό και το γαστρονομικό τουρισμό.

 

«Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με μαγεύει»

Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη ανάληψης ενός τόσο σημαντικού τομέα για την οικονομία της περιοχής;

Ο τουρισμός αποτελεί τη διαχρονική «σταθερά» της περιοχής  μας και ίσως τον βασικότερο αναπτυξιακό μοχλό της, ταυτόχρονα δε αποτελεί πρεσβευτή της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Είναι μία πολύτιμη πηγή εσόδων, που προσφέρει θέσεις εργασίας και ενισχύει άμεσα ή έμμεσα μια σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων καθώς και τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Ο ορισμός μου ως αντιπεριφερειάρχη  Τουρισμού αποτελεί για μένα μία μεγάλη πρόκληση και ευθύνη.

Κυρίαρχο μέλημά μου, να προσπαθήσουμε σε αδιάλειπτη  συνεργασία με το σύνολο των Τουριστικών φορέων – κρατικών και ιδιωτικών – να αναδείξουμε τα προβλήματα του τουρισμού στην περιοχή και να εργαστούμε για την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Αλήθεια, ως Αντιπεριφερειάρχης, πως αισθάνεστε; Πόσες ώρες δουλεύετε;

Από τη θέση ευθύνης που έχω τώρα ως Αντιπεριφερειάρχηςοι ώρες  εργασίας  είναι… 24 ώρες το εικοσιτετράωρο! Όταν υπηρετείς τοπικά, σε επίπεδο αντιπεριφέρειας, που αφορά όλη την Δυτική Ελλάδα, και ασχολείσαι με δυναμικούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, απαιτείται μια συνεχής εγρήγορση. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες από όλο τον κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι μία πολύ δυναμική έκφανση της οικονομίας, ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης, οπότε οι ευθύνες είναι πολλές και αυτές είναι που γεννούν την τάση και τη θέληση για δουλειά. Και οι καιροί, όμως, είναι τέτοιοι που απαιτούν να μπορείς να δημιουργήσεις ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, γιατί τα νούμερα δε θα πηγαίνουν πάντα καλά. Επειδή το μέλλον προβλέπεται ανταγωνιστικό, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και να χρησιμοποιήσουμε το άνοιγμα που μας δόθηκε στο κομμάτι του τουρισμού.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας προορισμοί;

Παραφράζοντας τον μεγάλο μας ποιητή, τον Σεφέρη, θα έλεγα ότι «όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με μαγεύει»