Τουρισμός

Νίκος Κοροβέσης: Πώς ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού αποκάλυψε την αλήθεια των πραγματικών αριθμών

Ακούστε το άρθρο

Οι «χαμένες ευκαιρίες» της τουριστικής ανάπτυξης 

Η Δυτ. Ελλάδα είχε μείνει πίσω χωρίς την αξιοποίηση ανάλογων προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια τόνισε ο Νίκος Κοροβέσης

*πρέπει πλέον να «τρέξουμε» βασικούς άξονες και δράσεις ώστε στρατηγικά να στοχεύσουμε την αύξηση της επισκεψιμότητας στην  περιοχή μας

Με απόλυτους  αριθμούς που αντικατοπτρίζουν την πραγματική θέση της Περιφέρειας στον τουριστικό «χάρτη» στην χώρα μας απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης στην επερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Κωνσταντίνος Καρπέτας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ Κοροβέσης «σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι αυξήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το 2018, σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις αναφέρονται επιλεκτικά μόνο σε ποσοστά και όχι σε απόλυτους αριθμούς, που δίνουν μια πληρέστερη εικόνα.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι: το Α εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της χώρας 10.813.800 επισκέψεις, από τις οποίες στη Δυτική Ελλάδα αντιστοιχούν σε μόλις 257.700, ή 2,38%.

Από την άλλη πλευρά, το Ά εξάμηνο 2019 στη Δυτική Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 1.492.400 διανυκτερεύσεις όταν στο σύνολο της χώρας, το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 69.917.900 διανυκτερεύσεις. Τι μας λένε αυτοί οι αριθμοί; Ότι στη Δυτική Ελλάδα για το αναφερθέν χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε μόνο το 2,14% των συνολικών διανυκτερεύσεων.

Τέλος, όσον αφορά τις εισπράξεις, κατά το Ά εξάμηνο 2019, από τα 5 δις 244,4 εκ. ευρώ που εισπράχτηκαν σε εθνικό επίπεδο, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιστοιχούν μόλις 86 εκ. ευρώ ή 1,64%. Δηλαδή, από τα 618,8 εκ. ευρώ που εισπράχτηκαν παραπάνω το Α΄ εξάμηνο 2019 στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, στη Δυτική Ελλάδα κατέληξαν μόλις τα 21,7 εκ. ευρώ, ή 3,61%».

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι  «η έλλειψη προσανατολισμού προς μία πολιτική που θα ευνοεί τη δημιουργία νέων επενδυτικών μονάδων στον κλάδο του τουρισμού, έχει ως συνέπεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μένει πίσω καταρχήν σε ανταγωνιστικότητα, και επιπρόσθετα να χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την αυξανόμενη πίτα εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα.

Για αυτό και όταν αναφέρονται αποκλειστικά και επιλεκτικά  ποσοστά, αυτό δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα ως προς την πραγματικότητα που είναι ότι σε μία περίοδο σημαντικής ανόδου των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπόρεσε να αδράξει την ευκαιρία και να καταστεί ένας κορυφαίος προορισμός όπως της αρμόζει.

Για να γίνει πιο κατανοητό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα εξής:

  • Την περίοδο 2011- 2012 δεν υπήρξε κάποιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.
  • Την περίοδο 2013- 2015 μέσω ΕΣΠΑ υπήρξε ένα πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής χωρισμένο σε 6 υποέργα από τα οποία τα υποέργα 3 και 4 υλοποιήθηκαν από την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΔΕ και τα υπόλοιπα από την ΠΔΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός Έργου (για 3 έτη) ήταν € 572.692,10
  • Υποέργο 1: Ηλεκτρονικές υποδομές και μέσα προώθησης του τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ αφού δύο φορές ο διαγωνισμός ανακηρύχθηκε άγονος
  • Υποέργο 2: Έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό & προωθητικό υλικό
  • Υποέργο 3: Συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικές τυριστικές εκθέσεις το οποίο υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή της ΠΔΕ
  • Υποέργο 4: Ενίσχυση της δημοσιότητας των τουριστικών υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας  το οποίο υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή της ΠΔΕ
  • Υποέργο 5: Μέτρηση αποτελεσμάτων
  • Υποέργο 6: Έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό & προωθητικό υλικό

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ

Την περίοδο 2016 (Σεπτέμβριος) – 2017: Ανάθεση με Προγραμματική Σύμβαση σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος τουριστικής προβολής στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προϋπολογισμού € 300.000 από ΠΔΕ και € 15.000 από ΠΤΑ.  Τα χρήματα ήταν από ΚΑΠ, ενώ ο έργο που ήταν να χρηματοδοτήσει το ΠΤΑ κρίθηκε εκ των υστέρων ότι δεν έπρεπε να γίνει.

Η προγραμματική σύμβαση με το ΣΕΤΕ περιελάμβανε την υλοποίηση των παρακάτω άξονες:

1ος Άξονας Ενεργειών:  «Σχεδιασμός και τεκμηρίωση του τουριστικού brand της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

α)Δράση 1η: Μελέτη/ τεκμηρίωση του προωθητικού brand (BrandStrategy) της Περιφέρειας.

β) Δράση 6η: Μελέτη τεκμηρίωσης και σκοπιμότητας για εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αερογραμμών και «αεροδρομιακού» marketing. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

2ος Άξονας Ενεργειών: «Ανάπτυξη περιεχομένου δημιουργικών εργαλείων και ψηφιακών συστημάτων, για την προβολή του τουριστικού προϊόντος.»

α)Δράση 2η:Website:

–             Ανάπτυξη κειμένων ταξιδιωτικών εμπειριών (μέχρι 15.000 λέξεις), σε πέντε (5) γλώσσες.

–              Συγκέντρωση, αξιολόγηση και επιλογή/ εξασφάλιση υλικού από υπάρχουσες πηγές.

–              Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Website.

–              Ανάπτυξη ολοκληρωμένης παρουσίας για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (socialmedia -setup).

–              Παραγωγή video.

3ος Άξονας Ενεργειών:  «Αξιοποίηση ενεργειών προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»

α)           Δράση 3η: Ενέργειες Προώθησης B2C

β)            Δράση 4η: Ενέργειες Προώθησης Β2Β

γ)            Δράση 5η: Δημόσιες Σχέσεις

Περίοδος 2017- σήμερα: ενεργοποιήθηκε το Μάρτιο του 2017 το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής. Το σύνολο του σχεδιασμού υλοποιήθηκε ομαλά. Όλοι οι προϋπολογισμοί μέχρι σήμερα ήταν από ΚΑΠ και έχουν ως εξής:

2017: € 35.000,00

2018: € 123.000,00

2019: € 200.000,00

Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνονται όλοι την αποσπασματικότητα  με την οποία αντιμετωπίστηκαν ως τώρα τα ζητήματα τουρισμού» ανέφερε ο κ Κοροβέσης.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΤΡ. ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

«Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η στήριξη του τουρισμού της Περιφέρειας μας, για εμάς είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Δυτική Ελλάδα για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, καθώς και η διαφοροποίησή του μέσα από την ανάπτυξη και την προώθηση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Παράλληλα, επιδιώκουμε τη μείωση της εποχικότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ώστε να καταστεί η ΠΔΕ τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του τουριστικού της προϊόντος, καθώς και των στόχων που έχουμε θέσει για την ανάπτυξη του.

Η προηγούμενη πρόταση στην οποία αναφέρεστε,δεν ανταποκρινόταν στους στόχους αυτούς. Ήταν περιορισμένης εμβέλειας, στηριγμένη υπερβολικά σε ξεπερασμένους τρόπους και μέσα επικοινωνίας και με χαμηλό προϋπολογισμό που δεν αρκούσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειας στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, υποβλήθηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές προβληματισμούς ως προς τη σκοπιμότητά της.

Εστιάζει ακόμη, στη συστηματική και όχι συγκυριακή προβολή του προορισμού «Δυτική Ελλάδα» στη διεθνή και εγχώρια αγορά αξιοποιώντας πληθώρα μέσων, όπως: εκθέσεις, διαφήμιση, συνεργασία με ταξιδιωτικούς οργανισμούς, δημόσιες σχέσεις, διαρκή επιμόρφωση των επαγγελματιών του τουρισμού κ.α., η οποία και θα επικεντρώνεται σε ειδικά κοινά στόχους.

Επιπλέον, στοχεύει στην επέκταση σε νέες αγορές και στην προσέλκυση νέων επισκεπτών που δυνητικά ενδιαφέρονται για τους προσφερόμενους στην Περιφέρεια, τουριστικούς πόρους, όπως επίσης και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κατοίκων, δημοσίων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής.

Οι στόχοι αυτοί υπηρετούνται μέσα από ένα μίγμα συνδυασμένων ενεργειών με σκοπό την ενίσχυση του προορισμού «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» στην παγκόσμια και εγχώρια τουριστική αγορά, ως ενός πολυδιάστατου ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαφημιστική προβολή σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, σε γενικές και ειδικές θεματικές καταχωρήσεις στον ελληνικό και διεθνή τύπο, αλλά και στην πλήρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δίνει το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα.

Στόχος μας και μεγάλη πρόκληση είναι να κάνουμε σε επίπεδο σχεδιασμού μέσα σε τέσσερις μήνες /όσα δεν έγιναν τα τελευταία 9 χρόνια.

Όλη η επικαιρότητα