Συνεντεύξεις

Νίκος Λαϊνόπουλος: «Στον Σαίξπηρ αναγνωρίζω στοιχεία του εαυτού μου»

Ακούστε το άρθρο

Νίκος Λαϊνόπουλος. Ένας άνθρωπος ανήσυχος και συνάμα δραστήριος που συνεχώς «ψάχνεται» για νέα και διαφορετικά πράγματα. Ένας δικηγόρος που στον ελεύθερο του χρόνο γίνεται ερασιτέχνης ηθοποιός. Ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να ρισκάρει και να τσαλακωθεί. Όσο για το..  «Προσκήνιο», φέτος –ύστερα από ένα ρεπό δύο χρόνων-, μας παρουσιάζουν κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ, στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, το έργο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» σε απόδοση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν.
Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε το Σάββατο 18 Μαρτίου σε ένα κατάμεστο θέατρο, εντυπωσιάζοντας το κοινό τόσο  για την άψογη σκηνική εκτέλεση ενός δύσκολου και απαιτητικού έργου όσο και για τις ερμηνείες των μελών της ομάδας.
Όλα τα παραπάνω μέσα σε μια ατμόσφαιρα ρομαντισμού και ποίησης, με τους ηθοποιούς του θιάσου να ισορροπούν αξιοθαύμαστα στις αλλεπάλληλες αλλαγές σκηνών (η σκηνή στη βάρκα ιδιαίτερα ευρηματική και εντυπωσιακή), δίνοντας στην παράσταση ένα ξέφρενο ρυθμό. Σκηνές διανθισμένες με ίντριγκα, ερωτικό πάθος, κόντρες θεατρικών παραγωγών, βασιλικές διαταγές, συμφωνίες συμφερόντων, μεταμφιέσεις και ξιφομαχίες, μέχρι τη τελική δραματική σκηνή του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», σε ένα «θέατρο μέσα στο θέατρο». Από την παράσταση δεν λείπουν τα κωμικά στοιχεία, αφού το έργο θεωρείται, και σωστά παρουσιάζεται, ως αισθηματική κωμωδία που μας αφηγείται πως ο Σαίξπηρ σε μια δύσκολη καμπή της ζωής του, γνωρίζει ένα μεγάλο έρωτα. Κι αυτός ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη για να αρχίσει να γράφει τα μεγάλα και σπουδαία έργα του.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 9 Απριλίου.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Γκελντή
(
kostasgkelntis1@gmail.com)

 

Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Ποιος είναι ο Νίκος με 3 λέξεις;
«Ακόμα το ψάχνω…»

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σου με το θέατρο;
«Τυχαία, από μια επίσκεψη σε πρόβες της θεατρικής ομάδας το 2002..»

Δικηγορία – Θέατρο.. Υπάρχουν κοινά σημεία;
«Είναι τόσο πολλά που μερικές φορές πλήττω από την επανάληψη…»

Ένας δικηγόρος που στον ελεύθερο του χρόνο γίνεται ερασιτέχνης ηθοποιός..

Ένας επαγγελματίας δικηγόρος και ένας ερασιτέχνης ηθοποιός… αυτά τα δύο σε συνδυασμό, προκάλεσαν αντιδράσεις;
«Σε μένα τον ίδιο πολλές…»

Μια ομάδα που ήρθε ξανά στο.. προσκήνιο έπειτα από ένα διάλειμμα δύο ετών… Τι σας έκανε να επιστρέψετε;«Το τέλος του διαλείμματος…»

Νίκος – Σαίξπηρ.. Υπάρχουν κοινά σημεία;
«Η ανησυχία, η συνεχής αναζήτηση νέων πραγμάτων…»

«Να σε συγκρίνω, με… μέρα του καλοκαιριού!…»

Το κοινό του Πύργου, τι έργα ζητά;
«Δεν ξέρω αν γνωρίζω όλο το κοινό του Πύργου, αλλά από το κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις μας νομίζω ότι αναζητά έργα που έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό.»

Το κοινό στην παρούσα φάση της χώρας, έχει ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες;
«Μεγάλη, γι’ αυτό ανταποκρίνεται, αποδέχεται και αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες αυτές.»

Ήταν ρίσκο η επιλογή του φετινού έργου και η συμμετοχή πολλών νέων προσώπων στην παράσταση;
«Ήταν πράγματι μεγάλο ρίσκο και το φετινό έργο γιατί έχει πολύ μεγάλες σκηνικές και τεχνικές δυσκολίες αλλά και η συμμετοχή για πρώτη φορά 8 συνολικά νέων προσώπων σε ρόλους ιδιαίτερα απαιτητικούς. Τα κατάφεραν όμως μια χαρά και θέλω να τους ευχαριστήσω για την υπομονή και την αντοχή και τη δουλειά που έκανε ο καθένας χωριστά.»

Οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης, Νίκος Λαϊνόπουλος και Πατρίτσια Κάββουρα…

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο επικεφαλής, ο υπεύθυνος της ομάδας;
«Κάθε φορά που ξεκινάμε μια νέα παράσταση αυτό μου φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Δεν ξέρω αν το έχω συνηθίσει. Πάνω απ’ όλα είμαι σκληρός με τον εαυτό μου και τελειομανής. Και μπορεί να έχω μάθει πλέον μετά από τόσα να συντονίζω και να οργανώνω πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, αλλά και μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, αλλά κάνω και λάθη, μέσα από τα οποία όμως μαθαίνω ακόμα περισσότερα και απλά προσπαθώ να μην τα επαναλαμβάνω.»

Αλέξανδρος Κοέν…
«Συμφωνία απόψεων, γούστων και στόχων..»

Υπεύθυνος για τη διαχείριση του Θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ, στόχοι;
«Κύριο μέλημα η προστασία του θεάτρου, η εύρυθμη λειτουργία του και μόνο η χρήση για την οποία προορίζεται. Μπορεί να κάποιοι να δυσαρεστηθούν αλλά η αλόγιστη χρήση του θεάτρου για πολλά χρόνια έχει αφήσει τα σημάδια της σε αυτό και αν συνεχιστεί θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη η κατάσταση.»

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ … Έχετε σκεφτεί το μέλλον σαν ομάδα ή είναι νωρίς ακόμα;
«Μετά από 17 χρόνια σίγουρα δεν είναι νωρίς …. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.»

Όλη η επικαιρότητα