Olympia Forum WEB tv Πολιτική

Ν.Παππάς στην εφ.«Πατρίς»: Μέτωπο λογικής – Αγκαλιάζουμε όλες τις Προοδευτικές Δυνάμεις (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Αιχμές προς τον Πάνο Καμμένο και «βέλη» προς τη Νέα Δημοκρατία αφήνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε εφ’ όλης της ύλης πολιτική συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς», στο περιθώριο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κ.Παππάς απάντησε στα περί «κλοπής» βουλευτών και υπουργοποιήσης «πασοκογενών» στελεχών, και έθεσε τα κριτήρια του προοδευτικού μετώπου.

Είστε από τα κυβερνητικά στελέχη που παρενέβησαν «πυροσβεστικά» αρκετές φορές στο παρελθόν στις διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και από τους υπέρμαχους αυτής της συνεργασίας παρά τις ιδεολογικές διαφορές. Τι «στράβωσε» τελικά;

Έγινε μια καθαρή πολιτική επιλογή του Πάνου Καμμένου, ο οποίος θεώρησε ότι πρέπει να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση λόγω της επωφελούς για την Ελλάδας Συμφωνίας των Πρεσπών και της επίλυσης των διαφορών με τη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη και πολύ πιο συμπαγής από αυτή τη σημαντική δοκιμασία -δεν το κρύβουμε- διότι αν ήμασταν στην ίδια θέση πριν από 7-8 μήνες, δικαίως θα με ρωτούσατε αν θα βγούμε από τα Μνημόνια, αν θα λυθεί το Μακεδονικό και αν ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση.

Ο κ. Καμμένος σας κατηγορεί ότι του «κλέψατε» βουλευτές…

Εμείς είχαμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε την κυβερνητική σταθερότητα. Ο Πάνος Καμμένος έκανε μια επιλογή ανατροπής της κυβέρνησης, η οποία δεν ήταν επιτυχής. Νομίζω ότι πρυτάνευσε η λογική η οποία επέβαλε να συνεχίσει η Ελλάδα τον αναπτυξιακό δρόμο στον οποίο έχει μπει. Είχαμε μια γενναία πολιτική πράξη από τους έξι βουλευτές, οι οποίοι επέλεξαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχιστεί η κυβερνητική ομαλότητα.

Έχετε ξαναμιλήσει με τον κ. Καμμενο;

Όχι, δεν έχω ξαναμιλήσει.

 Κάνετε λόγο διαρκώς για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου και –από όσο καταλαβαίνω- απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, τη στιγμή που εντάσσετε στην κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτές κεντροδεξιών -ή ακόμα και καθαρά δεξιών- καταβολών;

Εδώ υπάρχει ένα μέτωπο λογικής, στο οποίο χωράνε ακόμα και άνθρωποι κεντροδεξιάς προέλευσης. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η κεντροδεξιά στο παρελθόν δεν είχε πολιτευτεί με τρόπο ανάλογο με τις τωρινές εξαλλοσύνες και με ρητορική μίσους απέναντι στην Αριστερά και γενικά απέναντι στο διαφορετικό. Δεν ήταν αυτή η ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης στη μεταπολιτευτική της πορεία. Υπάρχουν άνθρωποι κεντροδεξιοί που συνυπηρετούν με μας το σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Δηλαδή αν κάποιος προέρχεται, πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι εναντίον της παροχής καθολικής υγείας, ακόμα και για τους ανασφάλιστους πολίτες μας, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. για αυτό, άλλωστε, αρνήθηκε να την ψηφίσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επομένως, έχει διαμορφωθεί ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο που φιλοδοξεί να αγκαλιάσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, ακόμα και από την κεντροδεξιά, που έχει σοβαρούς προγραμματικούς θεμέλιους λίθους, όπως η διαφάνεια στη δημόσια ζωή, η προστασία της εργασίας, το κοινωνικό κράτος, η μη κατασπατάληση πόρων και μια αναπτυξιακή προοπτική.

 Δεν είναι αντιφατικό και οξύμωρο να υπουργοποιούνται πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ –της παπανδρεϊκής πτέρυγας- που ήταν υφυπουργοί στην κυβέρνηση του 1ου Μνημονίου;

Ποιος σας είπε ότι είναι υποχρωτικό να συμφωνήσουμε πρώτα για το αν έγιναν καλώς τα πράγματα το 2010, για να συμφωνήσουμε τι πρέπει να γίνει το 2019; Αν προχωρούσαμε με αυτές τις λογικές, δε θα συνεργαζόταν κανείς με κανέναν. Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους ήμασταν μαζί ως τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά αποφάσισαν να φύγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρνηθούμε την προοπτική συμπόρευσης για το άμεσο μέλλον. Θέλω να είμαι καθαρός.  Σε αυτή τη συνεργασία έχει θέσει όποιος μπορεί να υπηρετήσει το πρόγραμμα της δίκαιης ανάπτυξης και να μη μας κυβερνούν αυτοί που υπηρετούν τα σχέδια της ανεργίας και τις μεγάλες εταιρείες που φούσκωναν  τους λογαριασμούς του Δημοσίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι εσείς εισηγείστε εκλογές τον Οκτώβριο και ο Βούτσης με τον Σκουρλέτη τον Μάιο. Τι ισχύει;

Το πολιτικό ρεπορτάζ είναι ένα πράγμα δύσκολο. Αν ανατρέξετε λίγο πίσω, έχουν γραφτεί τα πάντα!

Προφανώς και συζητιούνται τα πάντα…

Φυσικά, απλώς είναι καλό να μην ενδύονται τον μανδύα της έγκυρης πληροφορίας αν είναι απλώς σενάριο και δεν έχουν διασταυρωθεί πρώτα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας διότι στην Ελλάδα έχει επέλθει οικονομική και πολιτική σταθερότητα και πορεία ανάκαμψης. Έχουμε αφήσει πίσω την εποχή των κυβερνήσεων που ήταν βραχύβιες, ακριβώς επειδη δεν μπορούσαν να διαμορφώσουν όρους πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης και ισορροπίας.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Γιατί ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιδιώκουμε ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο με αριστερούς σοσιαλιστές, οικολόγους, Πρασινους, ακόμα και με ανθρώπους του προοδευτικού κέντρου. Πρέπει να αποτραπεί η πορεία της Ευρώπης ανάλογη με αυτή που έχουν ακολουθήσει χώρες όπου κυβερνούν κόμματα σύμμαχα της ΝΔ, όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία, όπου είχαμε ακραία αντιμεταναστευτική προπαγάνδα παρότι δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς και αντεργατικές ρυθμίσεις όπου το οκτάωρο και το 12ωρο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαλέξει να υπηρετεί σκληρή δεξιά και ακροδεξιά ρητορική στο προσφυγικό, η οποία λέει ότι όλο το κόστος πρέπει να πέφτει στις χώρες πρώτης υποδοχής, επιλογή που είναι ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.

Τι συμπαθητικό έχει βρει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Μαδούρο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη στάση της αποτροπής των αρνητικών εξελίξεων. Είναι απόλυτο δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να επιλέξει τον δρόμο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε θέση για να στηρίξει οποιοδήποτε καθεστώς, αλλά δούλεψε με τους εταίρους του στην ΕΕ για να υπάρξει ομάδα επαφής και δε θα επικροτήσει την προοπτική επέμβασης που θα οδηγήσει σε αιματοκύλισμα.

Συμφωνείτε με τη θέση περί διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών με παρατηρητές;

Απολύτως. Όπως έγιναν και στο παρελθόν αλλά κάποιοι το ξεχνούν.

Όλη η επικαιρότητα